Přestavba CNC

bobik

25. 1. 2009, 1:05

Zdravím všechny

Tak už více jak půl roku dumám nad svojí konstrukcí CNC. Skoro před rokem, jsem nabízel zde na výměnu 4osé CNC ANGER za stolní CNC. Bohužel, žádný dobrodruh, co by do té výměny šel se nenašel, tak jsem se pustil do přestavby. Napřed jsem stroj rozebral, součástky zkreslil, což byla práce skoro na čtvrt roku po večerech. A pak jsem se pustil do návrhu přestavby. To čtyř-osé cnc mělo směšně malé pojezdy na zástavbové rozměry, no řekněte sami 200x100x100, když frézka půdorysně zabrala 1,5x1,5m.
Při prvním návrhu jsem uvažoval, dát osu Z na původní masivní litinový rám. Mimochodem, ten rám je na prodej za 500, jen si ho odvést. Tento návrh vyžadoval minimální investici, neboť osa x a y zůstala beze změny. Ale přesto jsem měl pocit, že to není ono. Pracovní stůl dosti nešikovně by běhal uvnitř rámu a celkový pojezd v x by zůstal nevyužit.
Proto jsem v druhém návrhu vzal desku x a použil ji jako příčník pro portálovou frézku. Tím, že jsem odstranil původní rám, jsem dostal dost místa pro zvětšení pracovního stolu a pojezdů. Pracovní stůl jsem ale musel umístit dosti vysoko nad lineární vedení, aby deska stolu mohla přeběhnout přes domeček šroubu. Dále musím vyměnit kuličkové šrouby pro osy y a z, protože délkově nevyhovují. Takže investice narůstají. Ale červ pochybností dále hlodal a já nebyl spokojen s pracovním rozsahem osy z. U portálové frézky bohužel s vysunutím vřetene blíže k pracovnímu stolu klesá tuhost stroje, tak není žádoucí mít moc velký posuv v ose z. Proto jsem na původním ose z zvětšil posuv jen na 150mm i když bych mohl jít až na 190 jen přendáním lineárních domečku blíže k sobě. Ovšem chtěl bych možnost obrábět na výšku více, než je 150, tak jsem portál ve třetím návrhu dal na dva sloupy a budu moci měnit výšku od stolu po 50mm. Posuv v zetku ale bude pořád jen oněch 150mm. Pole děr ve sloupech slouží k vyrovnání portálu, prostě do přesných háčkových děr dám kolík a portál na ně spustím. Vedení na sloupech je děláno jako svěrný spoj, takže portál bude na sloupech vždy na pevno bez vůle.
Můžete mi dát sem svoje připomínky ke konstrukci, abych to mohl zvážit a ještě se rozmyslet. Ono jen ty díly navíc mi vyjdou na minimálně na 80 000Kč. Takže potřebuji konstrukci pořádně promyslet, než něco zadám vyrábět.
Přílohy
cnc3.zip
Frézka v prohlížeči 3D Tool.
(1.33 MiB) Staženo 246 x
Třetí a doufám že poslední návrh CNC. Pojezdy 550x450x150(+50+50+50+50)
Třetí a doufám že poslední návrh CNC. Pojezdy 550x450x150(+50+50+50+50)
Druhý návrh. Pojezdy 550x450x150
Druhý návrh. Pojezdy 550x450x150
První návrh CNC. Rozjezdy 400x250x150
První návrh CNC. Rozjezdy 400x250x150
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2009, 7:49

Já myslím, že z hlediska tuhosti je nejlepší konstrukce CNC3 - hrubé nastavení výšky ručně, jemné CNC. Akorát při tom ruční nastavení je problém udržet rovnoběžnost stolu a osy Y. Když to na každém sloupu dáš jinak vysoko (trošku se to vždycky zkroutí), tak budeš jezdit trochu do kopce. Možná by to chtělo 2 trapézy na ruční stavění výšky, jeden u každého sloupu, a spřažené třeba ozubeným řemenem. Prostě abys zajistil, že to bude po obou sloupech jezdit souběžně.

Jinak se mi moc líbí konstrukce CNC1, akorát má dost malou upínací plochu stolu.
bobik

25. 1. 2009, 8:41

tu rovnoběžnost zajistí ty díry ve sloupu v rozteči 50. S portálem odjedu nahoru, dám do děr kolíky a portál na ně spustím a vzadu dotáhnu svěrné spoje. Pohyb portálu po sloupech zajistí jeden trapézový šroub mezi sloupy.
Ještě nemám domodelované ruční kolo, takže funkce trapézového šroubu tam není moc patrná.
Jinak z hlediska tuhosti se mi zdá nejlepší varianta 2, ale jsem pak omezen jen na zdvih osy z.
Josef
Sponzor fora

25. 1. 2009, 8:53

Já bych u var. 3 neřešil žádné kolíky, ty díry jen zeslabí konstrukci. Jednoduše bych najel tak vysoko, jak bych potřeboval, utáhl svěrná pouzdra a změřil hodinkama souběh se stolem. Pak bych jednu stranu, třeba tu nižší povolil a zvednul přes šroub do souběhu, utáhnul a basta.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2009, 9:35

Josefe, to asi ne, přece si nebude při každé větší úpravě výšky frézování hrát s hodinkama. To řešení s těma kolíkama se mi nezdá špatné (omlouvám se, nepřečet jsem si důkladně popis). Ty sloupy vypadají na průměr tak 80 mm, a když budou plné, tak i když by dírky na kolíky byly durch, tak to nijak zvlášť neoslabí.
bobik

26. 1. 2009, 10:11

No jo, stejně budu muset vyřešit nějaký držák na hodinky pro osu Z. Ale to může počkat až na konec. Kolíky nechám, to oslabení nebude moc velké, horší je, že se mi nelíbí uchycení sloupů. Mám to na 4 šrouby M12, až to vyrovnám, tak to plánuji skolíkovat. Vetší šrouby si dovolit nemůžu, budu díry pro závity vrtat ruční vrtačkou. Co myslíte, bude to uchycení paty sloupů stačit tak jak to mám navržený?
Josef
Sponzor fora

26. 1. 2009, 3:14

Ono to bude asi stejně potřeba s těma hodinkama, protože záleží, jak budou vyrovnané sloupy na výšku, přesnost roztečí kolíkových děr a souběhu dorazů na portále s vedením osy. Pokud to nebude akorát, tak to bude šikmé a musí se to stejně doladit třeba tak, jak jsem navrhoval.
A ten motor dej dozadu, nebudeš jej muset pak obcházet a nenarazíš si o něj kou..!
bobik

26. 1. 2009, 5:55

:D
Celá mašinka bude v rohu místnosti, takže jí obcházet nebudu. Přistupovat k pracovní desce budu od toho vybrání. Kolíkové díry budou vrtané v rozteči na stovku od patky sloupu (ta část sloupu, co sedí na desce). Jestliže to bude šikmé, tak patky vypodložím nebo použiji pro vyrovnání osazené kolíky s rozdílným průměrem.
Dávám foto , kde je vidět, že jsem frézku očesal skutečně na úplný základ.
Pracovní desku jsem už zadal, se nemůžu dočkat, až to budu dávat dohromady.
Přílohy
Nelekejte se, to není rez, ale nějaký sajrajt z oleje co jde těžko smýt.
Nelekejte se, to není rez, ale nějaký sajrajt z oleje co jde těžko smýt.
PetrNC
Sponzor fora

26. 1. 2009, 6:21

Možná OT ale všimněte si, jak jsou pěkně uloženy kolejnice ....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2009, 7:55

Moc (vůbec) jsem nepochopil to mazání původního stroje. Od mazacího čerpadla vedou k pohyblivým částem měděné trubky? Nebo to jen blbě interpretuju?
Aleš Procháska
PetrNC
Sponzor fora

26. 1. 2009, 8:06

Je to tak ale vypadá to, že jsou potom spojkami redukovány k něčemu pružnějšímu. Rozteč mezi vozíky se nemění, takže tam ta měď být natvrdo může.
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2009, 8:45

No já bych řekl že z boku je něco co jezdí s vedením a tam už je připojená pružná hadice :D asi je na stole(kterej tam ted není) ze spoda přišroubovanej rozvaděč a k němu je to připojeno přes pružnou hadici.
bobik

26. 1. 2009, 8:52

Ta mašina měla centrální mazání. Olejová hadička byla společně tažená s kabeláží pro motory. A vždy na desce, ke které byli přišroubovány vozíky byl rozvod k jednotlivým vozíkům a matici. Jen pro vozíky pro osu z kupodivu žádné mazání nebylo. Jsou to vozíky THK HR2042. Vypadá to, že při montáži je namazali tukem a od té doby žádné přimazávání.
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2009, 8:54

a je to :D
ferguson

27. 1. 2009, 2:25

bobik píše:se nemůžu dočkat, až to budu dávat dohromady.
to som sa aj ja tesil asi pol roka. a ked som to zacal davat naozaj dokopy, tak mi zmrzol usmev a presla ma euforia, lebo mi nic nejde. :cry: :oops:
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“