Nitridovanie (amatersky)

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
k

15. 1. 2009, 7:03

Pokusal sa uz niekto doma nitridovat ocel (amoniak uvolnovany teplom z vody vedeny do piecky 400 az 500 stupnov) ?
walter

15. 1. 2009, 7:15

Při tomhle pokusu jsem si zničil odporové vyhřívací dráty. Musela by se vyřešit chemická odolnost drátů.
Druhák: je třeba vyřešit stálý zdroj amoniaku. Kolik procent čpavku obsahuje čpavková voda a tím pádem kolik litrů NH3 se dokáže vyvynout a za jakou dobu. Bude v peci potřebný přetlak? Vidím to na bombu. Co s amoniakem který vyfučí ven? Amoniak je jedovatý. Jedině zneutralizovat přes kyselinu.
k

16. 1. 2009, 6:19

presne tak som si to predstavoval .. 20 l tlakova flasa (bud z CO2 .. alebo kyslikova ci argonova . neviem zatial aky tlak tam moze vzniknut pri akej teplote, ale pochybujem ze nad 15Mpa co argonova flasa bez probs znesie) zohrievana zvonka na povedzme 50 stupnov. Redukcnym ventilom vedene do "piecky" .. ale vyhrrievacie teleso v nejakej keramike .. Samozrejme .. su mi jasne bezpecnostne probs (jednak tlakova flasa a aj jedovaty plyn). Samozrejmostou je bezpecnostny pretlakovy ventil.

Zaujima ma ci to uz niekto skusal resp. ake realne vysledky dostal (napr kolko hodin nitridovania .. aka vrstva atd.. ). Zaroven aj aku piecku a ake teploty pouzil. (v principe tlakova flasa je pre mna mensi problem . vacsi probs je prave ta piecka).
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“