potřeboval bych poradit s výběrem CNC frézky pro možná trochu atypické použití – potřebuji obrábět specifické kompozity. Stroj samotný je určený do firmy, která se zabývá pokročilými materiály v dentální medicíně, osobně mám dohlédnout na výběr vhodné mašiny. S problematikou obrábění v podstatě zkušenosti nemám, nicméně CNC problematika mi cizí úplně není – sestavil jsem a provozuju reprap 3D tiskárnu, takže co je třeba krokáč nebo drivery vím

Co se od stroje očekává:
– 3D obrábění z malých bloků materiálu, typicky 20 x 10 x 10 mm ("lidský zub i s kořenem"), maximální předpokládaný rozměr řekněme 30 x 30 x 30 mm (není podmínkou)
– počet os stroje zatím není definovaný, možná by stačily 3 osy (?)
– obráběný materiál je kompozit na bázi fotopolymeru a částicového plniva. Tj. jako matrice tam není žádná "tkanina", je to prostě homogenní kompozit s mikroskopickým pojivem. Lze toto obrábět bez problémů? Je tam nějaké specifikum?
– stroj bude umístěný v laboratoři, ideálně pokud bude zakrytý, bude se řešit prašnost případně odsávání.
– bude potřeba i vybrat i vhodný sw (CAM). 3D modely budou pocházet pravděpodobně z Rhinoceros 3D.
– mělo by jít i stroj, nevyžadující extrémně náročnou obsluhu a údržbu.
- cenová představa je ideálně cca 80000 Kč vč. sw.
Dokážete mi někdo trochu poradit, nasměrovat jak toto zadání řešit? Pokud by se mělo obrábět třeba dřevo nebo kov, bylo by výběr asi snadnější, ale o obrábění kompozitů (ne plochého laminátu) jsem toho moc nenašel. Díky předem za jakékoliv rady.