9. 2. 2017, 10:05
Osobně na Mk nevidím nic tak tragického, že bych se mu zásadně vyhnul. Když je ve vřetenu použita správná tyč, jako někde nahoře zmiňuje Tumlík, tak by mělo jít vyndávání nástrojů bez nějakého bouchání (hodně se tam může zatáhnout třeba stopková fréza s Mk kuželem, ale věci jako Jalka, trny, redukce, tj. vše co má unášecí plošky se tam nemá šanci nějak zatáhnout a popravdě stopkových fréz s Mk kuželem si zrovna na FN22 nikdo moc neužije, protože už třeba fréza o průměru 30mm dělá celkem bordel s převody rychlostní skříně i při třísce třeba 1mm - na FN22 se popravdě z drtivé většiny vystačí s Jalkou a redukcí na vrtačkový Mk aby se dalo i vrtat).
Samozřejmě bez diskuse ISO je lepší a něco se sežene jan s ISO (jako třeba vrtačková hlavička přímo s trnem ISO). Když budu kupovat třeba FA3, tak si klidně takovou podmínku dám, že jí chci jen s ISO40 (ono těch FA3 s Mk4 je stejně málo, standard byl ISO40 a vše ostatní bylo jen, když to někdo vyložině chtěl). Nicméně plno strojů se s jiným kuželem než Mk prostě nesežene. FN22 se sice dělala i s ISO40 - měly to být jedny z posledních, ale nikdy jsem jí neviděl. Ruské 675P a 676P se s ničím jiným než Mk4 snad ani nedělaly.
Navíc jestli chce někdo nástrojařskou frézku v kategorii do 100k, tak mu popravdě ani nic jiného než FN22 nebo ty ruské nezbývá. FN20 se objeví tak jednou za rok (jestli vůbec) a za hodně draho, FN25 v jsem taky v podstatě neviděl, s FN332 je to stejný problém. Kupodivu ještě tak se relativně objevují FNGJ32, ale to je investice 200k a více. FN22 se objevila za poslední rok už několikrát a vždy to bylo tak 40 - 60 tisíc. Této frézce bych popravdě vytýkal plno jiných věcí (vyplývajících ze staré koncepce), než zrovna Mk4 dutinu.
Pochopitelně metrická dutina je průšvih. Sám jsem se do toho namočil, protože v té době kdy jsem FN22 kupoval, jsem stejně neměl čím to vyzkoušet a ani jsem popravdě nevěděl, že vůbec nějaké Me32 existuje. Svislou hlavu jsem vyřešil, že jsem měl štěstí a za pár korun sehnal v perfektním stavu s Mk4 od člověka, co mi prodal i další náhradní díly. Ale i horizontální vřeteno by mělo řešené, protože já s těmi díly koupil jedno použitá a dokonce i úplně nové horizontální vřeteno s Mk4. Problém je, že mi tam nepasuje, protože to moje s nejspíše Me32 má menší vnější průměry a musel bych jedině převrtat vřeteník.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa