Moja hobby portálová fréza

fotky našich strojů, aneb co máme doma
lh-cnc

6. 12. 2016, 1:00

Zdravím osadenstvo.

Napriek tomu, že moja mašinka ešte nie je definitívne dokončená, rozhodol som sa zverejniť nejaké info na tomto fóre (sľúbil som :D). Dovolím si zdôrazniť, že to je môj prvý pokus o hobby frézu, tak ma prosím šetrite.

Takže na začiatok nejaké základné parametre:
rozmer obr. plochy: 1000x600x180
zákl. konštrukcia:
obdĺžnikový oceľový rám zvarený z jaklov 100x100x8, na dne rámu navarená 12 oceľová platňa, na vrchnej stane dlhších strán rámu navarená 12 pásovina, uchytenie pohyb. skrutiek 12 pásovina. Vrchné pásnice brúsené, bočné plochy pre skrutky obrobené na horizontke. Zistil som, že nemám poriadnu fotku, tak dám aspoň obrázok návrhu.
navrh
navrh
a jedinú foto čo mám
portal
portal
portál:
ENAW7075 20mm hrubá skrutkovaná konštrukcia, profily rezané vodným lúčom, opracované na CNC fréze
Zadná strana vystužená po celej šírke dvoma stavebnicovými profilmi 40x40 (Rexroth, ITEM alebo niečo podobné)
Závitové púzdra na všetkých hlavných skrutkových spojoch

pohyb:
Y os 2x30 lineárne guličkové vedenia
2x20 predpäté guličkové skrutky
pôvodne 2x6Nm 2f KM z číny

X os 2x20 lineárne guličkové vedenia
1x20 predpätá guličková skrutka
pôvodne 1x6Nm 2f KM z číny

Z os 2x20 lineárne guličkové vedenia
1x16 predpätá guličková skrutka
pôvodne 1x2.2Nm 2f KM z číny

vreteno 2.2kW 3x400V 24000 ot/min {max} - čína + invertor z číny

riadenie: cncplanet MK3/4
Elektrika v rozvádzači spolu s PC (po krátkom používaní asi ten PC vyberiem z rozvádzača, kvôli rušeniu od meniča). Na foto ešte nieje dokončený. Dnes je v ňom okrem iného aj EMC filter.
rozvadzac
rozvadzac
S pôvodným osadením pohonov som mal mierny problém. Osi sa síce hýbali, dokázali to dokonca s dobrým zrýchlením (1000 mm2/min), a rýchlosťou (4000mm/min), ale obrovský problém boli rezonancie KM pri nízkych rýchlostiach a s tým spojené straty kroku. Pri dlhom hľadaní riešenia som uvažoval o rôznych možnostiach, ale všetky som zavrhol. Najprv som myslel, že sa tým oblastiam vyhnem rýchlym prechodom... teda skôr nemyslel ako myslel. Pri pohybe po kružnici sa totiž nedá vyhnúť nízkym posuvom. Zotrvačník nebolo kde dať, a aj keby, tak by som len posunul rezonancie k nižším frekvenciám, takže zas cesta mimo. Znižovanie/zvyšovanie prúdu KM, zmena zapojenia sériovo/paralelne nepomáhalo. Už som bol zúfalý, tak som sa rozhodol pre záplatu. Síce som sa zmieril s rezonanciami, ale stratu kroku som chcel eliminovať zmenou riadenia na closed-loop. Keďže som mal doma 3 kusy 1000 imp/ot enkodérov Omron, tak som si zaumienil upraviť moje motory tak, že dorobím odmeriavanie a dokúpim 1 driver od Leadshine pre closed-loop riadenie. Tak som si požičal peniaze a čakal na driver. Medzičasom som musel dorobiť k enkoderom obvod, ktorý generoval invertovaný signál, keďže moje enkodery boli len open colector.
homeMadeClosedLoop
homeMadeClosedLoop
Driver dorazil, zapojil som motor a nefungovalo to :D Tak som dospel k záveru, že signál z enkodera nie je v poriadku, ale nikto mi nevedel povedať, ako by mal vyzerať správny. Tak mi nezostalo nič iné, len objednať príslušný motor, a odmerať, čo lezie z originál enkodéra.
Tak som rozmýšlal, odkiaľ uliať peniaze na nové motory. A konečne sa šťastie unavilo a sadlo aj na mňa. Zistil som, že člen tohto fóra lubos má motory a drivery, aké som hľadal a za vynikajúce ceny. Na skúšku som objednal 2.2Nm aj s driverom, že vymením motor na Z osi, pre lepší pocit a odmeriam signál encodéra. Odmeral som, a prišiel som na to, že signál je rovnaký ako z mojich ubastlených. Medzičasom som objednal k driveru Leadshine aj motor 4Nm, aby som mal komplet. Keď som ho prvý raz spustil na 200mm/min skoro som onemel... Také ticho, že som si nebol istý, že ide, až dokiaľ som sa naň nepozeral. Veľmi rýchlo som sa rozhodol vymeniť aj zostávajúce dva motory a voľba padla na lubosa. Pre porovnanie štandard Čína a Closed-Loop Čína prikladám video.
Tak mi zostalo za policu motorov a driverov :D
prebytky
prebytky
Opracúval som zatiaľ hliník s celkom dobrými výsledkami.
vyrobok
vyrobok
Povrch je ukážkový :D
povrch 16mm
povrch 16mm
Momentálne sa ale borím, bez úspechu, s problémom kedy si neviem dať rady s frézovaním kruhových otvorov. Miesto kruhu mi robí polygon.
polygonKruh
polygonKruh

