Soustruh na dřevo

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Tomas Mazel
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2009, 5:09

Ahoj
Potřeboval bych poradit ohledně přípravku k soustruhu.Mám soustruh na dřevo s točnou délkou 90 cm a chtěl bych k němu vyrobit něco na výrobu dřevěnejch tyčí se šroubovicema.
Takže bych potřeboval poradit ohledně konstrukce trakového zařízení a pohonu.Hned na začátek bych uvedl ža CNC řízení není mojí prioritou lépe řečeno po něm netoužím ani v nejmenším stačilo by mi osadit na konec dráhy spínač co vypne posuv nástroje tak aby nezajel do sklíčidla...atd to už si nechám poradit od Vás.Moje představa by byla vedení pomocí ložisek na oceových tyčích tak jako to mají některé truhlářské stroje.S ohledem na požadovanou přesnost,délku posuvu a cenu je to myslím ideální řešení.Podélný posun pomocí šroubu s nějakým motorem a převodovkou.otáčení hřídele pomocí řemenového převodu-tady to bude chtít hádám zubatej řenem kuli přesnosti..samotný frézování by obstarávala klasická 2Kw horní frézka-na požadovanou kapacitu výroby si myslím dostatečný výkon......No a nakonec zařízení co by frézku posunulo do řezu.Takže mě to vychází tak že poitřebuju tři motory pro posuv nebo otáčení hřídelí,dvě vedení a jeden řemenovej převod.
S ohledem na to že tomu nerozumím obracím se na Vás tady sice to není přímo cnc ale skoro by být mohlo.Za kolik si myslíte že by se tohle dalo pořídit a jaký komponenty a kde je na to vzít?Mělo by to bejt demontovatelný protože dělám i misky a tak...Akorát teda ta cena je pro mě limitující tak pokud máte nápady držte se přizemi-)
Děkuji
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2009, 8:21

Bohužel tady se řešení "CNC natvrdo" nevyhneš. Pokud chceš na tom dělat šroubovice, tak ti nezbyde nic jiného, než to nějak řídit, protože pokud to budeš dělat jen mechanicky, budeš velmi omezen variabilitou tvarů - a stejně přijdeš časem na to, že to byla slepá cesta.

V podstatě zde máš tři osy: podélný a příčný support a otáčení vřetene. Na příčném supportu máš frézku - no a tvar šroubovice, závity a ostatní už závisí na softu.

P.S.: - paradoxně takovou mašinu mám - ale nepoužívám, protože na ní dělám jiný program. Jedná se o soustruhy Sahos SH 1000 CNC (novější řady), které to mají řešené.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2009, 9:52

To R-stick: Já jsem to teda pochopil jinak. Tady jde asi jen o frézování závitu. Řízená Osa Y (přísuv) netřeba, to se nastaví ručně a hotovo.

Takže jde jen o posuv po ose Z synchronně s otáčkama. Má-li ten závit mít nějaké přesné stoupání, musí být otáčky vřetene s posuvem Z mechanicky spřažené. Což je trochu problém, protože pro různá stoupání závitu potřebuješ různé převodové poměry, takže docela složitá převodovka nebo pracné měnění ozubených kol.

Dá se udělat elektronické spřažení, kdy snímáš natočení vřetena a podle toho přes vhodný přepočet vysíláš pulsy do krokového motoru osy Z. To už je trochu CNC :-). Já se k tomu chystám na svém CNC soustruhu, který právě stavím, takže praktické zkušenosti zatím nemám.

Pokud nepotřebuješ přesné stoupání, tak bych osu Z poháněl 3-fázovým motorem se šnekovou převodovkou a frekvenčním měničem. Myslím, že nejmenší motor 120 W by mohl stačit. S převodovkou a měničem by se to mohlo vejít do 10 tisíc. Akorát bude trochu drbačka vyštelovat to vždycky do takových otáček, aby to teda udělalo aspoň zhruba požadované stoupání. A předpokladem je dostatečně dimenzovaný motor vřetena, aby mu při zajetí frézy např do suku neklesly otáčky, čímž by stoupání "ujelo".

Nebo by šlo dát měnič na vřeteno, a posuv Z mít natvrdo, se stálými otáčkami, nanejvýš třeba s dvourychlostním motorem.

Určitě bude i jiné řešení, ale to mě teď nenapadá.
Tomas Mazel
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2009, 4:59

-))koukám že jsem si to představoval moc jrednoduše-))
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2009, 4:10

No tak ještě je samozřejmě možnost koupit nějaký starší kovoobráběcí soustruh a místo nožové hlavy dát to vřeteno na frézování. Myslím, že nějaká SV 18 by stačila, a použitelná se dá sehnat za řádově 50.000. Jestli to chceš na výdělek, tak to není tak zlý. Jako hobby už je to samozřejmě dost peněz. Ale když se podíváš tady na fóru, tak nikdo tady z ho..a bič neupletl :-) Buď to chce hodně peněz, nebo hodně práce. Ale úplně bez investic to nejde nikdy.
Gustavson

27. 1. 2009, 7:27

SV 18 umí závity od 0,5mm do nevim přesně ale asi 270mm na otáčku a otáčky max 2800ot/min a to už je mazec.Jinak moc šikovnej soustruh.Navíc můžeš soustružit i kov a to ať mi nikdo neřiká že se to nehodí.Být tebou tak jestli máš místo tak do toho investuj.Je to mašina k nezaplacení.Teda když to zaplatíš :lol: :lol: :lol:
Tomas Mazel
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2009, 7:52

no soustružit železo se občas hodí to je fakt ale na tohle mám strejčka co vlastní kovoobráběcí firmu takže s tím nechci nic mít držím se svejch třísek špony nejsou nic pro mě.Mě je jasný že z ho..se bič neuplete jen jsem myslel že to pujde jednoduše vyřešit nějakejma převodama a tak a furt si myslím že by to šlo.....-)
Asi jsem zvolil špatný forum chce to víc amaterskej úhel pohledu tady jste poněkud technologicky vyspělejší než potřebuju

Ale každopádně děkuju za rady třeba na to taky jednou dojdu

Jo a uznání amatéra-máte tady hustý strojky a další pěkný věci na odkazech tak jen tak dál
bobik

27. 1. 2009, 7:59

Doma máme soustruh na dřevo a šroubovice to umí pomocí kopírování. Je to jednoduše poháněný pomocí ocelových lanek. Soustruh bratru za 15000. Ale dělat na něm ty šroubovice je dosti pakárna. Do krajních poloh musíš najíždět pomalu a opatrně a zase když to přeženeš, tak se dřevo napaluje a vybrousit to nejni žádná maličkost. Jestli chceš dělat ty šroubovice na výdělek, jdi do CNC soustruhu.
HANESEK

27. 1. 2009, 9:22

Je to trochu vachrlatý,ale jako inspirace si myslím dobrý.
http://cz.youtube.com/watch?v=ZLtOyhljA ... re=related
http://cz.youtube.com/watch?v=fN7gYL98AJQ
Hanések
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2009, 5:50

No já bych se chtěl trochu ohradit proti tomu, že jsme zde málo amatérští - to zní jako kdybysme řešili věci zbytečně složitě :-) Myslím, že tady je spousta velmi schopných lidí, kteří řeší věci co nejelegantněji. To znamená dostatečně technologicky a výši, aby výsledek splnil očekávání, a ne nadbytečně složitě nebo monstrózně, aby zase neplýtvali penězi a svým drahocenným časem.

To video je dobrý, něco takového potřebuješ. Ale prostě tam musí být to mechanické spřažení otáček materiálu a posuvu frézy. A to je pro každé stoupání jiný převodový poměr. A pokud chceš dělat vícechodé závity, tak je jasný, že to musí být přesné, žádný převod klínovým řemenem nebo posuv regulovaný jen nezávislým frekvenčním měničem.
Tomas Mazel
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2009, 11:01

jasan suprový ty videa takle nějak jsem si to představoval koukám že bude lepší soustruh vynechat a postavit to od podlahy nový
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2009, 11:14

Krutor píše:No tak ještě je samozřejmě možnost koupit nějaký starší kovoobráběcí soustruh a místo nožové hlavy dát to vřeteno na frézování. Myslím, že nějaká SV 18 by stačila, a použitelná se dá sehnat za řádově 50.000. Jestli to chceš na výdělek, tak to není tak zlý. Jako hobby už je to samozřejmě dost peněz. Ale když se podíváš tady na fóru, tak nikdo tady z ho..a bič neupletl :-) Buď to chce hodně peněz, nebo hodně práce. Ale úplně bez investic to nejde nikdy.
Tak v tomto s tebou nesouhlasím - kovosoustruh na soustružení dřeva je naprostý nesmysl. Když si odmyslím to, že ti na dílně bude stát několikatunové hovado a zbytečně ti zabírat místo oproti mnohem menšímu dřevosoustruhu, tak hlavní nedostatek kovosoustruhu je malý počet otáček, malá variabilita, pracné uzpůsobování stroje na požadavek různého specifického soustružení a brutální spotřeba elektřiny. Vím o čem mluvím - i já jsem málem tuto chybu udělal. Porovnej si jen spotřebu klasického dřevosoustruhu s 2,2 KW motorem a litinového hovada s motorem 10 KW, u kterého ti lezou dráty ze zdi, když ho zapneš. Pokud na tom jedeš měsíc výrobu - tak si jen za elektřinu oproti první variantě připlatíš 8 - 10000 Kč navíc !!!

Za další: - i když na něm můžeš dělat různé závity o různém stoupání, tak jseš stále omezen mechanickými možnostmi stroje, které ti oproti CNC řešení neumožní dělat vše, co budeš potřebovat. Já osobně bych se jakémukoliv mechanickému řešení vyhnul a šel do CNC.

Kdybych vzal teoretickou úvahu, že bych obšlahnul řízení na mém Sahosu, tak by to nevycházelo tak strašně. BUdeš potřebovat 3 krokové motory s řídícími deskami a napájením, PLC desku s vlastním řízením + modul (ty desky dělal AMIT - modul by vyšel kolem 5000 a výroba desky kolem 8000), komunikační interface, PC se softem (ten bych ti možná mohl zkopírovat) + mechanické řešení (pojezdy). A měl by jsi systém sice ne profesionální, ale na takové úrovni, že by si s ním mohl realizovat prakticky cokoliv.
petr213

28. 1. 2009, 6:42

Zdar, když se podíváte i na další videa navazující na zmíněné odkazy, tak zjistíte že ta mašinka jde předělat na CNC.
http://www.youtube.com/watch?v=fN7gYL98 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=i0WN-zDp ... re=related
Takže je možnost postavit s tím, že po čase se omotoruje.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“