Manuál a příslušenství Kameníček 1U - UKONČENO
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Ahoj,
sháním manuál a příslušenství k hrotové brusce Kameníček 1U. Jedná se zřejmě o nejstarší variantu s hodně šikmým stolem a patkami na spodku podstavy - viz přiložené foto.
Cena dohodou.
Díky
sháním manuál a příslušenství k hrotové brusce Kameníček 1U. Jedná se zřejmě o nejstarší variantu s hodně šikmým stolem a patkami na spodku podstavy - viz přiložené foto.
Cena dohodou.
Díky
Naposledy upravil(a) aleshonsa dne 1. 11. 2016, 11:51, celkem upraveno 1 x.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
No Tě Buh..Někde budu mít fotku z prospektu,jak to vypadalo nové a celé,kdyžtak ji pohledám..Pro začátek dobré vodítko,že tudy cesta nevede.. Jinak upřímnou soustrast,tohle bych si teda domů nepřivezl ani kdybych byl ten jediný,kdo to může ze šrotu zachránit..
Asi budu trochu jedovatý, ale proč ne, když konec konců je vlákno na téma že sháním manuál a příslušenství, nikoliv že potřebuju poradit od "odborníků" jestli to k něčemu je nebo ne. Jeden "odborník" neví co je u frézky konzola a co je sloup, druhý tvrdí, že si netroufne rozebrat převodovou skříň, protože by jí neuměl dát zpět dohromady. Alespoň bys david.1 mohl ocenit, že je to pohromadě a ne ve stavu jako jistá odvalovací obrážečka o kterou ses vážně zajímal.
Až budu chtít slyšet podobně "odborné" názory, tak se zeptám báby, co u nás v baráku myje každý týden chodbu a schodiště a nebudu kvůli tomu zakládat vlákno maskované jako poptávka po manuálu a příslušenství.
Až budu chtít slyšet podobně "odborné" názory, tak se zeptám báby, co u nás v baráku myje každý týden chodbu a schodiště a nebudu kvůli tomu zakládat vlákno maskované jako poptávka po manuálu a příslušenství.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Jinak divím se, že oba "odborníci" pouhým pohledem z fotky rovněž nepoznali, že se nejedná o brusku 1U, protože:
- brusný kotouč má 350x40
- podélný posuv a vzdálenost mezi hroty je 500mm
- nesouhlasí provedení brusného vřeteníku
- a především je tam o jeden pár ovládacích pák navíc, pro ovládání zapichování
Takže se nejspíše jedná o 2U, což si ještě potřebuju nějak potvrdit. To by i nakonec vysvětlovalo, proč byla na paleťáku tak nějak podezřele těžší (v porovnání se šepingem HM45, co má mít 1,2t), když má o cca 300kg více (při jinak prakticky stejných rozměrech).
Asi oba "odborníci" nakupují přímo u TOS Olomouc, TOS Čelákovice, atd. že se jejich strojový park plně shoduje už při pořízení s fotkami z prospektů.
- brusný kotouč má 350x40
- podélný posuv a vzdálenost mezi hroty je 500mm
- nesouhlasí provedení brusného vřeteníku
- a především je tam o jeden pár ovládacích pák navíc, pro ovládání zapichování
Takže se nejspíše jedná o 2U, což si ještě potřebuju nějak potvrdit. To by i nakonec vysvětlovalo, proč byla na paleťáku tak nějak podezřele těžší (v porovnání se šepingem HM45, co má mít 1,2t), když má o cca 300kg více (při jinak prakticky stejných rozměrech).
