VS 32 vz stankoimport 2H135

Odpovědět
SUI40/1500

20. 11. 2016, 8:55

Zdravim vie niekto porovnať tieto 2 vrtačky mal som možnosť robiť len na tej ruskej a podla mna super stroj ale prečo sa každý blázni za VS 32 a podobními ?? ktoré si oproti tím ruským držia dosť cenu čo mi celkom nieje jasné http://unimachines.sk/box-v" onclick="window.open(this.href);return false;ŕtačka-stĺpová-stankoimport-2h135-1982-541.html
aleshonsa

20. 11. 2016, 11:03

Nedávno se to tu řešilo, ale bylo to ve vláknu http://www.c-n-c.cz/viewforum.php?f=78" onclick="window.open(this.href);return false;
Velká nevýhoda sloupových vrtaček řady VS je, že když potřebuješ posunout výškově stůl nebo vřeteník, tak si rozhodíš centrování osy vřetene. Tím odbrzděním se to prostě uvolní nejen pro svislý pohyb, ale i radiální. Druhá věc je, že nemají v porovnání s vrtačkami jako je třeba řada ruských 2H takovou tuhost. Sám s tím zkušenost nemam, protože jsem na své VS20 vrtal zatím jen max. 12mm díru, ale někdo mi i říkal, že zabrzdění není tak silné, aby se to třeba při vrtání velké díry nakonec nepohnulo. Hlavně to pak může dělat problém při vrtání nějaké série více kusů, kdy si to člověk seřídí a pak zjistí, že od nějakého kusu vrtá prostě jinde.
Naopak vrtačky VS20 a VS32 mají oproti vrtačkám řady 2H výhodu daleko většího rozsahu vzdálenosti osy vřetene od stolu. U VS se tam vejde tuším 1100 nebo dokonce 1200mm, kdežto u 2H to mam dojem končí 800mm (a ty menší možná jen 600mm). Už přesně nevím, musel bych se podívat do manuálů.
Každá z těchto vrtaček je prostě dobrá na něco jiného.

Další, co může sehrávat roli, jsou taky rozměry a hmotnost. VS20 nebo VS30 mají kolem 600kg a výšku 2m, tj. to se dá ještě odvést na vozíku za autem a na výšku se s tím vejdeš třeba i do garáže. Kdežto třeba zmiňovaná 2H135 má 1,2t (to už je na hydraulickou ruku, sehnat auto s čelem na 1,5t už je relativně problém a stejně to jsou ceny dopravy kolem 30,-/km) a na výšku více jak 2,5m. Navíc motor je nahoře ventilátorem ke stropu (předpokládám, že je tam axiální ventilátor s mřížkami nahoru), takže jí nemůžeš nacpat do dílny, kde bude strop pří max. zdvihu jen pár cm nad motorem, ale musíš tam mít dostatek místa pro větrání. Další věc - motor je 4kW, takže ti to hned tak nějaké domovní jističe neutáhnou. I VS32 má 2,2kW a to se ještě dá i s horší kapacitou, stačí zásuvka 16A.
Já už bych měl třeba problém kvůli repasi sundat vřeteník z VS20, protože i při stropu 3m to vyzvednutím jeřábem nesundám. Musel bych jí složit na bok. U 2H135 by to byl ještě větší problém. I když je pravda, že jsem to nikterak detailně neprohlížel (viděl jsem jí jen 2x) jestli se třeba vřeteník nedá sundat, že se odpojí ze zadu lišty a půjde dopředu.

Já jsem se nakonec rozhodl pro TOS VS právě kvůli rozsahu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
SUI40/1500

21. 11. 2016, 7:46

diky presne to som si aj myslel ta hmotnosť je skôr výhoda pre mna takže ok strop mám v garaži cez 3m takže vpohode a ten rozsah vrtania zatial som nepotreboval viac oproti VS 32 sa mi páči na tej ruskej to vreteno, tá VS má teda už na pohlad chabé
aleshonsa

21. 11. 2016, 8:11

Nemá 2H135 ve vřetenu drážku pro jisticí klín? To by byla taky celkem výhoda. Pak mi někdo říkal, že na vytlačení nástroje je tam nějaké udělátko a nemusí se vyrážet klínem.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
SUI40/1500

21. 11. 2016, 8:23

má aj drážku ale nástroj sa vytláča ako na sustruhu, vrátiš vreteno uplne dnu a je tam neaký mechanizmus čo vytlačí nastroj
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“