Ozubená kola na řezání závitu - EMU 160

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Filda123

27. 10. 2016, 8:14

Zdravím, pořídil jsem soustruh a koupil jsem ho bez ozubených kol na řezání závitu. Řekl jsem si že bude sranda najít někde návod a kola nechat vyrobit. Avšak ať hledám jak hledám nemůžu nic najít, bude to tím, že soustruh je maďarské výroby a je z roku 54, takže moc manuálu na internetu nebude. Takže moje otázka na forum zní, nevěděl by někdo jak tam ty kola vůbec mají být, jak mají být naskládané na soustruhu, věřím že to je napsaný v tý tabulce, ale nějak nerozumím. Co jsem z tabulky pochopil bylo že jsou vyobrazeny 3 hřídele a na soustruhu jsou 4,nahoře je ta náhonová hříděl a co na ní má být za kolo prostě nevím, mam z toho guláš. Věřím že je tu někdo kdo by mi poradil samozřejmě i s příslibem finanční odměny.

Přikládám foto.

Děkuji za odpověd.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
http://www.imgup.cz/images/2016/10/27/vyrobce.jpg
Odkaz na celou fotku
Naposledy upravil(a) Filda123 dne 29. 10. 2016, 4:27, celkem upraveno 2 x.
RaS

27. 10. 2016, 8:18

vždyť na tom obrázku máš jasnej obrázek jak je to poskládaný kola ABCD a v těch tabulkách máš kolik mají ty kola zubů.. co by jsi chtěl víc.. zamysli se vyzkoušej to a zkus co to dělá za půl hodiny v tom musíš mít jasno..
finanční odměnu pošli na provoz fóra :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
picom

27. 10. 2016, 8:28

Vše je v tabulce krásně zobrazené.
Zkus se na to ještě jednou podívat.

Máš tam 3 hřídele s koly a,b,c,d a řadící páky A,B,C
vhodnou kombinaci najdeš v tabulce
Filda123

27. 10. 2016, 8:35

Tohle z tabulky krásně vyčtu, možná jsem to blbě napsal, ale můj hlavní problém je jaký kolo má být na tý náhonový(hřídel od vřetene). Frajer mi to prodal bez a co jsem našel obrázky na internetu tak je to ozubený kolo na nějakým náboji(viz foto z nějaký ruský stránky) který je teprv posazený na tu hřídel. Potřeboval bych znát počet zubů na tohle kolo který přijde na náhonovou hřídel, abych vůbec mohl zkoušet a měnit ozubený kola pro řezání závitu.

Obrázek
Zdenek Valter

27. 10. 2016, 9:05

Ty ozubený kola nemaj stejnou díru?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Filda123

28. 10. 2016, 4:35

Vsechny maji stejnou diru 26.
Zdenek Valter

28. 10. 2016, 11:20

Filda123 píše:Vsechny maji stejnou diru 26.
No a v čem je tedy problém - tam jde přeci jen o to abys vymezil to první kolo na vřeteni.
Ta druhá osa je vůči vřetenu pevná?
Filda123

29. 10. 2016, 4:24

Zdenek Valter píše:
No a v čem je tedy problém - tam jde přeci jen o to abys vymezil to první kolo na vřeteni.
Jojo, druhá osa je vůči vřetenu pevná.

Problém je pořád s tím vřetenem. Když na něj nasadím jakékoliv kolo, tak nemá zajištění, všechny ostatní mají na konci zajištění na ségrovku, ale to vřeteno prostě nic, proto mi jde o to, jaké to kolo tam má být. Jestli něco spešl se zajištovacím nábojem, nebo jen samotný náboj s nějakým klínkem.
Zdenek Valter

29. 10. 2016, 5:13

Filda123 píše:
Zdenek Valter píše:
Jojo, druhá osa je vůči vřetenu pevná.

Problém je pořád s tím vřetenem. Když na něj nasadím jakékoliv kolo, tak nemá zajištění, všechny ostatní mají na konci zajištění na ségrovku, ale to vřeteno prostě nic, proto mi jde o to, jaké to kolo tam má být. Jestli něco spešl se zajištovacím nábojem, nebo jen samotný náboj s nějakým klínkem.
No ale to vřeteno má pero ne?
To abys ho vystavil se správné vzdálenosti na ose vřetene si můžeš vytočit distanční trubičku. zajišení můžeš řešit kam až Ti sahá drážka pera pokud Ti ji ozubené kolo schová můžeš použít nějaké svěrné pozdro. Jaké Ti poradí zkušenější kluci. POkun ne nůžeš tam dát kroužek s červíkem či šroubkem který to v té drážde zajisí nebo se opře o pero nicméně tohle řešení bych asi použil v nouzi, nebude to pravé ořechové.
zverodoktor

29. 10. 2016, 5:37

Zdravím, pořídil jsem soustruh a koupil jsem ho bez ozubených kol na řezání závitu. Řekl jsem si že bude sranda najít někde návod a kola nechat vyrobit. Avšak ať hledám jak hledám nemůžu nic najít, bude to tím, že soustruh je maďarské výroby a je z roku 54, takže moc manuálu na internetu nebude. Takže moje otázka na forum zní, nevěděl by někdo jak tam ty kola vůbec mají být, jak mají být naskládané na soustruhu, věřím že to je napsaný v tý tabulce, ale nějak nerozumím. Co jsem z tabulky pochopil bylo že jsou vyobrazeny 3 hřídele a na soustruhu jsou 4,nahoře je ta náhonová hříděl a co na ní má být za kolo prostě nevím, mam z toho guláš. Věřím že je tu někdo kdo by mi poradil samozřejmě i s příslibem finanční odměny.
Tá tvoja EMU160 vyzerá skoro rovnako ako EMU200, len je menšia. Skúšal si hľadať v manuáli k EMU200, či to nieje vyriešené rovnako?
Návod k EMU 200 nájdeš tu: http://www.tumlikovo.cz/download/" onclick="window.open(this.href);return false;
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2016, 6:05

ee u emu 200 to není hnané z vřetena venkem :D abych řekl pravdu tak jsem z té jeho tabulky volaký zmetený vypádá stejně jako na emu 200 ale má na víc pozici na kola když budu vřeteno brát jako pozici 1 . ale nejsem z oboru :?
u emu 200 je převod z vřetená poslán na další hřídel přímo ve vřeteníku teprve ta kouká ven do boku a slouží jako pohon posuvu a na ní se přehazuje pákou pravý -leví posuv.
vypadá to že bu-bu má pravdu :D
jsem zvědav jakj to dopadne až poradí někdo opravdu znalý tothoto tipu soustruhu :D
Naposledy upravil(a) bobanbob dne 29. 10. 2016, 6:09, celkem upraveno 1 x.
Filda123

29. 10. 2016, 6:06

zverodoktor píše:
Tá tvoja EMU160 vyzerá skoro rovnako ako EMU200, len je menšia. Skúšal si hľadať v manuáli k EMU200, či to nieje vyriešené rovnako?
Návod k EMU 200 nájdeš tu: http://www.tumlikovo.cz/download/" onclick="window.open(this.href);return false;
Děkuju za odpověd, bohužel 200 je dost rozdílej, ten má dokonce 5 hřídelí, jinak ten manuál mam projetej od shora dolů.
Filda123

29. 10. 2016, 6:08

bu_bu píše:
zverodoktor píše:Tá tvoja EMU160 vyzerá skoro rovnako ako EMU200, len je menšia. Skúšal si hľadať v manuáli k EMU200, či to nieje vyriešené rovnako?
Kdyby to první kolo odshora konečně už sundal, tak pod ním nejspíš najde hřídel do převodovky, nikoli čep. Nevím proč tam furt plete ten vřeteník, podle mě je pohon závitového soukolí ze skříně a ty kola co hledá jsou uvnitř.
To asi nemá cenu.
Děkuji za odpověd, to mě taky napadlo, ale bohužel není to tak. Je to tak řešený u velkých soustruhů ale u tohohle je samostatná převodovka na řezaní závitu a posuv.
Filda123

1. 11. 2016, 5:58

Nikdo nic ?
atlan

26. 11. 2016, 1:59

Rusy pouzivaju ELS, co je lepsie ako nejake vymene kolesa pokial nepotrebijes stupanie vecie ako 3mm
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“