Ahoj,
byl tu požadavek ohledně použití nástrojů,rychlosti posuvu a ot.vřetene při frézování dřeva.
Příklad 1:
Mater. dub,mahagon-sapeli,rozměr výrobku 240x55x20mm
Na obvodové formátování použité frézky M.A.FORD monolit pr.8mm 3břity šroubovice 30°
úběr mat. na hrubo cca 4-5mm na Zetku 10mm
úběr mat. na čistý rozměr cca 0.2mm na Zetku 20mm
rychlost posuvu 40-50mm/s
otáčky 12-14000 ot.
profil po delší straně frézován na spodní truhl.fréze profil.nožy
Vnitřní osazení použité frézky M.A.FORD monolit pr.4mm 2břity
na takové mělké osazení kupuji oboustranné frézky-výhodnější cena
rychlost posuvu 30-40mm/s
otáčky 10-12000 ot.
vnitřní výřez-oddělení výsledného výrobku od polotovaru
použité frézky M.A.FORD monolit pr.4mm 2břity-délka šroubovice 25mm-velmi důležité kvůli vyhazování třísek
úběr mat.výřezu na Zetku cca 3-4mm
rychlost posuvu 20-30mm/s
otáčky 10-12000 ot.
vrtané díry buďto frézky M.A.FORD monolit pr.3mm 2břity-délka šroubovice cca o 4mm větší než vrtaná hloubka
hloubka závrtu Zetka po 3-5mm vyhození špón
otáčky 6-8000 ot.
nebo klas.vrták černý nebo stříbrný nabroušený do železa nebo dřeva se špičkou otáčky 2-5000 ot. podle rychlosti posuvu Zetka
Obojí funguje dobře,ale někdy se stane,že frézka se zachvěje a tím vznikne větší otvor,to způsobují vlastně břity-je to frézka,
u vrtáku se to nestane protože šroubovice není uzpůsobená k řezu do materiálu.
Vřeteno na stroji je Teknomotor 2,2Kw,použitý soft VCARVE PRO
Stejné parametry rychlostí a otáček používám i za použití frézky Kress 950W i když ta tuhost a stabilita otáček tam není jako u Tekno.2,2Kw
Samozřejmě,že se sem tam něco vystípne.
Takovýchto výrobků zvládnou frézky v požadované kvalitě min.40kusů a pak se dají ještě použít na méně kvalitní věci
např.hrubování před 3D.
Samozřejmě můžete použít i jiné parametry berte to jako příklad.
Hanések
Dřevo-rychlosti a otáčky
Ahoj,
s rovnými břity a Véčkový si brousím sám,
ale šroubovice sem ještě nevychytal.
Dřív sem je dával brousit,ale pak je jiný průměr a musí se to přeprogram.
a už to není nikdy ono jako origo,samo při opak.výrobě.
A taky je problém,že třeba 6mm monolit po nabroušení bude prac. průměr menší než stopka a při dělání drážky nebo kapsy hlubší než je
prac.prům. to nejde upotřebit.
A takový ty šuššňový 3mm a míň,to nemá vůbec cenu.
Hanések
s rovnými břity a Véčkový si brousím sám,
ale šroubovice sem ještě nevychytal.
Dřív sem je dával brousit,ale pak je jiný průměr a musí se to přeprogram.
a už to není nikdy ono jako origo,samo při opak.výrobě.
A taky je problém,že třeba 6mm monolit po nabroušení bude prac. průměr menší než stopka a při dělání drážky nebo kapsy hlubší než je
prac.prům. to nejde upotřebit.
A takový ty šuššňový 3mm a míň,to nemá vůbec cenu.
Hanések
Prosím o radu
Pracuji ve firmě, kde občas zaskakuju za frézaře a doposud jsem obráběl plasty a sem tam nějaký hliník. Zítra ovšem nafasuju dřevo asi borovice (každopádně spíš měkčí) o výšce 40mm a mám z něj vyfrezovávat jakési obdélníky. Dali mi 3břité frézy průměr 8mm garant 191280 stg 43.53 NC HSS-cO8 a jde o to, že jsem sice občas frézoval nějakou dřevotřísku či mdf, ale fréza toho moc nevydržela, hned se spálila a i materiál byl spíš opálený (tenkrát jsem frézoval jakousi 6mm dvoubřitkou).
Potřeboval bych poradit, jaký posuv a otáčky použít a na kolik "špon" materiál brát, aby fréza vydržela a dřevo se nepálilo. Prosííím
Děkuji. Celkem to spěchá.
Jinak otáčky mohu regulovat od 4-32tis a budu to obrábět na multicam 3000.
Pracuji ve firmě, kde občas zaskakuju za frézaře a doposud jsem obráběl plasty a sem tam nějaký hliník. Zítra ovšem nafasuju dřevo asi borovice (každopádně spíš měkčí) o výšce 40mm a mám z něj vyfrezovávat jakési obdélníky. Dali mi 3břité frézy průměr 8mm garant 191280 stg 43.53 NC HSS-cO8 a jde o to, že jsem sice občas frézoval nějakou dřevotřísku či mdf, ale fréza toho moc nevydržela, hned se spálila a i materiál byl spíš opálený (tenkrát jsem frézoval jakousi 6mm dvoubřitkou).
Potřeboval bych poradit, jaký posuv a otáčky použít a na kolik "špon" materiál brát, aby fréza vydržela a dřevo se nepálilo. Prosííím

Děkuji. Celkem to spěchá.
Jinak otáčky mohu regulovat od 4-32tis a budu to obrábět na multicam 3000.
Ahoj,
budeš to muset vyzkoušet,takhle vod pasu se to nedá říct.
Zkusil bych úběr 5-8mm,rychlost 50-60 mm/s,zetko zapuštění rampou,ot.14000,je to bor tak to půjde dobře,HSS obrábí dobře měkké dřevo ale moc nevydrží,měly by být třísky ne prach, když tak uber ot. nebo zrychly posuv.
Přídavek udělat cca o 0,8mm a pak ho vojet co dá šroubovice.
U té dřevotřísky HSS není vhodná,buď carbit nebo výměnné destičky.Určitě tos přehnal otáčkama vůči posuvu.
Chce to nakoupit frézy a zkoušet a zkoušet a zkoušet a zkoušet a zkoušet a zkoušet...
Hanések
budeš to muset vyzkoušet,takhle vod pasu se to nedá říct.
Zkusil bych úběr 5-8mm,rychlost 50-60 mm/s,zetko zapuštění rampou,ot.14000,je to bor tak to půjde dobře,HSS obrábí dobře měkké dřevo ale moc nevydrží,měly by být třísky ne prach, když tak uber ot. nebo zrychly posuv.
Přídavek udělat cca o 0,8mm a pak ho vojet co dá šroubovice.
U té dřevotřísky HSS není vhodná,buď carbit nebo výměnné destičky.Určitě tos přehnal otáčkama vůči posuvu.
Chce to nakoupit frézy a zkoušet a zkoušet a zkoušet a zkoušet a zkoušet a zkoušet...
Hanések
Děkuji moc za radu.
Zkoušel jsem dle Tvých rad. 14tis ot se zdaly být ok, ale při rychlosti 50mm/s se fréza nehorázně hřála a nevím, co všechno by měla vydržet. Frézoval jsem 1m drážku skrz 40mm borovici po 7mm, 14tis ot, 20-50mm/s a vůbec se mi nelíbilo jak zahřívání frézy, tak ani zvuk frézy. Pištěla jako "prase před porážkou".
Nu, snad se do té doby vrátí hlavní frézař, aby si to vychutnal sám
Děkuji
Zkoušel jsem dle Tvých rad. 14tis ot se zdaly být ok, ale při rychlosti 50mm/s se fréza nehorázně hřála a nevím, co všechno by měla vydržet. Frézoval jsem 1m drážku skrz 40mm borovici po 7mm, 14tis ot, 20-50mm/s a vůbec se mi nelíbilo jak zahřívání frézy, tak ani zvuk frézy. Pištěla jako "prase před porážkou".
Nu, snad se do té doby vrátí hlavní frézař, aby si to vychutnal sám

Děkuji