Asi oba "odborníci" nakupují přímo u TOS Olomouc, TOS Čelákovice, atd. že se jejich strojový park plně shoduje už při pořízení s fotkami z prospektů.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
no aby se v tom prase vyznalo
, tohle má zase doma jeden pán co od něho mám manuály, v posledním emailu psal, že uvažuje o prodeji celého stroje jelikož je nevyužitý 

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
[quote="aleshonsa"]Asi budu trochu jedovatý, ale proč ne, když konec konců je vlákno na téma že sháním manuál a příslušenství, nikoliv že potřebuju poradit od "odborníků" jestli to k něčemu je nebo ne. Jeden "odborník" neví co je u frézky konzola a co je sloup, druhý tvrdí, že si netroufne rozebrat převodovou skříň, protože by jí neuměl dát zpět dohromady. Alespoň bys david.1 mohl ocenit, že je to pohromadě a ne ve stavu jako jistá odvalovací obrážečka o kterou ses vážně zajímal.
Až budu chtít slyšet podobně "odborné" názory, tak se zeptám báby, co u nás v baráku myje každý týden chodbu a schodiště a nebudu kvůli tomu zakládat vlákno maskované jako poptávka po manuálu a příslušenství.[/quote
No,je teda třeba uznat,že man inženýr má částečně pravdu..Jenže ona věc se má takhle:stroj od p.Lorenze,o kterém jde plk, který se v čs. dílnách vyskytoval před válkou asi v deseti kusech,se dá velmi nesnadno sehnat v zahraničí-tady vůbec-kdežto brousicí stroje typu 1U,ve stavu relativně kompletním jsou i na inzerci na výběr..A popravdě,než bych na tohle vyráběl koníka(a věř,že bych měl i polotovar k dopasování) tak raději doměřém ,dopočítám a vyrobím všechno to,co na zmíněném chybělo..Kolega má pravdu,brousit už to asi nikdy nebude.Jinak já se nebavím o typu, to vidí každý,že je to nejkratší 2 a má to šikmý stůl,ale asi to nebude U,když to nemá vnitřní broušení.Co se týká hydrauliky koníka,nemusí to mít.matně tuším,že v tom prospektu to je taky psáno..jdu ho pohledat..
Až budu chtít slyšet podobně "odborné" názory, tak se zeptám báby, co u nás v baráku myje každý týden chodbu a schodiště a nebudu kvůli tomu zakládat vlákno maskované jako poptávka po manuálu a příslušenství.[/quote
No,je teda třeba uznat,že man inženýr má částečně pravdu..Jenže ona věc se má takhle:stroj od p.Lorenze,o kterém jde plk, který se v čs. dílnách vyskytoval před válkou asi v deseti kusech,se dá velmi nesnadno sehnat v zahraničí-tady vůbec-kdežto brousicí stroje typu 1U,ve stavu relativně kompletním jsou i na inzerci na výběr..A popravdě,než bych na tohle vyráběl koníka(a věř,že bych měl i polotovar k dopasování) tak raději doměřém ,dopočítám a vyrobím všechno to,co na zmíněném chybělo..Kolega má pravdu,brousit už to asi nikdy nebude.Jinak já se nebavím o typu, to vidí každý,že je to nejkratší 2 a má to šikmý stůl,ale asi to nebude U,když to nemá vnitřní broušení.Co se týká hydrauliky koníka,nemusí to mít.matně tuším,že v tom prospektu to je taky psáno..jdu ho pohledat..
Sorry, ale proč by to nebrousilo?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
U to určitě nenídavid.1 píše:.......ale asi to nebude U,když to nemá vnitřní broušení.Co se týká hydrauliky koníka,nemusí to mít.matně tuším,že v tom prospektu to je taky psáno..jdu ho pohledat..

V tomto případě bych si tipnul označení P jako produkční, natáčet jde o určitý poměr pouze stůl cca 10st., tzn, produkční broušení vnějších válcových a kuželových ploch popř tvarových bez dalších fičůr okolo
http://www.tumlikovo.cz/
a no tak jo,ale..Náklady na opravu a dodělání budou takové,že normálně myslící člověk nabídne tenhle bývalý stroj,nyní -jak říká jeden známý,za kterým jsou vidět výsledky-drahý šrot dalšímu masochistovi popř.výkupu kovů,přidá desetinu až třetinu toho,co by vyšlo zprovoznění ve financích,mrkne na inzerci a druhý den má doma stroj v ucházejícím stavu a okamžitě provozovatelný.Ono totiž,lidskej život má max. 100 let,tak je třeba uvažovat,jak s tím časem,co tu máme naložit.A oprava tohohle mi přijde na roveň toho,sedět v knajpě..testone píše:Sorry, ale proč by to nebrousilo?
A to jako Davide myslíš, že 1U nebo 2U co jsou aktuálně v inzerci jsou třeba v lepším stavu než tahle když jí vyčistím? Přečti si něco od Tumlíka v sekci Stará dobrá klasika jak musel zaškrabat stůl, upravit koník atd. Přičemž to byla bruska vzhledově v daleko lepším stavu než tahle.
Pak by mě zajímalo, co se tam údajně má dodělávat. Originál koník bohužel nějaký blbec ukradl (popravdě nevím, k čemu mu to mohlo být dobré, pochopím, že někdo ukradne děličku nebo otočný stůl). Ten co tam je původní majitel normálně používal. Jediné co chci udělat je elektrika, aby to zase chodilo na ovládání tlačítky přes stykače.
Jenom pro zajímavost - já to koupil za 11 500,-. V době, kdy jsem si s prodávajícím plácl, byla na Bazoši jedna 1U bez příslušenství tenkrát za 30 000,-. Dnes už je zlevněná na 20 000,-. Další s příslušenstvím je tam od překupníka s cenou dohodou. S bruskou budu dělat to samé, co dělám s jakýmkoliv jiným použitým strojem. Tj. rozebrat, vyčistit, vyměnit ložiska, vyměnit otlačená těsná pera (to se týká spíš frézek), atd. Takže nevidím žádný luxus, když koupím stroj 3x dražší jako že na něm budu muset máknout méně, protože z vlastní zkušenosti vím, že to tak není.
Pak by mě zajímalo, co se tam údajně má dodělávat. Originál koník bohužel nějaký blbec ukradl (popravdě nevím, k čemu mu to mohlo být dobré, pochopím, že někdo ukradne děličku nebo otočný stůl). Ten co tam je původní majitel normálně používal. Jediné co chci udělat je elektrika, aby to zase chodilo na ovládání tlačítky přes stykače.
Jenom pro zajímavost - já to koupil za 11 500,-. V době, kdy jsem si s prodávajícím plácl, byla na Bazoši jedna 1U bez příslušenství tenkrát za 30 000,-. Dnes už je zlevněná na 20 000,-. Další s příslušenstvím je tam od překupníka s cenou dohodou. S bruskou budu dělat to samé, co dělám s jakýmkoliv jiným použitým strojem. Tj. rozebrat, vyčistit, vyměnit ložiska, vyměnit otlačená těsná pera (to se týká spíš frézek), atd. Takže nevidím žádný luxus, když koupím stroj 3x dražší jako že na něm budu muset máknout méně, protože z vlastní zkušenosti vím, že to tak není.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
To jsem si myslel taky, jestli to není nějaká řady P (nejspíše 2P-500), ale plno věcí tam nesouhlasí - viz co píšu http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=23&t=22211" onclick="window.open(this.href);return false;tumlik píše:U to určitě nenídavid.1 píše:.......ale asi to nebude U,když to nemá vnitřní broušení.Co se týká hydrauliky koníka,nemusí to mít.matně tuším,že v tom prospektu to je taky psáno..jdu ho pohledat.., U jako univerzální se označovaly brusky, které měly jednak natáčecí pracovní vřeteník +-90st, dále natáčecí brusný vřeteník +-60 a v neposlední řadě taky právě ono vnitřní broušení, univerzální brusky se díky těmto natáčecím elementům vyznačovaly menší tuhostí jak brusky produkční
V tomto případě bych si tipnul označení P jako produkční, natáčet jde o určitý poměr pouze stůl cca 10st., tzn, produkční broušení vnějších válcových a kuželových ploch popř tvarových bez dalších fičůr okolo
Že to není univerzální (když nejdou natáčet vřeteníky) mi je jasné. Co se týče vnitřního broušení - to by tam přeci mohlo jít, když tam přijde (nebo ho udělám) vrchní kryt brusného vřeteníku aby měl rybinu pro nasunutí ramene. Otázka je, jestli se dělaly verze, co měly kryt bez rybiny, nebo jestli jakmile byla u brusky možnost vnitřního broušení, se tam byl takový kryt automaticky z výroby.
