Prosím kdo máte zkušenost s usazováním lineárů hoďte okem sem http://dilna.aeroomni.com/cnc8/
Stavím další strojek a jelikož na to extrémě nepospíchám jen tak ze srandy jsem si zkusil dohnat lineáry do nuly postupem na výše uvedeném linku:
- Podle hrany stolu jsem srovnal první a pak posazením úchylkoměru na vozík jsem se snažil dohnat druhý po celé délce do absolutní nuly.
Trvalo mi to tři hodiny na délce pouhých 400mm! za postupného uvolňování a povolování skupin po třech šroubech tam kde byla třeba jen setinka boule.
Nedovedu si představit takovou práci na další mašině kterou plánuju dvoumetrovym stolem. Je mi jasné, že řeknete hiwiny patří do žlabu je to prasárna. Jenže tady to vychází tak blbě až naopak! Ty hiwiny potřebuju mít o 10 mm výš aby se mi tam vešla matka. Je mi zcela jasné, že i po menším ťukanci o bourače ani nemluvím, můžu dělat v tomto konkrétním případě všechno znova, ale zrovna tady je to závitovačka na max M4 závity v duralu . Takže namáhání nerázové, minimální a malé síly prioritou je přesnost.
Otázka zní: Jak by to mělo být řešeno kdyby šlo o silový soustruh nebo frézu? Vyrobit jakési Tčko pod hiwin které by bylo dole zapuštěné ve žlábku a na vrcholu by samo tvořilo žlábek pro hiwin? Pokud ano, musely by být stěny žlábků broušené a pak jen po zasazení hiwinu dostanu 100% linearitu?? Jak to je?
Usazení lineárního vedení s podložkou
Myslim ze na masine s pojazdom 2m uz stoji za uvahu urobit jednu kolajnicu napevno "v zlabe" - ta bude viest a druhu kolajnicu usadit len na rovnu plochu a netrapit sa s presnostou - zrovnat to na +-0.1 a kompenzovat to plavajucim ulozenim vozikov na tejto strane. Snazit sa dosiahnut dokonalu rovnobeznost na dlzke 2m alebo viac je asi hodne odvazne zelanie 

Sanest choice in the insane world:
Beware the beast but enjoy the feast he offers
Když sem to dosah na pul metru, tak to tam za pár nocí dotrkam i na 2 metrech - jenže na otevřené ploše a když ta mašina nabourá nebo víc zabere je to v tahu. Dostáváme se právě k jádru pudla - ta drážka ve stole by prostě musela bejt broušená a hiwin bejt do ní zakleplej dřevěnou paličkou ..... K jinýmu závěru stále nedocházím... Je to žůžo úžas krása když do stolu lehounce cvrnkneš a on odjede o metr
Doteď sem to dělal tak že sem měl nasazený 4 vozíky na desce a snima jel a utahoval hiwiny. Potřeboval sem to honem, chodí to 2 roky no problem každý den ale srovnávat se to v žádným případě samože nedá. A chodí to jen proto, že moje modelářká zatížení jsou nic, proti tomu na co jsou vozíky stavěné.

Nedela se to tak ze ty kolejnice nejsou v te drazce nalisovane ale zasazene a pak se to nejakyma sroubama v boku vymezuje ? a pripadne vylozi brousenejma planzetama ?
http://www.c-n-c.cz/download.php?id=3688 tady je to na te prave trosku videt ze tam je z boku kazdych par cm zapustene srouby (z boku)
http://www.c-n-c.cz/download.php?id=3688 tady je to na te prave trosku videt ze tam je z boku kazdych par cm zapustene srouby (z boku)
Hm..... tam se mi to nezdá - to vypadá ze hejbou úplně s celou základnou kolejnice. Teď sem to probíral s jedním z mailu a ten říká, že nápad s broušenou mezerou OK ale že ty kolejnice nebjevaj zrovna přesný jak se tvrdí a že tu setinu tak jak to mam udělaný netrefim ani náhodou. + dilatace atd... Ale udělat žlábek a mít proti sobě stavěcí šrouby na KAŽDEJ straně kolejnice tomu už bych rozuměl! Dotahnout šroubek v kolejnici, povolit o1/4 otočky dát nulu bočníma šroubkama a dotahnout kolejnicovej - to by mohlo jít! A zároveň by to mohlo řešit tu podložku když tam nejde matka!
Šel bys pěkně šroubek po šroubku a zatim jej vozíkem s úchylkoměrem a jelo by to jak po másle... Metrová kolejnice - za půl hodiny by to muselo jít jak dělo v nule.
Šel bys pěkně šroubek po šroubku a zatim jej vozíkem s úchylkoměrem a jelo by to jak po másle... Metrová kolejnice - za půl hodiny by to muselo jít jak dělo v nule.
Jaké tam chceš dát lineáry? Na čem to bude položené. Pokud máš jasno v tomto, dej to do placu, jen tak nasucho polemizovat je na nic. Když bude konkrétní zadání, dá se najít řešení. Je několik variant, jak ty kolejnice fixovat. Hlavně obě napevno!
Tady uplne dole máš hodně velkou fotku aby bylo vidět oč gou .
http://dilna.aeroomni.com/cnc8/
Sou tam 12 cky hiwiny
http://dilna.aeroomni.com/cnc8/
Sou tam 12 cky hiwiny
Tak ma napadlo...
Nebolo by v tomto pripade vyhodnejsie zafrezovat do stola drazky (tie Al podlozky uplne vyhodit) a teda kolajnice upevnit "na fest" priamo ku stolu (pripadne jednu kolajnicu zafrezovat z oboch stran na pevno a druhu s malou volou a tu nastavit do rovnobeznosti tak ako si to robil teraz). Vysku (odstup) pre maticu by si dosiahol podlozkami pod voziky na druhej strane - tie by si mohol potom urobit dost masivne a tiez s nejakym osadenim na strane vozika aj ramu - a tym by si dosiahol podstatne lepsiu odolnost proti posunutiu (v pripade havarie abo narazu)...
Nebolo by v tomto pripade vyhodnejsie zafrezovat do stola drazky (tie Al podlozky uplne vyhodit) a teda kolajnice upevnit "na fest" priamo ku stolu (pripadne jednu kolajnicu zafrezovat z oboch stran na pevno a druhu s malou volou a tu nastavit do rovnobeznosti tak ako si to robil teraz). Vysku (odstup) pre maticu by si dosiahol podlozkami pod voziky na druhej strane - tie by si mohol potom urobit dost masivne a tiez s nejakym osadenim na strane vozika aj ramu - a tym by si dosiahol podstatne lepsiu odolnost proti posunutiu (v pripade havarie abo narazu)...
Do jisté míry máš pravdu. - tím, že zvednu vozíky na blok a kolejnice utopím, bude v tomto případě výška bloku pod vozík 20 mm. Tedy nějaké 30 mm imbusy M3 pudou skrz vše do vozíků. Co sem získal dole, to zas ztratím nahoře. Na takové kozí noze se to při tukanci hne hned. A to ještě neberu v úvahu páku z předsazení. Darmo darmo, pořád ty volně uložený kolejnice se stavěcíma šroubkama z boku na každej šroub shora mi vychází jediná akceptovatelaná cesta. Nikdy bych nevěřil, že hiwin v průběhu usazování dokáže kroutit jako gumovej had !!
Takže IMHO ten kdo sem dal tu fotku se šroubama z boku to asi strefil. Vyzkouším to na příštím strojku.
P.S Ty podložky jsou ne AL ale nerez
Takže IMHO ten kdo sem dal tu fotku se šroubama z boku to asi strefil. Vyzkouším to na příštím strojku.
P.S Ty podložky jsou ne AL ale nerez

jj chapem.
ale kedze tie rybiny na stole uz potrebovat nebudes, mozes do nich napasovat pritlacnu listu s vymedzovacimi cervikmi a bloky pod voziky mozes skolikovat s ramom... takto by to asi musel byt uz hodne silny naraz, aby sa ti nieco pohlo
ale kedze tie rybiny na stole uz potrebovat nebudes, mozes do nich napasovat pritlacnu listu s vymedzovacimi cervikmi a bloky pod voziky mozes skolikovat s ramom... takto by to asi musel byt uz hodne silny naraz, aby sa ti nieco pohlo
Mrkni na ten katalog HIWIn maj tam kolem 14te stranky ruzne priklady ulozeni.
- Přílohy
-
- HN_linearni_vedeni.pdf
- (7.42 MiB) Staženo 1482 x
Dik tady je taky jeden priklad - jsou zasazený do rohu a montnuty někam ke stěně.. Asi?
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0292192136
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0292192136