FANUC_ROBODRILL / Brother/ Haas DM-1

Odpovědět
serviszelenka

1. 1. 2017, 7:26

Zdravím kolegové.

V naší malé rodinné firmě řešíme nákup stroje ( nový/použitý).

Je zde někdo, kdo má zkušenosti s výše jmenovanými - Fanuc Robodrill a nejnovější řada ROBODRILL α-D21iB5, Brother R450X1, S300X1, popř. HAAS DM-1 nebo Hyundai i-CUT380T ?

Samozřejmě většina prodejců vám své stroje vychválí do nebe, ale např. následný servis je špatný, špatná podpora. Proto chci znát názory ostatních.

Chceme malý a rychlý CNC stroj na serie, nejlépe s paletizační výměnou. Kužel SK40 bude asi problém, ale zkouším.

Děkuji, Lukáš
lubos
Sponzor fora

2. 1. 2017, 7:58

Já sleduju trh s jetejma Brotherama.
Bohužel novější R a S kové typy se skoro nevyskytujou a když tak je cena v porovnání s novým strojem nesmysl. Hodně se dájí sehnat bud staré stroje , případně TCčka podle stavu od 14 do cca 25 tis eur. Bohužel ( podle mě) vše max se systémem A-00, pokud vím tak třeba podpora USB je až od B-00 ( u A to byla myslím příplatková verze.
Co se týká servisu brotherů. Na starší mašiny v podstatě servis není. Rozhodně bych nečel do starší mašiny bez znalosti toho jak to řádově funguje a možnosti že bude nutno stroj retrofitovat na jiný systém. Nešel bych ani do novějšího stroje, tam sice bude pravděpodobně možnost servisu, ale cena bude nesmyslná. Jinak obecně za mě Brother, ale nemůžu osobně porovnat s ostaníma. Dle mého soudu bude hass mín tuhej ( a stejně jako bych nechtěl americký auto, nechtěl bych americký cnc - ale třeba dělaj cnc líp než auta) ale jsem dost zaujatej japoncema. Rozebral jsem několik brotherů a vše bylo udělané podlemě velice kvalitně. Brothery pokud vím jedou na iso 30tce ( alespon ty co jsem měl možnost vidět) a fanuc robodrill taky.
Ono bohužel třeba i záruka od výrobce ( nechával jsem si dělat nabídku na S300X1) je jen rok. Ale třeba to mají jinde jinak. Osobně jsem udělal dobrou zkušenost s Miyano Mectron, komunikuji přimo s výrobcem v Japonsku ( řešil jsem opravu a oživení stroje rok výroby 1999) a ochotně mi se vším po mailu poradili. Každopádně podpora a servis je podle mě zásadní při nákupu stroje. Haas bude z těch variant asi nejlacinější. Ideálně si obejít všechny dovozce a nechat si udělat vzorek s časem obrábění, tipoval bych že ten broteher a robodrill na tom bude z dotazovaných asi nejlépe.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
serviszelenka

2. 1. 2017, 10:56

lubos píše:Já sleduju trh s jetejma Brotherama.
Bohužel novější R a S kové typy se skoro nevyskytujou a když tak je cena v porovnání s novým strojem nesmysl. Hodně se dájí sehnat bud staré stroje , případně TCčka podle stavu od 14 do cca 25 tis eur. Bohužel ( podle mě) vše max se systémem A-00, pokud vím tak třeba podpora USB je až od B-00 ( u A to byla myslím příplatková verze.
Co se týká servisu brotherů. Na starší mašiny v podstatě servis není. Rozhodně bych nečel do starší mašiny bez znalosti toho jak to řádově funguje a možnosti že bude nutno stroj retrofitovat na jiný systém. Nešel bych ani do novějšího stroje, tam sice bude pravděpodobně možnost servisu, ale cena bude nesmyslná. Jinak obecně za mě Brother, ale nemůžu osobně porovnat s ostaníma. Dle mého soudu bude hass mín tuhej ( a stejně jako bych nechtěl americký auto, nechtěl bych americký cnc - ale třeba dělaj cnc líp než auta) ale jsem dost zaujatej japoncema. Rozebral jsem několik brotherů a vše bylo udělané podlemě velice kvalitně. Brothery pokud vím jedou na iso 30tce ( alespon ty co jsem měl možnost vidět) a fanuc robodrill taky.
Ono bohužel třeba i záruka od výrobce ( nechával jsem si dělat nabídku na S300X1) je jen rok. Ale třeba to mají jinde jinak. Osobně jsem udělal dobrou zkušenost s Miyano Mectron, komunikuji přimo s výrobcem v Japonsku ( řešil jsem opravu a oživení stroje rok výroby 1999) a ochotně mi se vším po mailu poradili. Každopádně podpora a servis je podle mě zásadní při nákupu stroje. Haas bude z těch variant asi nejlacinější. Ideálně si obejít všechny dovozce a nechat si udělat vzorek s časem obrábění, tipoval bych že ten broteher a robodrill na tom bude z dotazovaných asi nejlépe.

Předně děkuji za odpověď.
Brother se mi moc libil na veletrhu ale jejich system vubec neznam. Takže zatim jen porovnavam tech. parametry.
Nektere jejich stroje maji sloupový stůl ? Nehýbe se stůl, ale vřeteno. Nejsou s tím problémy ? To se musí někde projevit....
Domlouvame si navstevu v Misanu - zastoupeni, uvidime.

Fanuc - zrejme vyhoda toho, ze si od systemu po hardware vyrabi sami - dobra kompatibilita ?
Jejich robodrill funguje od roku 1972.

Celkove fandim Japoncům - udajne jsou velice pečlivý.
Cena Brotheru i Robodrillu je velice podobna, i hodinovy servis je +/- stejný.

HAAS - cena podobna, ale je to holá mašina. Za dopravník třísek chtěji cca 3000€ ???!!!! Wtf ?!
Ale parametrove lepší než konkurence.

Jenomže kolega se také bojí té spolehlivosti Haase - podobný názor že amíci neumí dělat stroje.....

Lukáš
lubos
Sponzor fora

3. 1. 2017, 7:12

Rozebíral jsem několik brotherů do posledního šroubku ( některý v hrozném stavu kdy někde ležel) a vše sem povolil i vedení a šrouby OK.
Pokud mají pohyblivej sloup jde o verze která se dělá i s paletovým výměníkem ( ono to při použití paletového výměníku ani jinak nejde).
U toho brothera jsou taky příplatky zavíce nástrojů, za ruční kolečko , za vanu na emulzi s čerpadlem ( pokud se dobře pamatuju tak taky asi 3000Eur za tu vanu).
Haas nesleduju, na výstavě jim vyhazoval pojistky tak jsem ho ani neviděl vchodu ( byla to nějká 4 nebo možná 5 oska). Myslím že u toho Brothera a Fanucu bude mín padat s časem cena než u toho Haase.
Rozhodně bych se poptal ( at půjde o jakýkoliv stroj) zda komponenty ( serva drivery zdroje ...) jsou použité zakázkové nebo standartní od nějakého výrobce. U starčí mašiny je pak probém náhradní díly sehnat protože pokud jde o zakázkovku tak jedině z nějakého použitého stroje ( kdy díl může být stejně starý jako ten co odeše) což může dost děla problém, tak pro nastavení je pak třeba zapotřebí dalších nástrojů.
Do Misanu se taky chystám, pošilhával jsem po té jejich M140X1 ale asi to spíš vypadá na nějaký soustruh od Doosanu.
IQ156
fmodel
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2017, 8:28

Donedávna jsem o malém CNC nepřemýšlel ,jen kdybych chtěl vyhnul bych se dvoum výrobcům a to Hass a Emco .Připadají mi jako klasická navoněná bída ,jejich stroje mi připadaj při porovnýní se stejnou třídou konkurence dost roztřesený a takový v některých modelech upocený a nedotažený.Je to jen můj osobní názor a třeba má někdo jinej, těžko to ale posoudí někdo s jednou mašinou ,na to je potřeba někdo kdo má velkej strojovej park.Nevím proč ale většina mašin na dotace je Hass a majitele je chválí ,jenže většinou maj jen jednu nebo dvě stejný,, a před tím holů riť".
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lubos
Sponzor fora

