Za hluboké totality jsme měli na dílně MN80 a prťavou horizontku, skoro jako sestřičku té eMeNy. Taky byla vyrobená v TOS Čelákovice. Děsně jsem ty dva stroje miloval. Když mě po převratu z fabriky vyhodili, tak nejdřív nebyly peníze a místo, potom peníze a čas a nakonec nebyly ty stroje. Na tuto frézku jsem za posledních 5-8 let narazil třikrát. Jednou v Plzni a byl to opravdu strašný šrot, potom v Příbrami ale za 25tisíc a pak letos v létě u překupnice u HK za 8500Kč. Přesně jak píše elbarto, dlaně na bradavky a tradá pro ní. Přijel jsem sice druhý, ale měl jsem již zaplacenou zálohovou fakturu a mašinu nakládali do mé dodávky. Pak pár tejdnů pospávala v garáži, protože práce bylo fakt moc a nebyl čas. Do garáže mi ale s vlhkým podzimem vlezl "lišák" a začal mého miláčka zlehka okusovat. To jsem nemohl připustit a fofrem jí převezl do dílny. Jak jsem kolem ní chodil, musel jsem se jí věnovat, prostě to jinak nešlo. Nejdřív rozborka na přenosu schopné komponenty. Pak trochu hoňka vyndat vřeteno. Chtělo to pár přípravečků a dobré. Kompletní demontáž těla, vyčištění, překytování trochu brusného papíru a brusných kostiček a nakonec barva. Ty naši otcové byli fakt docela šikovní. Když jsem si prohlížel ten odlitek, prostě nádhera. Před pár dny jsem si koupil pravítko a tak jsem si říkal, hned otestuješ zaškrabání. Jaké bylo překvapení, že je lože rovné. Tak škrabání přijde na řadu později. Koupil jsem ložiska, vyměnil je a sborka vřetene. Upřímně, povedlo se až na třetí pokus. Nejdřív chyběla podložka mezi předními ložisky a pak takový opěrný kroužek. Prostě jsem měl na stole moc velkej bordel.

Vřeteno si jenom přede a paradoxně původní ložiska z roku 58 byla ještě docela donrá. Tak a teď motor. Origoš pohon byl přírubákem a ještě tam byla speciální příruba ve které byl napínák. Frézku jsem ale koupil se stolkem ve kterém byl motor a celkově to byl šílenej bastl, tak bylo jasné, že pohon bude jinak. Protože samotnej motor je skoro 4000 korun a ten mezikus bych si musel nechat udělat, tak jsem to nakonec vyřešil patkáčem. Paradoxně je tahle konstrukce kratší než původní. Protože budu používat frekvenčák, nemusím si lámat hlavu s trojřemenicí ale stačí tam jednoduchá. V Kondorovi nakoupenej materiál jsem během jednoho dne přetvořil na držák, potřebnou délku řemene se mi podařilo změřit uplně přesně a tak lze první část prohlásit za hotovou. Motor i vřeteno se naprosto perfektně točí, nic se nehřeje.

Teď to bude horší. Samotná vana je litinový odlitek, tak 40 kilo. Tady kromě čištění nebude žádná úprava, přepínač směru otáčení samozřejmě zachovám původní, ale bude přepínat směr na frekvenčáku.
A tady začne ten masakr. Svislej pohyb (Z) by měl být bez problémů. Ten krátkej (Y) asi taky nejsou nikde vůle a pohybuje se lehce. Ale ten pákou ovládanej (X), tam bude práce jak na kostele. I když třeba ne.

Mám tady docela pěknej trapézák s dvojitou matkou, udělám domeček na dvojité kosoúhlé ložisko a pak se uvidí. Vršek toho stolu je sice docela hnusnej, ale počkám až co naměřím.
To je zatím vše a pokračování příští rok.
Luboš