Ahoj,
je tady někdo, kdo se vyzná v bruskách řady U firmy Kameníček (později TOS Hostovař), resp vůbec ve hrotových bruskách Kameníček?
Já jsem si totiž koupil hrotovou brusku Kameniček. Nejspíše to bude jedna z nejstarších, ne-li vůbec nejstarší varianta. Někdo mi dokonce říkal, že snad ještě předválečná. Žil jsem v domnění, že je to typ 1U. Bohužel žádný štítek tam není. Nicméně aktuálně při detailním prohlížení a porovnávání s údaji z prospektu od Tumlíka jsem nabyl dojmu, že to 1U pravděpodobně nebude, protože:
- Brusný kotouč je 350x40. Typ 1U používal jen 300x25 a některé dokonce 250x25.
- Vzhled brusného vřeteníku neodpovídá tomu u 1U (ten měl mezi vrchní dvojicí olejoznaků rybinu pro nasunutí ramene s vnitřním broušením, tady je kryt rovný a všechny olejoznaky jsou až v bloku vřeteníku).
- Zjistil jsem, že posuv stolu a vzdálenost mezi hroty je 500mm. U prodávajícího mě to nenapadlo přeměřovat, protože od oka to souhlasilo se 400mm. Spíš jsem kontroloval, jak pojezd vůbec chodí.
- Především je tam navíc páka ovládání posuvu vřeteníku pro zapichování, kterou 1U nemá, protože tam tahle funkcionalita vůbec není. U typu 1U se to musí dělat ručně.
- Přibližně naměřená výška hrotů nesouhlasí s oběžným průměrem 255mm u 1U, ale spíše s 290mm u 2U.
- Při manipulaci na paleťáku mu přišla nějak komparativně těžká v porovnání s obrážečkou HM45, která má mít 1,2t. Typ 1U by měl mít kolem 1,3t.
Tohle vše by odpovídalo, že je to možná typ 2U-500. Rozměrově je téměř shodný s 1U a pro neznalého vypadá stejně, ale má už přes 1,6t a jsou u něj ty výše zmíněné parametry. Ještě existovaly brusky řady P, které měly podobnou podstavu a podobně hodně spádovaný stůl, ale tam se ani třeba u 2P-500 plno parametrů neshoduje (tenčí brusný kotouč, jiná výška hrotů, jiný tvar obou vřeteníků atd.).
Do přílohy jsem dal fotky brusky. Jste prosím někdo schopen rozhodnout, jestli to je 2U-500 nebo nějaký jiný typ brusky Kameníček.
Díky
Identifikace hrotové brusky
Já jsem si původně myslel, jestli to není 2U-500. Ale i tam jsou rozdíly. 2U-500 má mít stůl natáčecí až o 9st, tahle ho má jen o 6st. Pak jde především o to, že všechny brusky řady U mají mít natáčecí oba vřeteníky a možnost nasadit rameno pro vnitřní broušení. Tj. vypadá to, že to je bruska řady P. Nicméně, zde se právě celá řada věcí taky neshoduje.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Tak pravděpodobně se jedná o brusku 2P-500. Mam takovou představu, jestli 2P-500 není stejná s 2U-500 a akorát se liší vrchní část. Tj. vrchní natáčecí stůl, vřeteníky, koník a další věci co se připevňují na stůl. Podstava, a hydraulika co je uvnitř by mohly být stejné.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa