Hledáme seřizivače CNC
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
-
Dobrý den,
Hledáme seřizivače 3 a 5-ti osých CNC strojů. Nabízíme práci s nejnovějšími technologiemi, klimatizované prostředí, příspěvek na obědy, odměny při narození dítěte, odměny k životnímu jubileu, firemní akce, jazykový kurz angličtiny, ubytování zdarma.
Požadujeme znalost seřízení CNC strojů dle seřizovacího listu a technologického výkresu. Znalost ŘS Heidenhain, čtení výkresové dokumentace, znalost měření, manuální zručnost, samostatnost.
Jedná se o práci ve městě Slavkov u Brna. V případě zájmu zasílejte své životopisy na spolmetal@seznam.cz nebo na spolmetal@spolmetal.cz
Hledáme seřizivače 3 a 5-ti osých CNC strojů. Nabízíme práci s nejnovějšími technologiemi, klimatizované prostředí, příspěvek na obědy, odměny při narození dítěte, odměny k životnímu jubileu, firemní akce, jazykový kurz angličtiny, ubytování zdarma.
Požadujeme znalost seřízení CNC strojů dle seřizovacího listu a technologického výkresu. Znalost ŘS Heidenhain, čtení výkresové dokumentace, znalost měření, manuální zručnost, samostatnost.
Jedná se o práci ve městě Slavkov u Brna. V případě zájmu zasílejte své životopisy na spolmetal@seznam.cz nebo na spolmetal@spolmetal.cz
No ještě si musíš poradit s přípravky na upínání a když je to s paletama tak si i hezky pohraješ
.Jo a ještě něco nacpat do zásobníků nástrojů .

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
a jako bonus to budes delat za zradlo a postel, platove ohodnoceni tam neni
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
-
Pánové, seřízení znamená ustavit svěrák, sklíčidlo, nastavit nulové body, nástroje.... atd (kusová výroba). Platové ohodnocení je na domluvě. On by chtěl každy miliony za zmáčknutí zeleného tlačítka na stroji a to ještě na jednu směnu a nejlépe na zkrácený úvazek.
-
- Kontaktovat uživatele:
To není pravda co píšeš, bohužel ve strojařině je to široký pojem obsluha..
- svěrák(když má kostky do drážky, tak ho usadí i moje žena),
- nulové body chceš Touch probem, nebo jen ťukat jak Josef,
- sklíčidlo, dát rotaci nula a oťukat ve 4 bodech o5 jednoduché,
- nástroje se posílají na hříbek, nebo to "honí na kostku" a požadujem po něm výrobu v 1 stovce?
- v Haidnu bude i dělat základní programování. Tzn sám si napiš program na díry, kapsu, frézování po spirále apod.?
- FK programování?
-Celkově hrabání se v programu, vybruslení z nějaké pasti? Cam je krásná věc, ale né čaroděj.
- Na stole x svěráků a posouvat nulové body na další a další operace. Na konci programu vyvolávat jiné atd.
Jako programátor (po 10 letech praxe v kusovce od 3os až po 5osky) co má teď na starost obsluhu, vím co bych po nich požadoval já.Bohužel lidi nejsou a tak si musím učit lidi sám. Udělat z elektrikáře obsluhu cnc dá zabrat.
Proč se tak děje?
1, Borci co umí dobře na Haidenhainu nebudou dělat za 100-130Kč na hodinu ve 3 směnách. - důvod je jasný z 80% mají rodiny a noční je pro ně o ničem.
2, Ono obecně ve strojařině, když něco umíš tak si placený bídně. Beru, že po x letech na mašině v kusové výrobě opravdu něco umíš. Výsledek je max 20 čistýho :-/ Jako živitel rodiny nic moc si myslím.
3, Mladí kluci nemají o strojařinu zájem - směny, po škole plat max 14000 čistýho,musíš u toho přemýšlet, máš odpovědnost za stroj,nástroj, obrobek apod + tě ještě jebou pomalu za normy.
4, Jel jsem před nějakým časem Brnem, a na Lídlu byla cedule prodavačka plat až 19400 hrubého..Když porovnám co musí umět prodavačka a obsluha, kterou si představuji, nedivím se, že lidi nejsou.
5, Znám spoustu dobrých kluků co pověsilo posuvku na hřebík a jako zemědělec se má mnohem líp.
6, Tak bych mohl psát do aleluja proč strojařská velmoc jako je naše zem jde do míst kde je tma.
Určitě v kraji kde hledá pán to bude platebně lepší jak na okrese Zlín(který znám díky dobrým kontaktům,klukům ze školy apod), držím palce ve výběru..
Mohl bych uvést příklady kolik zde berou lidi na různých pozicích a je pomalu jedno ve které továrně dělají, majitelé si nechtějí vzájemně přetahovat lidi, tak platí všude +- stejně..
- svěrák(když má kostky do drážky, tak ho usadí i moje žena),
- nulové body chceš Touch probem, nebo jen ťukat jak Josef,
- sklíčidlo, dát rotaci nula a oťukat ve 4 bodech o5 jednoduché,
- nástroje se posílají na hříbek, nebo to "honí na kostku" a požadujem po něm výrobu v 1 stovce?
- v Haidnu bude i dělat základní programování. Tzn sám si napiš program na díry, kapsu, frézování po spirále apod.?
- FK programování?
-Celkově hrabání se v programu, vybruslení z nějaké pasti? Cam je krásná věc, ale né čaroděj.
- Na stole x svěráků a posouvat nulové body na další a další operace. Na konci programu vyvolávat jiné atd.
Jako programátor (po 10 letech praxe v kusovce od 3os až po 5osky) co má teď na starost obsluhu, vím co bych po nich požadoval já.Bohužel lidi nejsou a tak si musím učit lidi sám. Udělat z elektrikáře obsluhu cnc dá zabrat.
Proč se tak děje?
1, Borci co umí dobře na Haidenhainu nebudou dělat za 100-130Kč na hodinu ve 3 směnách. - důvod je jasný z 80% mají rodiny a noční je pro ně o ničem.
2, Ono obecně ve strojařině, když něco umíš tak si placený bídně. Beru, že po x letech na mašině v kusové výrobě opravdu něco umíš. Výsledek je max 20 čistýho :-/ Jako živitel rodiny nic moc si myslím.
3, Mladí kluci nemají o strojařinu zájem - směny, po škole plat max 14000 čistýho,musíš u toho přemýšlet, máš odpovědnost za stroj,nástroj, obrobek apod + tě ještě jebou pomalu za normy.
4, Jel jsem před nějakým časem Brnem, a na Lídlu byla cedule prodavačka plat až 19400 hrubého..Když porovnám co musí umět prodavačka a obsluha, kterou si představuji, nedivím se, že lidi nejsou.
5, Znám spoustu dobrých kluků co pověsilo posuvku na hřebík a jako zemědělec se má mnohem líp.
6, Tak bych mohl psát do aleluja proč strojařská velmoc jako je naše zem jde do míst kde je tma.
Určitě v kraji kde hledá pán to bude platebně lepší jak na okrese Zlín(který znám díky dobrým kontaktům,klukům ze školy apod), držím palce ve výběru..
Mohl bych uvést příklady kolik zde berou lidi na různých pozicích a je pomalu jedno ve které továrně dělají, majitelé si nechtějí vzájemně přetahovat lidi, tak platí všude +- stejně..
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Je to jednoduché ... na vzdělávání v technických oborech, zejména ohledně vyučenců se v podstatě 25 let hází bobek a tak zkrátka lidi vyučený v týhle branži nejsou a nebudou a bude jen hůř. No a tak bude muset začít fungovat zákon nabídky a poptávky, rozhodující motivace jsou, ať se nám to líbí nebo ne peníze, takže až se začne vysoce kvalifikovaný obsluze CNC platit zajímavá cifra věřím, že se i řada lidí bude ochotna učit nový věci a rekvalifikovat, ale pokud je plat obsluhy CNC (pozor mačkače tlačítka a nosiče obrobků za kvalifikovanou obsluhu nepočítám) jen o něco vyšší než plat uklízečky, prodavačky apod, tak co by si člověk honil tričko .... že?
Na druhou stranu chápu majitele firem, že je pro ně těžký při šílených odvodech a daních z mezd najít nějakou rovnováhu co obsluze nabídnout a přitom na jejich plat vůbec vydělat, zejména když jsme koloniální subdodavatel západu a představa zákazníků o ceně práce je mnohdy pod úrovní asiatů.
Navíc problém je, že dnešní požadavky jsou jaksi výrazně jinde než před dvaceti, či třiceti lety, kdy často stačilo seřídit doraz na revolveráku, takže vyškolit opravdu kvalitní obsluhu není jen tak a navíc řadě adeptů chybí základy a třeba praxe na ručním stroji, kde jaksi člověk získá určitý cit pro volbu řezných podmínek a mnohem rychleji přijde na to co si může dovolit a co už ne, než když by vše jen nastudoval v tabulkách a nebo zadával v Cam programu z nabídkovýho menu. A tyhle lidi s praxí a přehledem skutečně nemusí jít dělat za dvacítku na tři směny.....
Jeden můj známej (nástrojař par excelans) měl před časem chuť změnit domovskou stáj a jelikož jej lanařilo několik firem z řad jejich zákazníků tak zašel na pohovory ... v případě platu nebyla řeč o konečné částce, jen se ho ptali o kolik chce víc než co aktuálně má. Přesný cifry nevím, ale plat vpodstatě překračoval cifru, kterou bere VŠ manažér na střední úrovni v automotivu (Denso)
Proč to píšu .... pokud si to tady přečtou nějaký mladší co hledají uplatnění, tak by to pro ně měla být motivace učit se, snažit se ve strojařině a to nejen někde na VŠ, ale hlavně prakticky u mašin protože to má smysl a budoucnost.

Na druhou stranu chápu majitele firem, že je pro ně těžký při šílených odvodech a daních z mezd najít nějakou rovnováhu co obsluze nabídnout a přitom na jejich plat vůbec vydělat, zejména když jsme koloniální subdodavatel západu a představa zákazníků o ceně práce je mnohdy pod úrovní asiatů.

Navíc problém je, že dnešní požadavky jsou jaksi výrazně jinde než před dvaceti, či třiceti lety, kdy často stačilo seřídit doraz na revolveráku, takže vyškolit opravdu kvalitní obsluhu není jen tak a navíc řadě adeptů chybí základy a třeba praxe na ručním stroji, kde jaksi člověk získá určitý cit pro volbu řezných podmínek a mnohem rychleji přijde na to co si může dovolit a co už ne, než když by vše jen nastudoval v tabulkách a nebo zadával v Cam programu z nabídkovýho menu. A tyhle lidi s praxí a přehledem skutečně nemusí jít dělat za dvacítku na tři směny.....

Proč to píšu .... pokud si to tady přečtou nějaký mladší co hledají uplatnění, tak by to pro ně měla být motivace učit se, snažit se ve strojařině a to nejen někde na VŠ, ale hlavně prakticky u mašin protože to má smysl a budoucnost.

Když je ale tolik škol humanitního zaměření které vychodí kdejakej blb že se na strojárnu nikomu moc nechce,zvlášť když se neřeší jakou máš školu ale jestli střední neboVŠ .Ono je to u překupníků jedno co má za zaměření ,zvlášť když se nechce dělatEngineer píše: Proč to píšu .... pokud si to tady přečtou nějaký mladší co hledají uplatnění, tak by to pro ně měla být motivace učit se, snažit se ve strojařině a to nejen někde na VŠ, ale hlavně prakticky u mašin protože to má smysl a budoucnost.

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mě šlo o to, že soustružníka nikdo nenazve seřizovačem, stejně tak frézaře. Takže místo seřizovač CNC bych volil slovní spojení CNC frézař. I když seřizovač je také správně, ale nějak mi to skřípe. Spíše bych tak nazval člověka, co provádí konečnou montáž CNC stroje, ten totiž ten stroj musí seřídit, aby splňoval určité výstupní kritéria.
-
- Kontaktovat uživatele:
prochaska píše:Když máš dobře poladěný postprocesor, tak nemusíš do kódu hrábnout celá léta a to ani v kusovcepiskoteek píše:Cam je krásná věc, ale né čaroděj.
Souhlasím..nechci to rozvádět, bylo by to na slohovou práci.
Myšleno:
Zlomí se výstružník pr.10, druhej nemá, výdejna zavřená

Doufám, že moji myšlenku každý pochopil..
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pochopil - ale kvůli tomu se nemusí nikdo hrabat v G-kódu. Prostě v CAMu vypne operaci s výstružníkem, naprogramuje ji (stále prostředky CAMu) s frézou a celý program vygeneruje znova a jede dál. Nicméně uznávám, že to je a) detail, b) to může být náročnější na znalosti než ten G-kódpiskoteek píše:Myšleno:
Zlomí se výstružník pr.10, druhej nemá, výdejna zavřená, mrkne do zásobníku aha mám tam 6 frézu (dostatečně dlouhou pro zamyšlenou 10 díru), vyvrtám to s 9,8 co mám, nakopíruji kousek programu kde se cykl atd nachází, změním vrtáni za kruhovou kapsu a můžu to vychroustat frézou..
Doufám, že moji myšlenku každý pochopil..

Aleš Procháska
-
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak ty(chápu že stroj je tvůj a lidi co na ni dělají taky) ale já v odpoledních a nočních hodinách doma nic zapínat nebudu....už tak beru almužnu v tom je ta myšlenka..
V camu to je pro mě předělání za pár sekund.
V camu to je pro mě předělání za pár sekund.
-
Vidim ze se tady kazdy chyta kazdeho slova. Zkratka hledame lidi, kteri si stoupnou k masine dokazou dle serizovaciho listu seridit masinu (MCV od Kovosvitu a DMU 75 a 50) a dle vykresu vyrobit soucastku. V pripade serie odladit a predat obsluze. 3 smeny uvadim jen proto aby z toho pak nebyl nekdo prekvapen, kdyby na tu noc musel jit. V 99,9% chodi u nas serizovaci jen na 2 smeny a obsluha na 3.
To, ze je nejlepsi si cloveka vychovat, to vime uz davno. To co vylezne v dnesni dobe ze skole tak z 30 lidi je pouzitelny max. jeden. A co se tyce penez, tak schopneho cloveka dokaze sef ocenit (jsem tam 15 let a vim o cem mluvim). Mel jsem spoustu nabidek ale nemenil bych.
To, ze je nejlepsi si cloveka vychovat, to vime uz davno. To co vylezne v dnesni dobe ze skole tak z 30 lidi je pouzitelny max. jeden. A co se tyce penez, tak schopneho cloveka dokaze sef ocenit (jsem tam 15 let a vim o cem mluvim). Mel jsem spoustu nabidek ale nemenil bych.