Psal jsem si o tom s panem Hertlem ohledně manuálu a ten si tedy taky myslí, že je to nějaká bruska řady P.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
No,to tě teda obdivuju..Já bych za to opravdu takový prachy nedal..Má to komplet v provedení u kolem dvou tun,ve šrotu je asi dvě kačky za kilo,tzn. max do pěti litrů..I tak je to drahý.Samozřejmě,beru to,že se musí rozebrat ať je to funkční nebo ne,ale třeba Tumlík ji jen zaškrabával,to myslím u téhle bude málo.Krom toho,chci vidět ,jestli seženeš koníka..(nevím,proč se krade příslušenství-napadá mně-pomsta někomu,kdo ji koupil a druhý nápad sleva při koupi nefunkčního stroje).Když ho budeš dělat,tak to už je min.ta pořizovací cena brusky navíc..Když dáš obrousit stoly-kolik to může být? Tipnu-aby to nebylo málo,pět tisíc? no a to už se blížíš k těm třiceti..Pořád ale máš jen brusku v prov. P. Pro kutění bych ji nechtěl,je to jen úzce použitelný,co je blbý,že to nemá díry..Asi by tam šel předělat vřeteník z U,ale ten zase nezaplatíš,za pět ho nikdo nedá.. No a jsme u toho,že radši dám víc hned a nebudu se muset trápit s mašinou,která se prostě nechá normálně sehnat-a kompletní.Nic ve zlém,až přijdeš na to,že tudy cesta nevede,napiš,válí se mi v garáži stůl s vřeteníkem a koněm na nějakou německou brusku podobný velikosti,orig.lunety na 2U a až to vzdáš úplně,tak ti můžu nabídnout svou 2uc/500 z r. 1966,kterou jsem před x lety koupil a protože se mi v zápětí povedla sehnat větší,už nezprovoznil.Je komplet i s příslušenstvím, a ještě den před tím,než jsem ji koupil brousila..aleshonsa píše:A to jako Davide myslíš, že 1U nebo 2U co jsou aktuálně v inzerci jsou třeba v lepším stavu než tahle když jí vyčistím? Přečti si něco od Tumlíka v sekci Stará dobrá klasika jak musel zaškrabat stůl, upravit koník atd. Přičemž to byla bruska vzhledově v daleko lepším stavu než tahle.
Trošku mimo - za kolik je od překupníka taková ta šedivá 1U co už měsíc zdobí bazoš,nevolal jste tam někdo? Vypadá moc chutně.
Tady je problém, že nevím na jakou brusku vlastně shánět koník a příslušenství. Jedině to specifikovat šířka stolu – úhle stolu - poloha hrotu vůči šikmé rovině stolu. Nicméně bych nelámal hůl nad tím co tam je. V nejhorším bych třeba použil pouzdro s dutinou a pákovým mechanismem co tam je a udělal nějaké lepší tělo.
Posuv jsem ručně zkoušel a chodil v celém rozsahu stejně, tj. nevypadá to že by byl nějaký vyježděný.
Rameno pro vnitřní broušení by tam mohlo jít, když se vymění horní kryt brusného vřeteníku.
Já mam ještě nástrojovou 3M642. Takže co nezvládne tahle tak můžu brousit tam.
Posuv jsem ručně zkoušel a chodil v celém rozsahu stejně, tj. nevypadá to že by byl nějaký vyježděný.
Rameno pro vnitřní broušení by tam mohlo jít, když se vymění horní kryt brusného vřeteníku.
Já mam ještě nástrojovou 3M642. Takže co nezvládne tahle tak můžu brousit tam.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa