Ahoj,
je tu někdo, kdo by mi mohl říci, zda se břity ručních stavěcích výstružníků brousí upnuté v nástroji, či je na to nějaký upínací přípravek?
Když jsem protahoval bronzové pouzdro, tak jsem si všiml, že to skáče více, než je obvyklé, tak jsem začal měřit jednotlivé břity a zjistil, že tam jsou rozdíly jako prase.
Možná se stalo to, že jsem břity z neznalosti věci pospřeházel na jiné, než původní pozice, nebo je to poskládané z různých výstružníků - kupoval jsem ho jako jetý.
Budu rád za každý podnět.
Díky,
M
Broušení ručních stavěcích výstružníků
Tak když každý podnět,tak : výstružník se brousí složený,protože ve fabrice na to mají přípravek,ale my máme kulový. Jenže-pokud jsou břity v držáku,ten bývá většinou poškozený-takže předem opravit držák,pak brousit.. Nabrousit ho nikdo krom fabriky(narex)neumí-aspoň já nikdy nikoho takovýho nepotkal. Opravy už nedělají ani ve fabrice.Z toho plyne-máš-li starej krám,zahoď ho a kup nový,ještě se seženou. Pozor,ale! Musí to být český/československý-narex nebo starší Kovopodnik Plzeň nebo Zona,popř něm.Hunger apod. Bulharské nebo čínské,které se sem vozily se zakusují a pěknou díru s nimi neuděláš ani když budou nové..Vlastní zkušenost..
- Francotirador
Po broušení jsem také pátral a nakonec stačilo výstružník kompletně rozebrat (už je to delší dobu, tak si nevybavuji jak jsem značil břity abych je pak dal na stejné místo) a všechno poctivě vymyl.
Zpětně mě napadá jestli se mají stavitelný výstružníky vůbec nějak konzervovat - kvůli lepení šponek a bordelu.
Zpětně mě napadá jestli se mají stavitelný výstružníky vůbec nějak konzervovat - kvůli lepení šponek a bordelu.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3