A podarilo sa "obrobiť" aj niečo tvrdšie ako dural : 4m/m posuv, 5mm hĺbka záberu, nástroj: jednobrit fi6 Datron a nervy v čudu :D
zverak
zverak
Bohvie ako by to dopadlo, keby to vydržal nástroj.
karelsklo

6. 12. 2016, 6:35

Moc pěkný výrobek,gratuluju... :).Ten problém s kruhovitostí by podle mě mohl souviset buďto s G-kódem (podívej se co ti leze z postprocesoru,zkus napsat G-kód pro kružnici ručně-G2x20r10,G2x0r10...) anebo s mikrokrokováním Km...
Jinak fakt pěkná práce...
lh-cnc

6. 12. 2016, 8:40

Ďakujem karelsklo.

V G-kóde to nieje. Tam som skúšal všetko možné. Nad nastavením mikrokrokov som práve včera uvažoval, zdá sa mi to ako reálne možná príčina. K stroju sa dostanem tak za pár dní a vyskúšam.
Lify

6. 12. 2016, 10:25

mega luxusní !! je vidět, že tu je hodně borců, co dokážou udělat profi stroj :) Akorát být tebou zakrytuju šrouby a vedení :) Kolik tě to stálo ?
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
lh-cnc

6. 12. 2016, 10:30

kutil_tim: Nemyslím, že 3x6Ax60V kúri viac ako 1x18Ax60V. A je jednoduchšie a lacnejšie pri poškodení vymeniť jeden menší zdroj ako 1 veľký. To je k tomu počtu zdrojov.

A čo sa týka porovnania tých rezonancií, boli nastavené rovnaké mikrokrokovania driverov na starých aj nových driveroch. Nič nebolo povolené, a staré motory som skúšal vymieňať medzi sebou, aby som minimalizoval možnosť poškodeného kusa. Mal som 3ks motorov a všetky 3 sa správali rovnako. Skúšal som to na osi X, ktorú poháňa jeden KM. Video mám už len to, čo som dal na YT. Nestabilná záťaž? To neviem posúdiť. Rovnako sa to správalo v zábere, aj pri "obrábaní vzduchu". Pohybové skrutky aj lineárne vedenia išli bez zadrhávania (samozrejme aj zostavené). Určite, ak by bola konštrukcia hmotnejšia a z iného materiálu (s lepšou tlmiacou schopnosťou), tak by rezonancie motorov (prirodzená vlastnosť KM) takto nerozvibrovali stroj, ale konštrukcia je oceľ-dural a má len cca 300kg. S tým už nespravím nič. Možno nabudúce :D

