Stolní frézka Opti BF20/L Vario cnc

Prestavba na cnc, provoz údržba opravy
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2009, 8:46

Zdar,
mal by som zaujem o nejaku stolnu frezku, viem si predstavit BF20 L Vario ale mozno by bolo dobre z toho spravit cnc. Ja som do tohoto noob, ale mozno keby ste mi tu prosim trochu poradili s prestavbou, ake komponenty prikupit atd. Tu na fore som sa tiez docital o firme Gravos, ale nejak sa nedostanem na ich web. Existuje este? Tie prispevky su uz dost stare.

Samozrejme ak by bolo mozne tak by som sice nerad kupil nejaky bordel ale tiez to nemam na podnikanie ale na zabavu, takze financne nieco prijatelne.

Diky za tipy.

cmeliak
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2009, 7:58

Jen do toho, určitě to dopadne líp a levněji, než první pokus o BF20-CNC firmy BOW asi před 3 roky. Normálně tam nechali trapézy a vůli řešili softwarově. Osa Z hýbala celou konzolí, která má asi 25 kg, aby to krokáč utáhl, tak ta konzola byla podepřená pružinou...

Takže každopádně kuličkové šrouby, a osa Z jen na pinole. Motory bych dal aspoň 2.5 Nm, bez převodu.

Nemůžu moc radit, do stavby CNC frézky se teprve chystám, ale na BF 20 pracuju už 4 roky, takže pár zkušeností:

1) Brzy mi odešel DC motor vřetena a elektronika, tak jsem to předělal na 3-fázový 550W s měničem. Uhlíkový motor je na dlouhodobější použití prostě problém.

2) Konzola je natáčecí do stran, což na CNC nevyužiješ, zbytečně ale ztrácíš tuhost - drží to na dvou šroubech M10 a M12, které jsou jen asi 4 cm od sebe. Chce to teda ještě nějak posichrovat.

3) Hlavní sloup (osa Z) byl dost mizerně (ne)kolmý na osu Y, chtělo to přefrézovat zadní čelo křížového stolu. Tohle bude asi kus od kusu.

4) Kvalita a rovnoběžnost rybin není oslňující, vůle v pinole taky nějaká je, celkově nelze čekat, že to bude chodit všechno v setině při velkém úběru.

Přesto si myslím, že moc lepší poměr cena/užitná_hodnota/kvalita nikde nenajdeš. A když si s tím trochu pohraješ, tak za nějakých 60 tisíc máš velmi slušnou hobby CNC frézku. Když se s tím naučíš dělat a víš co to chce a co si můžeš dovolit, dají se na tom dělat velmi pěkné věci.
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2009, 2:48

diky za info, pre mna velm prinosne postrehy. Jedna vec ma vsak trochu rozhodila. Ocakavam od toho ze ked kupim frezu tak nebudem potrebovat celu prebrusit, prevrtat a prefrezovat aby slapala ako ma. Mozno som naivny, ale ja by som si to chcel zakupit pre vlastne potesenie a nie aby som s tym mal pol roka prerabacku. Esistuje take nieco :?:
vvitty

12. 1. 2009, 3:03

i to jde, koupit stroj, ktery neni ve verzi DoDo (Dodelej Doma). Jen ta pocatecni investice je vyssi, protoze musi zohlednit i ty operace, ktere vyrobce levnych verzi nedela. Ale kdyz si to clovek nakonec nascita, zjisti, ze ve finale to vyslo mozna i levneji...
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2009, 7:11

Tak samozřejmě je to o tom, že domácí dodělávky nepočítám jako placenej čas, spíš to beru jako hobby. Kdybych to počítal, tak mám doma BF 20 za 100 tisíc, což je blbá investice.

Ale nechtěl jsem říct, že ten stroj po vyndání z bedny nefunguje. Normálně to jede, ale postupně zjišťuješ, kde je jaká chybka, a když máš nápad a chuť, tak to doladíš. Důležitý je, že za 30 tisíc (teda plus vercajk) už můžeš začít obrábět. Když budeš čekat, až našetříš 150 tisíc na precizní stroj podobné velikosti, tak budeš nadosmrti pilovat pilníkem.
LO-76

13. 1. 2009, 7:59

zdravim,

aj ja som o tejto frezke vazne uvazoval.a aj o jej prestavbe na cnc.bol som ale upzorneny,ze to nebude vobec jednoducha zalezitost a vysledne naklady presiahnu 100tis.Sk. takze som hladal ine riesenie a nakoniec si nechal cnc frezku postavit od piky.v tejto chvili este nieje dokoncena ale uz teraz vyzera vyborne.ale ak clovek hlada nieco do cca 40tis.tak mu asi ani ina volba neostava.
vvitty

13. 1. 2009, 10:53

hloupe je, ze v pripade tech domacich vylepseni a dodelavek se mnohdy objevi potreba nejakeho dalsiho stroje, ev. vyfrezovat neco na dilu te frezky, ktera se kvuli tomu musi rozebrat...

navic tazatel zvazuje prestavbu na CNC, coz vysledek dost prodrazi na cene komponent, nejen prace. je tedy otazkou, zda je lepsi vzit tento zaklad a upravovat ho, kdyz se clovek dostane na podobnou cenu, jako kvalitnejsi zaklad uz hotovy, a cas straveny nad ladenim zakladu treba pouzit na vyrobu neceho pro ostatni a vydelat tak nejakou korunu nazpet.

ale to je samozrejme na zvazeni a financni situaci kazdeho soudruha, ja mam to stesti ze jsem si to vzhledem k prijmum mohl dovolit, spis me omezuje prostor :(.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2009, 12:29

U tehle prestaveb hrozne zalezi na tom,na jaky kus se natrefi. Ja jsem mel to stesti,ze jsem koupil BF20 u Nemcu na Ebay a z hlediska geometrie je to superstroj.Kvalitni rybiny i uhly stolu.Stejne jsem ji ale nechal prebrousit a bylo to o necem jinem. Pak jsem predelaval tri ruzne BF20 a tam uz byly propastne rozdily.Nerhorsi je ale to,ze stul prebrouseny na stovku se po pul roce zkroutil o 0.3mm a uz nejde seridit.
Bohuzel to neni jediny pripad.Oni ty cinske masinky cerstve nabarvane a vycpane tuhou vazelinou vypadaji dobre.Jenze kdyz to rozeberes a vycistis,nestacis se divit. Argument,ze je to levne tady neobstoji.I 30 tis. korun vyhozenych do kanalu zaboli.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2009, 8:23

.Jenze kdyz to rozeberes a vycistis,nestacis se divit.
Přesně to sem před chvílí udělal - sundal jsem to ze soutruhu a dva roky jsem to měl jako vrtačku. Dneska jsem koupil sloupovku a umyl tu čínu v benzínu. Jak to předtim chodilo ztuha, teď to všechno vaklá.. Teď bych rád pod to udělal bytelnou podstavu a dal kuličkáč někam. Prohlížel jsem to ze všech stran, vůbec netuším kam s ním.. s kuličkáčem. Ale už jsem to někde zahlíd že to něko ocncéčkovaný měl.
Přílohy
likenew[1].jpg
kam_s_nim.jpg
Miloš Sokol

16. 2. 2009, 2:04

Zdravím Čmeliaka a posielam foto mojej 20-ky pred dokončením (chýbajú krycie mechy a koncáky na X a Y). Musím ale priznať, že je komplet prerobená - frézovanie, brúsenie, zaškrabávanie a kopa nových súčiastok.
Přílohy
a 005.jpg
sokol3
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2009, 2:18

Dej hodinky na hlavičku kam upínáš nástoroje. Pravou rukou chyt spodni krokáč osy Y a levou rukou krokáč osy Z a zatáhni silou tak 10 kilo - budeš zírat!! Odhaduju to tak na milimetr.......
Miloš Sokol

16. 2. 2009, 3:36

Vyskúšam - uvidím. Pokúsil som vymedziť tieto vôle čo najsilnejším dotiahnutím vymedzovacích klinov v rybinách. Preto som použil 7 Nm motory. No ale - uvidím.
sokol3
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2009, 3:42

Nene, neni to v rybinách ani v patce - ten sloup se sproste ohyba ale
brutálně viz http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=22610#22610
To s prominutím pěkně naser.. ale vypadá to že tomu udlěám podstavu či základnu z granepoxy a zafixuju to zezadu neco jako tohle
http://dilna.aeroomni.com/cnc9/cast_13.jpg
a vubec projhlídni to cely daji se s tim delat kouzla
http://dilna.aeroomni.com/cnc9/casting.html
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2009, 3:45

A koukam že to napájíš všechno z jedný zásuvky. Máš ve zdroji tlumivky? Jestli ne, tak to bude ztrácet kroky a ujíždět to samo když zapneš zářivky, spindl nebo třeba vysavač.
prichy

15. 4. 2009, 8:24

cim dal tim vic mne strasite, asi necham BF-ko tak jak je :-D a postavim neco s linearem a kulickacem z duralu.
Prichy
Odpovědět

Zpět na „Frézky asijské produkce - Optimum, Bernado, Warco, Sieg, Proma, Optimum, a tak dále a tak dále“