Stránka 1 z 1
Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 6:44
od Jan1
Potreboval bych tlakovou nadobu, prumer cca 250mm, vyska by stacila 150mm, ale podminka je, aby se dalo viko teto nadoby otevrit, vlozit vyrobek, uzavrit,natlakovat a po jiste dobe vypustit tlak a otevrit.
Poradi nekdo, kde ji sehnat,anebo nechat vyrobit za rozumny peniz?
Diky
Re: Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 7:00
od RaS
bojler ze šrotu, bude zadarmo, ale větší.. otázka na jaké tlaky to potřebuješ..
Re: Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 7:03
od Mex
Já ti ji teda nevyrobím, ale asi bys měl napsat, jestli ji chceš prozovat s tlakem 0.5 bar nebo 500 bar. Mezi tím bude asi poměrně výrazný cenový rozdíl, řekl bych.
Re: Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 7:43
od Jan1
Staci tak cca 3 bar.
Ale podminka je aby byla oteviratelna.
Byl jsem prekvapany,, ze na hasici pristroj , ktery ma vydrzet 8 bar, staci plech 1.5mm
Bojler je moc veliky

,
nicmene jaky tlak byva v beznem bojleru?
Re: Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 7:46
od prochaska
Jan1 píše:Potreboval bych tlakovou nadobu, prumer cca 250mm, vyska by stacila 150mm, ale podminka je, aby se dalo viko teto nadoby otevrit, vlozit vyrobek, uzavrit,natlakovat a po jiste dobe vypustit tlak a otevrit.
Poradi nekdo, kde ji sehnat,anebo nechat vyrobit za rozumny peniz?
Diky
To už je docela velké. To má být na pouzdro k foťáku? Menší komory si lidi dělají z hliníkových tlakových lahví.
Re: Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 7:48
od prochaska
Jan1 píše:Staci tak cca 3 bar.
Ale podminka je aby byla oteviratelna.
Byl jsem prekvapany,, ze na hasici pristroj , ktery ma vydrzet 8 bar, staci plech 1.5mm
Bojler je moc veliky

,
nicmene jaky tlak byva v beznem bojleru?
Stejný jako ve vodovodním rozvodu, čili tak do 8 barů. A bojlery mají oddělávací víko, takže i tohle to splní. Jinak komoru jakou potřebuješ (2.5 baru) už máš pravděpodobně doma. Vaříš si v ní polívku

Re: Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 7:48
od chb
nevyhověl by papiňák ?
Re: Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 9:53
od Jan1
Diky za odpovedi,
@chb: papinak, mam ,myslim, mensi prumer
@prochaska: nevim co presne mate na mysli tou komorou, ve ktere si varim polevku( papinak?). Hovezi polevku nejim a zeleninova se uvari dobre v beznem hrnci

Ale mohl byste sdelit trochu vice o tech komorach co si lidi dělají z hliníkových tlakových lahvích?
Diky
Re: Tlakova nadoba
Napsal: 27. 1. 2017, 10:11
od prochaska
Omlouvám se, měl jsem za to, že papiňák má doma každý

Ten vydrží cca 2.5 baru (bývá na něm napsaný zkušební tlak, protože je to podle evropských předpisů tlaková nádoba se vším všudy). Zkoušel jsem si s jedním hrát a puknul až při tlaku přes 10 barů (zkoušeno vodou!, se vzduchem by to byla přihláška na Darwinovu cenu) a to ještě postupně, začaly se tam narovnávat ohyby bajonetového závěru.
Hliníková komora se dělá jednoduše. Vezme se potápěčská lahev Luxfer S80 (každý potápěčský obchod ví o co jde), šmikne se v půlce a udělá se do ní hliníkový špunt (ze slitiny 2017A nebo lepší) těsněný na o-kroužek. Špunt je zašroubovaný na závit se stoupáním 2 mm (menší jeví náchylnost k explozím, větší příliš oslabuje stěnu). Závit má omezenou životnost, i když se před každým použitím vyčistí a namaže - a vůbec, takovouhle komoru nedoporučuju dělat, to je jen pro info, co se potuluje mezi lidmi.
BTW, jestli jen potřebuješ něco jednorázově vyzkoušet a pojedeš kolem, tak mám různých tlakových komůrek povícero, až do 1500 barů (taková hloubka už ani na Zemi není)