Lify: od profi to má daleko :D a stálo to hrozne veľa... spolu s opravami mojich chýb cca 6000-7000€. Už vidím tie reakcie, ako som si mal kúpiť jazdený profi a zrepasovať :roll:
A krytovania dorobím, keď bude čas (a peniaze), takisto ako koncové spínače, centráne mazanie, automatické chladenie liehom atd.
atlan

6. 12. 2016, 10:51

Ked uvazim cenu linearov tak by som ich tak nezakrytovane ane nepouzival.
Mex

6. 12. 2016, 1:42

Máš to moc pěkné. :-)

Nemáš poblíž nějakého kámoše, co by měl LinuxCNC nebo aspoň Mach? Nebo nemůžeš to sám zkusit s LinuxCNC (třeba jenom nabootované z flashky)? S těmi hranatými koly (pokud je G-kód OK, jak jsi říkal) bych asi podezíral spíš ten interpolátor CNCplanet než mikrokrokování.
Mimochodem předpokládám, že tam máš nastaven mikrokrok aspoň 1/8. Ten randál by skoro vypadal, jako bys to jel po celých krocích.

Pochopil jsem to správně, že jsi nakonec ty předělané motory s enkodérem nepoužil? Takže na tom srovnávacím videu je původní motor bez zpětné vazby a jiný (nový) motor se zpětnou vazbou?
Nebyl bys prosím ochotný udělat pokus s tím novým motorem, ale s odpojenou zpětnou vazbou? Aby se zjistilo, jestli je problém v driveru, motoru, nebo jestli to skutečně tak narovnala ta zpětná vazba.

A ještě dotaz ze zdrojům: to fakt celé neutáhne jeden zdroj 60V/6A? Měřil jsi reálnou spotřebu za chodu?

Díky.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2016, 1:52

lh-cnc píše:k. Už vidím tie reakcie, ako som si mal kúpiť jazdený profi a zrepasovať :roll:
No to ti asi nikdo neřekne protože zrepasovat lineární vedení ani pořádně nejde a profesionální repas pokud se ještě dělá tak u hodně velkejch profilů (doufám žes koupil předepjatou verzi alespoň Z2 ale raděj 3). Jediný k čemu mám výhrady jsou krokáče místo serva ,to pak by byla jiná radost.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
echt

6. 12. 2016, 5:37

ps. u těch nezakrytovanych linearů (bez krycích planžet přez otvory pro šrouby) - si velice rychle zničíš plastové stírací břity a do vozíků se ti dostane bordel ucpou se ti vracecí kanálky atd....) to samé platí i pro nezakrytované šrouby - pokud to má mít nějakou životnost, tak takto to nelze provozovat :idea:
Lify

6. 12. 2016, 6:50

Uděláš video z obrábění ? :) moc se mi to líbí !!!
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
lubos
Sponzor fora

6. 12. 2016, 8:33

Já bych řekl že ten problém asi nebude v mikrokroku. U toho dílu co je vyfocený nad tím je ten rádius krásný a hladký. Tedy bych to viděl spíš na ten gkod nebo způsob jak se s ním pere ten program. Taky bych spíš zkusil ten linux.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
lh-cnc

6. 12. 2016, 10:21

lify, atlan, echt: to krytovanie aj mňa doslova s.rie... lineáre neboli lacné (vlastne boli sakramentsky drahé), ale nedodali k nim ani krytky do otvorov pre skrutky. Na Y som zohnal, ale na môj dotaz na dodanie krytiek na lineáre sa v nemenovanej firme ani neozvali... veď čo, pár tisíc € som im nechal, tak s halierovou položkou sa už nemusia zaoberať. Rozmýšľam o harmonikách na skrutky a vedenia, len akosi som rád, že sa raz za týždeň dostanem k stroju a niečo pošmrdkám. Niečo navrhovať je teraz pre mňa nadľudský výkon, aj keď viem, že si takto ničím stroj :? . Neviem kde skôr skočiť. Veď aj tento popis stroja som sľuboval už pol roka.

