Napriek tomu, že moja mašinka ešte nie je definitívne dokončená, rozhodol som sa zverejniť nejaké info na tomto fóre (sľúbil som

Takže na začiatok nejaké základné parametre:
rozmer obr. plochy: 1000x600x180
zákl. konštrukcia:
obdĺžnikový oceľový rám zvarený z jaklov 100x100x8, na dne rámu navarená 12 oceľová platňa, na vrchnej stane dlhších strán rámu navarená 12 pásovina, uchytenie pohyb. skrutiek 12 pásovina. Vrchné pásnice brúsené, bočné plochy pre skrutky obrobené na horizontke. Zistil som, že nemám poriadnu fotku, tak dám aspoň obrázok návrhu.
a jedinú foto čo mám
portál:
ENAW7075 20mm hrubá skrutkovaná konštrukcia, profily rezané vodným lúčom, opracované na CNC fréze
Zadná strana vystužená po celej šírke dvoma stavebnicovými profilmi 40x40 (Rexroth, ITEM alebo niečo podobné)
Závitové púzdra na všetkých hlavných skrutkových spojoch
pohyb:
Y os 2x30 lineárne guličkové vedenia
2x20 predpäté guličkové skrutky
pôvodne 2x6Nm 2f KM z číny
X os 2x20 lineárne guličkové vedenia
1x20 predpätá guličková skrutka
pôvodne 1x6Nm 2f KM z číny
Z os 2x20 lineárne guličkové vedenia
1x16 predpätá guličková skrutka
pôvodne 1x2.2Nm 2f KM z číny
vreteno 2.2kW 3x400V 24000 ot/min {max} - čína + invertor z číny
riadenie: cncplanet MK3/4
Elektrika v rozvádzači spolu s PC (po krátkom používaní asi ten PC vyberiem z rozvádzača, kvôli rušeniu od meniča). Na foto ešte nieje dokončený. Dnes je v ňom okrem iného aj EMC filter.
S pôvodným osadením pohonov som mal mierny problém. Osi sa síce hýbali, dokázali to dokonca s dobrým zrýchlením (1000 mm2/min), a rýchlosťou (4000mm/min), ale obrovský problém boli rezonancie KM pri nízkych rýchlostiach a s tým spojené straty kroku. Pri dlhom hľadaní riešenia som uvažoval o rôznych možnostiach, ale všetky som zavrhol. Najprv som myslel, že sa tým oblastiam vyhnem rýchlym prechodom... teda skôr nemyslel ako myslel. Pri pohybe po kružnici sa totiž nedá vyhnúť nízkym posuvom. Zotrvačník nebolo kde dať, a aj keby, tak by som len posunul rezonancie k nižším frekvenciám, takže zas cesta mimo. Znižovanie/zvyšovanie prúdu KM, zmena zapojenia sériovo/paralelne nepomáhalo. Už som bol zúfalý, tak som sa rozhodol pre záplatu. Síce som sa zmieril s rezonanciami, ale stratu kroku som chcel eliminovať zmenou riadenia na closed-loop. Keďže som mal doma 3 kusy 1000 imp/ot enkodérov Omron, tak som si zaumienil upraviť moje motory tak, že dorobím odmeriavanie a dokúpim 1 driver od Leadshine pre closed-loop riadenie. Tak som si požičal peniaze a čakal na driver. Medzičasom som musel dorobiť k enkoderom obvod, ktorý generoval invertovaný signál, keďže moje enkodery boli len open colector.
Driver dorazil, zapojil som motor a nefungovalo to

Tak som rozmýšlal, odkiaľ uliať peniaze na nové motory. A konečne sa šťastie unavilo a sadlo aj na mňa. Zistil som, že člen tohto fóra lubos má motory a drivery, aké som hľadal a za vynikajúce ceny. Na skúšku som objednal 2.2Nm aj s driverom, že vymením motor na Z osi, pre lepší pocit a odmeriam signál encodéra. Odmeral som, a prišiel som na to, že signál je rovnaký ako z mojich ubastlených. Medzičasom som objednal k driveru Leadshine aj motor 4Nm, aby som mal komplet. Keď som ho prvý raz spustil na 200mm/min skoro som onemel... Také ticho, že som si nebol istý, že ide, až dokiaľ som sa naň nepozeral. Veľmi rýchlo som sa rozhodol vymeniť aj zostávajúce dva motory a voľba padla na lubosa. Pre porovnanie štandard Čína a Closed-Loop Čína prikladám video.
Tak mi zostalo za policu motorov a driverov

Opracúval som zatiaľ hliník s celkom dobrými výsledkami. Povrch je ukážkový

A podarilo sa "obrobiť" aj niečo tvrdšie ako dural : 4m/m posuv, 5mm hĺbka záberu, nástroj: jednobrit fi6 Datron a nervy v čudu