Zjistil jsem že jak nám přibývá práce ještě jedna "dospělá" frézka by se nám hodila.Tahle navíc vypadá v dobrém stavu,má už vedení obložené turcitem (nebo co to je...),dostali jsme k ní zrepasovaný šroub na X,má dobrý měnič na pohon vřetene a podobně.
Bude na ní ještě halda práce ale cosi se už začíná dít.Usadil jsem Xkový šroub,sehnal pohony (děkuji bu-bu a K_73),a nabastlil serva na stroj.K_73 se nabídl pomoct s rozchozením pohonů (za což mu patří vřelý dík) což teď brzdím hlavně já

Samozřejmě musím ještě poděkovat synovcům Radkovi a Petrovi kteří mají zásluhy o elektro část...
Jinak parametry jsou přibližně : rozjezdy X 1100,Y 600,Z 400,ISO 40 s hydraulickou výměnou otáčky plynule do 3000,hmotnost cca 4,5 t.Serva jsou 5,1 NM 2200 ot. na X a Y s převodem 1:3 a na Z 1:8 (všude je stoupání závitu 10 mm).Na Zku jsou tyto serva v páru a s brzdami.
Časem bych chtěl dodělat automatickou výměnu (aspoň 5 nástrojů v držáku na stole) což je vlastně jenom problém software ale na tohle jsem lama.Frézka bude zatím běhat pod Machem na který se obecně nadává ale já ho mám na 4 mašinách a žádné problémy jsem za min 3 roky provozu nezaznamenal.
Jak bude něco nového k vidění tak se zmíním.Docela dost se těším na první špónu...