Stránka 1 z 1

Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 6:44
od Jan1
Potreboval bych tlakovou nadobu, prumer cca 250mm, vyska by stacila 150mm, ale podminka je, aby se dalo viko teto nadoby otevrit, vlozit vyrobek, uzavrit,natlakovat a po jiste dobe vypustit tlak a otevrit.
Poradi nekdo, kde ji sehnat,anebo nechat vyrobit za rozumny peniz?
Diky

Re: Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 7:00
od RaS
bojler ze šrotu, bude zadarmo, ale větší.. otázka na jaké tlaky to potřebuješ..

Re: Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 7:03
od Mex
Já ti ji teda nevyrobím, ale asi bys měl napsat, jestli ji chceš prozovat s tlakem 0.5 bar nebo 500 bar. Mezi tím bude asi poměrně výrazný cenový rozdíl, řekl bych.

Re: Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 7:43
od Jan1
Staci tak cca 3 bar.
Ale podminka je aby byla oteviratelna.
Byl jsem prekvapany,, ze na hasici pristroj , ktery ma vydrzet 8 bar, staci plech 1.5mm

Bojler je moc veliky :-),
nicmene jaky tlak byva v beznem bojleru?

Re: Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 7:46
od prochaska
Jan1 píše:Potreboval bych tlakovou nadobu, prumer cca 250mm, vyska by stacila 150mm, ale podminka je, aby se dalo viko teto nadoby otevrit, vlozit vyrobek, uzavrit,natlakovat a po jiste dobe vypustit tlak a otevrit.
Poradi nekdo, kde ji sehnat,anebo nechat vyrobit za rozumny peniz?
Diky
To už je docela velké. To má být na pouzdro k foťáku? Menší komory si lidi dělají z hliníkových tlakových lahví.

Re: Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 7:48
od prochaska
Jan1 píše:Staci tak cca 3 bar.
Ale podminka je aby byla oteviratelna.
Byl jsem prekvapany,, ze na hasici pristroj , ktery ma vydrzet 8 bar, staci plech 1.5mm

Bojler je moc veliky :-),
nicmene jaky tlak byva v beznem bojleru?
Stejný jako ve vodovodním rozvodu, čili tak do 8 barů. A bojlery mají oddělávací víko, takže i tohle to splní. Jinak komoru jakou potřebuješ (2.5 baru) už máš pravděpodobně doma. Vaříš si v ní polívku :-)

Re: Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 7:48
od chb
nevyhověl by papiňák ?

Re: Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 9:53
od Jan1
Diky za odpovedi,
@chb: papinak, mam ,myslim, mensi prumer
@prochaska: nevim co presne mate na mysli tou komorou, ve ktere si varim polevku( papinak?). Hovezi polevku nejim a zeleninova se uvari dobre v beznem hrnci :-)
Ale mohl byste sdelit trochu vice o tech komorach co si lidi dělají z hliníkových tlakových lahvích?
Diky

Re: Tlakova nadoba

Napsal: 27. 1. 2017, 10:11
od prochaska
Omlouvám se, měl jsem za to, že papiňák má doma každý :-) Ten vydrží cca 2.5 baru (bývá na něm napsaný zkušební tlak, protože je to podle evropských předpisů tlaková nádoba se vším všudy). Zkoušel jsem si s jedním hrát a puknul až při tlaku přes 10 barů (zkoušeno vodou!, se vzduchem by to byla přihláška na Darwinovu cenu) a to ještě postupně, začaly se tam narovnávat ohyby bajonetového závěru.

Hliníková komora se dělá jednoduše. Vezme se potápěčská lahev Luxfer S80 (každý potápěčský obchod ví o co jde), šmikne se v půlce a udělá se do ní hliníkový špunt (ze slitiny 2017A nebo lepší) těsněný na o-kroužek. Špunt je zašroubovaný na závit se stoupáním 2 mm (menší jeví náchylnost k explozím, větší příliš oslabuje stěnu). Závit má omezenou životnost, i když se před každým použitím vyčistí a namaže - a vůbec, takovouhle komoru nedoporučuju dělat, to je jen pro info, co se potuluje mezi lidmi.

BTW, jestli jen potřebuješ něco jednorázově vyzkoušet a pojedeš kolem, tak mám různých tlakových komůrek povícero, až do 1500 barů (taková hloubka už ani na Zemi není) :-)