presnost lisovani plechu 0,6
Lze očekávat, že tolerance kruhovitosti výtažku u D50 bude rozhodně větší, než 0,01. Je to dáho strukturou plechu, kdy ve směru válcování je plech pevnější, než ve směru kolmém. Ten plech by se musel rekrystalizačně vyžíhat ve vakuové peci. A i pak bude problém. Jako dosáhnout u lisování tolerance ve stovce jde jen za předpokladu enormních nákladů. Vyrobit nekolik desítek tvarových částí lisovadla odstupňovaných po stovce a to by bylo, aby se alespoń jeden kus ze sta nepovedl.
dekuji za odpoved. ma na vyslednou toleranci vliv mezni uchylka sily plechu? u 0,6 je to 0,05mm. je principialne mozne dosahnout stejnou, nebo vyssi presnost nez je tolerance polotovaru? predpokladam, ze forma musi uchylku materialu zohlednovat resp. musi mit adekvatni vuli.
Určitě to vliv mít bude. Prostě je to technologie, u které požadovat dodržení tolerancí na stovku je ekonomický nesmysl.
Ještě by tu šlo zkombinovat tváření s obráběním.
Připomíná mi to nešvary v plastikářském průmyslu, kde konstruktér výlisku je schopen předepsat desetinovou toleranci u metrového výlisku. Že rozptyl smrštění materiálu je několikanásobně větší ho moc nezajímá. Je to ten stejný materiálový problém, jako u plechařiny. Prostě dodavatel může dodat materiál s garantovaným složením, ale ta garance je také s nějakým rozptylem. Plácnu, že u plechu u jedné várky bude o desetinu méně chromu a už se to projeví jinou hodnotou meze kluzu, tedy díl se více či méně smrští, třeba jen o tu jednu stovku na tom průměru 50. Já se s tímto problémem setkal u stáčečky očnic brýlí. Jak se nasadila nová cívka s drátem, tak se stroj musel překalibrovat.
Ještě by tu šlo zkombinovat tváření s obráběním.
Připomíná mi to nešvary v plastikářském průmyslu, kde konstruktér výlisku je schopen předepsat desetinovou toleranci u metrového výlisku. Že rozptyl smrštění materiálu je několikanásobně větší ho moc nezajímá. Je to ten stejný materiálový problém, jako u plechařiny. Prostě dodavatel může dodat materiál s garantovaným složením, ale ta garance je také s nějakým rozptylem. Plácnu, že u plechu u jedné várky bude o desetinu méně chromu a už se to projeví jinou hodnotou meze kluzu, tedy díl se více či méně smrští, třeba jen o tu jednu stovku na tom průměru 50. Já se s tímto problémem setkal u stáčečky očnic brýlí. Jak se nasadila nová cívka s drátem, tak se stroj musel překalibrovat.