nový soustruh kolem 100tis bez DPH

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
dolph

13. 12. 2016, 7:13

Zdravím všechny,
snažil jsem se najít,jestli se tady něco podobného řešilo,ale našel jsem jen něco v nižší cenové kategorii,jestli jsem špatně hledal,předem se omlouvám...

Živím se opravami aut a už 1000x jsem si říkal,že by to chtělo soustruh...občas stočit kotouče,sem tam nějakou vložku,hřídel,řemenici,pouzdro...,nic velkého,ale potřebuji se spolehnout,že přesnost bude v řádu setin.

Je mi jasné,že za ty peníze to nebude žádný zázrak,stará poctivá mašina-něco jako SV18 by byla určitě lepší...ale,samozřejmě záleží na stavu.Soustruhům prd rozumím,zato mám obecně špatné zkušenosti s koupí starých věcí,které se tváří v pohodě,ale brzy člověk zjistí,že je to stroj zralý na GO....,takže se bojím,že koupím vyběhaný šrot.

Prosím proto o radu,jak tyhle soustruhy fungují třeba proti zmíněné SV 18,jestli zvládají vyrobit to samé jako tyhle 30let staré stroje...ideálně doporučte i konkrétní kus.Nerad bych se kousl na tom,že to neumí závit,levý chod a pod.-jak tady občas řešíte u stolních soustruhů.

Předpokládám roční provoz v řádu desítek hodin,nepotřebuju brát nějak velké špony,ale zato by mně sralo,kdyby to neumělo udělat hladký povrch.(občas chodím k soustružníkovi,který má sice nějakou starou velkou TOS,ale když má udělat hladkou hřídel,tak má povrch co 2cm jinou strukturu...)
Točný průměr alespoň 300mm,na délce nezáleží.
atlan

13. 12. 2016, 7:56

Za 100tis euro to nebude problem.
dolph

13. 12. 2016, 7:59

:roll:
elbarto

13. 12. 2016, 8:04

Zdar. Mam strare veterany a stale doufam, ze cinan vyrobi konecne neco pouzitelneho. Porad nekde lovim co noveho se objevuje. Warco konecne v Praze otevira prodejnu, kde bude udajne vetsina stroju v realu na place. Jsem moc a moc a moc zvedavy na realitu stroju. Tam se cenove akorat vejdes Nekdo to relativne chvali, nekdo zabiji. Nevim, uvidim. Kazdy soudruh to ma jinak. Nekdo oceni lepsiho cinana cenove nekde kolem 150k s dani, nekdo zarputile musi dotahnout pravekeho transmisaka :-) . Moznost osahat si stroj je uplny ideal a moc se tesim. Potom jsou firmy co vozi uz lepsi Chinu (ted mam okno na jmeno firmy, mam v garazi katalog, ale ted tam nepujdu do zimy), kde uz je bohuzel cena jinde. Na tocnou delku cca 750mm byla nabidka 7.5 tis euro za delku metr kolem 9 tis. euro plus DPH coz je moc.
Zdenek Valter

13. 12. 2016, 8:16

dolph píše:Zdravím všechny,
snažil jsem se najít,jestli se tady něco podobného řešilo,ale našel jsem jen něco v nižší cenové kategorii,jestli jsem špatně hledal,předem se omlouvám...

Živím se opravami aut a už 1000x jsem si říkal,že by to chtělo soustruh...občas stočit kotouče,sem tam nějakou vložku,hřídel,řemenici,pouzdro...,nic velkého,ale potřebuji se spolehnout,že přesnost bude v řádu setin.

Je mi jasné,že za ty peníze to nebude žádný zázrak,stará poctivá mašina-něco jako SV18 by byla určitě lepší...ale,samozřejmě záleží na stavu.Soustruhům prd rozumím,zato mám obecně špatné zkušenosti s koupí starých věcí,které se tváří v pohodě,ale brzy člověk zjistí,že je to stroj zralý na GO....,takže se bojím,že koupím vyběhaný šrot.

Prosím proto o radu,jak tyhle soustruhy fungují třeba proti zmíněné SV 18,jestli zvládají vyrobit to samé jako tyhle 30let staré stroje...ideálně doporučte i konkrétní kus.Nerad bych se kousl na tom,že to neumí závit,levý chod a pod.-jak tady občas řešíte u stolních soustruhů.

Předpokládám roční provoz v řádu desítek hodin,nepotřebuju brát nějak velké špony,ale zato by mně sralo,kdyby to neumělo udělat hladký povrch.(občas chodím k soustružníkovi,který má sice nějakou starou velkou TOS,ale když má udělat hladkou hřídel,tak má povrch co 2cm jinou strukturu...)
Točný průměr alespoň 300mm,na délce nezáleží.
Asi nebude problém za tu cenu něco pořídit. Problém může být v tom, že ten soustruh musíš dovybavit a hlavně i ty sám musíš co s ním. ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
fofo

13. 12. 2016, 8:20

Napisem to na rovinu sedliackym rozumom. Nemyslim, ze sa ti to oplati kupovat sustruh.