3. 1. 2017, 8:37

Tak když je na dotace s stojí třeba půklu ( tj ve finále třetinu brothera) tak aby si jí člověk nechválil. Předci neřekne že je idiot a koupil si sráč. Na druhou stranu pokud nejedu 8 hodin tak je mi jedno jestli to s brothrem udělám za 4 a s něčím jiným 8. Kupoval jsem jetého mazaka ( soustruh) pán kupoval novej ( haas) a když jsem se bavili tak říkal zlatej mazak tuhej výkonnej...
Pro každého je něco jiného proto máme jiné stroje , jiná auta...
IQ156
serviszelenka

3. 1. 2017, 8:49

lubos píše:Rozebíral jsem několik brotherů do posledního šroubku ( některý v hrozném stavu kdy někde ležel) a vše sem povolil i vedení a šrouby OK.
Pokud mají pohyblivej sloup jde o verze která se dělá i s paletovým výměníkem ( ono to při použití paletového výměníku ani jinak nejde).
U toho brothera jsou taky příplatky zavíce nástrojů, za ruční kolečko , za vanu na emulzi s čerpadlem ( pokud se dobře pamatuju tak taky asi 3000Eur za tu vanu).
Haas nesleduju, na výstavě jim vyhazoval pojistky tak jsem ho ani neviděl vchodu ( byla to nějká 4 nebo možná 5 oska). Myslím že u toho Brothera a Fanucu bude mín padat s časem cena než u toho Haase.
Rozhodně bych se poptal ( at půjde o jakýkoliv stroj) zda komponenty ( serva drivery zdroje ...) jsou použité zakázkové nebo standartní od nějakého výrobce. U starčí mašiny je pak probém náhradní díly sehnat protože pokud jde o zakázkovku tak jedině z nějakého použitého stroje ( kdy díl může být stejně starý jako ten co odeše) což může dost děla problém, tak pro nastavení je pak třeba zapotřebí dalších nástrojů.
Do Misanu se taky chystám, pošilhával jsem po té jejich M140X1 ale asi to spíš vypadá na nějaký soustruh od Doosanu.

My jsme teď koupili nové Hurco, kde vana, vynašeč a jiné základní věci byly opravdu v "základu" 😄😄
Tak proto se divím, že to není standard....

Určitě se shodneme, že japonské mašinky Fanuc a Brother jsou na špičkové úrovni 👍

Zeptám se, jak je to se životností u Brothera u mechanických součástí ( ložiska, kuličkový šroub, vřeteno) a elektronika ?
Při takvých posuvech a zrychleních se to musí někde projevit ne ?

Omlouvám se za jednoduché dotazy, jsem v obráběni 3 roky, kdy jsme koupili první Hurco ( kusová práce - celkem pomalý stroj)
serviszelenka

3. 1. 2017, 9:00

fmodel píše:Donedávna jsem o malém CNC nepřemýšlel ,jen kdybych chtěl vyhnul bych se dvoum výrobcům a to Hass a Emco .Připadají mi jako klasická navoněná bída ,jejich stroje mi připadaj při porovnýní se stejnou třídou konkurence dost roztřesený a takový v některých modelech upocený a nedotažený.Je to jen můj osobní názor a třeba má někdo jinej, těžko to ale posoudí někdo s jednou mašinou ,na to je potřeba někdo kdo má velkej strojovej park.Nevím proč ale většina mašin na dotace je Hass a majitele je chválí ,jenže většinou maj jen jednu nebo dvě stejný,, a před tím holů riť".

Emco vyrábí v Rakousku, nevlastní otec je dříve servisoval a jsou to prý velké držáky.

Samozřejmě kus od kusu, bohužel.
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“