Jsem tu nováček a pořádně nevím, jak to tu ještě chodí, tak prosím o shovívavost

Již delší dobu přemýšlím nad stavbou CNC s laserovou CO2 trubicí - v dnešní době to už není tak nákladné jako tomu bývalo kdysi a dá se s tím dělat opravdu spousty věcí. Výkon laseru jsem si myslel 40W - tyto trubice jsou velmi dustupné ve východních zemí. K laseru se dá sehnat i zdroj, optiky a další příslušenství, takže to až tak neřeším. Takže s těmito "důležitými" komponenty by problém být neměl. Velikost pracovního stolu by měla být okolo 70x100cm.
A teď dotazy :
1.) Zajímá mě především co všechno budu moct řezat nebo gravírovat zmíněným výkonem laseru ? Někde jsem četl, že na řezání hliníku, ze kterého jsou vyrobeny plechovky stačí 15W. Dá se tento výkon nějak určit ? Samozřejmě jsem si vědom, že záleží na zaostření paprsku. Na několika kontrukcích jsem viděl, že těsně k laseru dávají čočku (nejspíše spojku) a až pak ho přenášejí pomocí zrcátek k samotné hlavě, někde zase tyto čočky nemají. Je lepší zde tuto čočku použít nebo paprsek nechat tak jak vychází z trubice a zaostřit ho až v samotné hlavě ? (Vycházejí paprsek z trubice by měl mít průměr 1,95mm)
2.) Pohony jednotlivých os a drivery - osy budou jen dvě - X a Y (ostřit v ose Z budu manuálně), čím tyto pohony vyřešit ? Budou stačit klasické krokové motory (s mikrokroky) nebo by byly lepší použít AC krokové motory ? Chtěl bych se dostat na přesnost 0,01mm.
Drivery - v případě klasických krokáčů bych použil drivery TB6560 - opět se jich ve východních zemí dá koupit spousta. Drivery by byly galvanicky odděleny od PC, kvůli bezpečnosti.
3.) Samotná mechanická konstrukce - rám by byl nejspíe z hliníkových profilů (pevné) a pojezdy jsem si nejdříve myslel pomocí lineárních ložisek, ale pak jsem viděl i konstrukci, kde byly kalené, soustružené trubky a na pojízdném portálu byly domečky s ložisky - co je lepší ? Jde mi hlavně o to, že chci použít na osu Y pouze jeden motor (ten bych dal do prostřed pod hlavní stůl), tak aby se to nějak nekřížilo a nezasekávalo.
Tím se dostávám k dalšímu úskalí a to je, jestli je lepšší použít ozubený řemen nebo závitovou tyč s určitým spoupáním ? Nevím co bude lepší, chci aby to mohlo jezdit rychle, ale zároveň, aby zástala zachovaná přesnost. Řemen se může natahovat - prodávají i řemeny s ocelovou výstuží, ale ve závitovce se zase utvoří určitá vůle.
4.) To nejdůležitější - ovládací SW. byl mi doporučen Mach3, ale nějak se mi ještě nelíbí - má až moc tlačítek, ale to by nebyla až taková překážka, shlédnul bych tutoriály a nějak bych se to naučil. Více se bojím různých bugů a záseků (někde jsem o nich četl, že je to docela problém). Zase se mi líbí, že nemusím mít speciální kartu, že stačí LPT port. Dokonce dokáže generovat i PWM, který bych používal na ovládaní výkonu laseru (zdroj to umožňuje). Ještě jsem našel nějaký LinuxCNC, jaký by jste doporučily ? Ovládací program poběží na svém vyhrazeném počítači, který nebude vytěžován ničím jiným než obslužným programem, nebude zde ani připojení do sítě. Operační systém bych volil Windows XP nebo nějaký Linux v případě LinuxCNC.
5.) Chlazení - laser má vodní chlazení, přemýšlel jsem, že bych koupil vodní chlazení do PC a vzal si z toho pouze čerpadlo a výměník tepla a připojil na laser, teoreticky by to měl stíhat - 40W protí >100W na CPU. Co myslíte ? Další věc, jak hlídat, že se čerpadlo nezastavilo ? Abych neutavil laser.
Uvítám všechny připomínky a další kunstruktivní návrhy. Nechci to vše pak hodit do koe, protože to bude z nějakého důvodu nepoužitelné. Přece jen to také nebude zadarmo

Děkuji za pomoc
F. Balík