1, Za 100k kc NOVY sustruh k tvojim potrebam nekupis to je uplny nezmysel. (realne tak s 6 nasobne vyssim rozpoctom mozno)
2, V tejto cenovej relacii sa da zohnat pouzivany sustruh v relativne pouzitelnom stave, sice tazko, proste treba mat stastie (vzdy kupujes macku vo vreci).
3, Kupou stroja sa vydavky iba zacinaju. Musis spravit aspon zakladnu udrzbu, nevyhnutne opravy / upravy a nezabudaj ze potrebujes po blud prislusenstva ak na nom chces robit veci okolo aut ( velmy dobre viem o com hovorim to mi ver). Cize si pripocitaj dalsich 100k kaciek k rozpoctu.
4, Jedna vec je stroj mat a druha je vediet na nom robit ! Na otazku mojich mojich kamaratov, ze keby som si kupil sustruh to by som si aj ja sam vedel spravit, odpovedam jednoznacne: Nie nevedel ( nechcem nikoho urazit, len realisticky konstatujem z doposial nadobudnutych skusenosti ).

Moja rada nad z zlato. Zainvestuj do niecoho ineho, lebo dopadnes tak, ze budes mat v dielni horu zeleza ktora ti bude zavadziat.

PS: na delce zalezi !!!
dolph

13. 12. 2016, 8:50

To,že soustruh bez nožů,vrtáků atd. neudělá nic- vím,tady se nic nemění na tom,jestli je starý,nebo nový.
Nějaké ty základy udělat umím-ostatní se naučím-asi tak,jako každý.....

Jen vybrat ho prostě neumím-to klidně přiznám- v inzerátech samý překupník,proto jsem se díval po novém.

Pokud to správně chápu,radíte raději starý poctivý.Tak nějak jsem si to myslel.....

Ono u aut je to jinak-já zase radím,že než 10 let starou BMW X5,raději 3 letou fabii(když na to nemám) i když s menším komfortem poslouží lépe.
Miki2t

13. 12. 2016, 9:05

Predával som SU32 v zlom stave (lóža o 1mm presadnutá,koník neoriginálny dorábaný,elektrika nefunkčná) za 1 tis €, predal sa za menej než 24 hodín, volalo asi 60 ludí. Potom som ponúkal SUI50 stav nového za 3 tisic a záujem žiadny.Tie dva sústruhy sa nedali ani porovnať, myslel som že zničenú SU32 nikto nekúpi a skončí v šrote a za zánovnou SUI50 sa len tak zapráši, opak bol pravdou, ludia si radšej kúpia lacnú hromadu šrotu než niečo použitelné.
elbarto

13. 12. 2016, 9:21

Kdyz prelouskam tu hatlamatilku :-) stejne s fotem nemuzu souhlasit. Zadne pekne stroje davnou nejsou, kdyz vidim inzerce mozna je to na Slovaci mikro lepsi. V CZ nic pekneho uz nekoupis. Vsechno jsou nastetkovane kramy od prekupnicku. Ty uz nemaji kde brat, tak vykupuji privatni prodeje, stetkuji a lzou. Pro hobbika, ktery nema znalost ani moznost fabriky a predevsim moznost kamaradu profiku na nejake repase ci GO je stary kram slepa cesta. Vim to velice dobre, hobbik jsem. Dalsi drama co pise foto je udrzba a prislusenstvi. Na novem nic resit nemusis, par kudel se da koupit bez problemu. Drazaky cca 6-10USD China, platku je bazarove plny net. Slusny prodejci 500krabicka.
Posledni zasadni otazkou je, zda se budes mit chut ucit. Frezuju, tocim, neustale kazim, matros srotaky, ale zaroven se ucim. Kazdy to ma urcite jinak, ale proste me to hrozne bavi. Ted mam velky pokrok uz se mi obcas podari neco vyrobit na treti dobrou :-) je to proste o tom CHTIT !! Zaverem snad oblibena hlaska meho kamarada: neni to tezke, ale neni to ani snadne :-)
EDIT: SUI lovim roky. To jsou stroje co drti 3smenne provozy. Za tu dobu jsem zadny v peknem stavu NEnasel. SUIcko z udrzby je sance jako jackspot v Sazce.
Naposledy upravil(a) elbarto dne 13. 12. 2016, 9:25, celkem upraveno 1 x.
fofo

13. 12. 2016, 9:24

to dolph: No ono ten sustruh z nozmi a vrtakmy toho tiez vela nespravi, ale na to prides az ked ho budes mat a chciet na nom nieco seriozne spravit. Sam sa toho vela nenaucis, teda naucis, ale vyjde ta to velmi draho. Mal som tu vyhodu, ze mna mal kto naucit robit na strojoch. Musis uvedomit ze na veci okolo aut potrebujes poriadny stroj s hromadou prislusenstva. Ty nejdes robit okrasne race do zabradlia zo smrekoveho dreva, ale presne niekedy dost zlozite obrobky (rozne pripravky na stahovanie, lisovanie, aretovanie, upravit dosadacie plochy pred montazou nejakeho dielu presne na pozadovany rozmer, opravit zakasane hrany, poskodeny zavit, vyrovnat hriadel, vycentrovat, zuhlovat atd.)
fofo

13. 12. 2016, 9:35

to elbarto: Kovoobrabacie stroje sa predavaju, len nove a podle. Inac viem o jedom naozaj peknom SUI 50/1500 len ma dost doranane kryty (nakladali ho blbci) a nema vanu na emulziu. Myslim ze na 4000eur by som ho vedel ukecat.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2016, 9:35

jedno vcelku dulezite prislusenstvi k soustruhu na ktere se dost zapomina je strojni pila
o to zasadnejsi je to polozka v rozpoctu, nic levneho to neni
a bez ni to jde obejit ale je to dost na prd
ono rezat ruzne kulatiny 50mm+ flexou neni sranda
a ve ferone a pod. zrovna nejsou privetivi ke kazdemu dalsimu rezu takze tezko na to spolehat

takze je potreba rozmyslet i tohle
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fofo

13. 12. 2016, 9:39

To budes ludom neznalym problematiky zbytocne vysvetlovat, oni to daju flexou :lol:
elbarto

13. 12. 2016, 9:45

Jo,jo, to mate pravdu, nastesti pro nenarocne rezani jsou a nejspis stale budou PR20 ve srotakovych cenach. Moje stala tusim 2.5 tis. coz je pro info "bratra ze zahranici" co rejpe s flexou necelych 100 ecek ...
dolph

14. 12. 2016, 7:11

elbarto píše:Kdyz prelouskam tu hatlamatilku :-) stejne s fotem nemuzu souhlasit. Zadne pekne stroje davnou nejsou, kdyz vidim inzerce mozna je to na Slovaci mikro lepsi. V CZ nic pekneho uz nekoupis. Vsechno jsou nastetkovane kramy od prekupnicku. Ty uz nemaji kde brat, tak vykupuji privatni prodeje, stetkuji a lzou. Pro hobbika, ktery nema znalost ani moznost fabriky a predevsim moznost kamaradu profiku na nejake repase ci GO je stary kram slepa cesta. Vim to velice dobre, hobbik jsem. Dalsi drama co pise foto je udrzba a prislusenstvi. Na novem nic resit nemusis, par kudel se da koupit bez problemu. Drazaky cca 6-10USD China, platku je bazarove plny net. Slusny prodejci 500krabicka.
Posledni zasadni otazkou je, zda se budes mit chut ucit. Frezuju, tocim, neustale kazim, matros srotaky, ale zaroven se ucim. Kazdy to ma urcite jinak, ale proste me to hrozne bavi. Ted mam velky pokrok uz se mi obcas podari neco vyrobit na treti dobrou :-) je to proste o tom CHTIT !! Zaverem snad oblibena hlaska meho kamarada: neni to tezke, ale neni to ani snadne :-)
EDIT: SUI lovim roky. To jsou stroje co drti 3smenne provozy. Za tu dobu jsem zadny v peknem stavu NEnasel. SUIcko z udrzby je sance jako jackspot v Sazce.

přesně takhle to cítím-mám obavu,že koupím starý šrot.Nové je nové-i když u číňana to tak úplně neplatí.

jinak teď už obecně-já opravdu nechci rozjíždět zámečnickou výrobu.Jde mi o to,prostě sem tam něco stočit.Koutouče a bubny jsem soustružil už před 25 lety na učňáku,tak bych z toho nedělal až takové drama.Na složité výtvory si zatím netroufám,ale neskromně si o sobě myslím,že mi takové věci celkem jdou a baví mně-takže úplná lopata nejsem.

prosím tedy -věnujte mi nějaký čas a vysvětlete mi na konkrétnách příkladech rozdíly mězi číňanem a nějakým menším 30-40 let starým soustruhem.Neberte to jako rýpání-myslím to vážně.Jsem typ člověka,který se úplně nespokojí s odpovědí NE-zajímá mně proč NE..... a rád si rozšířím obzor.

předem díky za smysluplné odpovědi
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“