Mex: Áno, presne ako píšeš. Môj prerobený motor bol nanič. S novým driverom nefungoval, a už som neskúmal, kde je problém. Možno sa časom nájde chuť to preskúmať, a vyriešiť. Potom sem zavesím návod, ako prerobiť štandardný KM na motor so spätnou väzbou. Známeho s LinuxCNC či Machom nemám. Mám ale niekde ešte LPT oddelovacie dosky, ktoré som kúpil s tými prvými motormi a drivermi. Len keď si predstavím, že to mám teraz všetko prekáblovať, inštalovať a nastavovať mach... ach :shock:
Pokiaľ ide o to porovnanie motorov, tak som mal nastavené mikrokrokovanie 1/16, obidva motory mali 200 krokov na otáčku a stúpanie skrutky 5mm, teda krok 1.5625 um. V bežných rýchlostiach to ale išlo fajn, to čo je na videu som "ladil" do rezonancie.
Čo sa týka interpolátora, práve mi odpísali z podpory CNCUSB, že v konfigurácii nevidia problém a s mojím nastavením ide ich stroj bez problémov, a kruh je okrúhly... tak sa skúsim pohrať s mikrokrokovaním a ak nie, tak sa pustím do machu. No a ak sa dostanem až tam, tak skúsim aj nové motory so starými drivermi bez spätnej väzby. Ešte k tej zmene chodu motorov: nemyslím, že samotná spätná väzba odstránila rezonancie. Celkovo má ten nový driver zrejme lepšie vyriešené prechody cez rezonančné pásma, a to, že nemusí slepo stále tlačiť plné prúdy do vinutí, len "pre istotu", ale len vtedy, keď je motor mimo požadovanej polohy pomáha k hladšiemu chodu.

A tie zdroje? Neviem, možno utiahne jeden zdroj aj všetky tieto nové motory. Nemeral som, aj keď mám na dverách rozvádzača 4 ampérmetre, ale nejako som sa nedostal k ich zapojeniu. Zatiaľ to pre istotu nechávam takto :D

Toto je môj testovací kód pre obrobenie kruhu.
Skúšal som rôzne rýchlosti, rôzne parametre G64, rôzne triesky. Stále rovnaký výsledok.

Kód: Vybrat vše

%
M3

G64 P0.0001
G00 Z3
G00 X59.6 Y10
G00 Z-8
G01 Y0 F3000
G02 X59.6 Y0 I-59.6 J0
G01 Y-10
G00 Z3

M5
M30
%
fmodel:
Servá som nepoužil, pretože prvotná myšlienka rátala s rozpočtom cca 3000€ a tam sa servá nezmestili. Keby som vedel, koľko to pumpne z rodinného rozpočtu, tak by som sa do toho asi obával pustiť. Teraz sa len obávam, že to zistí žena :D A výhrady možno nemáš, lebo nie je vidieť všetky chyby.

Lify: video z obrábania asi tak skoro nedám. Dám na dobré rady a pokiaľ nevyriešim to krytovanie, nebudem obrábať. Potom niečo natočím.

lubos: ten zaoblený roh na obrázku nad kruhom bol tiež citeľne segmentovaný. Len to na fotke nevidno.
Thomeeque

7. 12. 2016, 8:44

fmodel píše:
lh-cnc píše:k. Už vidím tie reakcie, ako som si mal kúpiť jazdený profi a zrepasovať :roll:
No to ti asi nikdo neřekne protože zrepasovat lineární vedení ani pořádně nejde a profesionální repas pokud se ještě dělá tak u hodně velkejch profilů (doufám žes koupil předepjatou verzi alespoň Z2 ale raděj 3).
jazdený profi (stroj) nikoliv profil, řekl bych :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 12. 2016, 10:24

Máš pravdu Tomíku ,slibuju že už nebudu dělat několik věcí najednou ,holt už nejsem žádnej mladík :)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

7. 12. 2016, 10:26

fmodel píše:Máš pravdu Tomíku ,slibuju že už nebudu dělat několik věcí najednou ,holt už nejsem žádnej mladík :)
:)

Btw. jeté profi portálky v těchto rozjezdech se shání dobře?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“