Svařenec kroucenec.
Mám stejné zkušenosti, na podzim mi frézovali u nás něco podobného, ale dost jsem s deformacemi po svaření a tolerancemi válcovanejch profilů počítal, takže jsem použil masivnější profily, aby bylo z čeho brát. Původní úběr 2 mm se nakonec zvětšil na 3,2, aby byla všude hladoučká plocha.
To je ale konec konců předepsané normou, kolik se má přidávat přípravek na obrobení svařenců (ČSN 05 0235).
To je ale konec konců předepsané normou, kolik se má přidávat přípravek na obrobení svařenců (ČSN 05 0235).
No kdybych to varil osobně, tak by musel ubrat asi všechno:D
Vařili to ve firmě kde spravujou buldozery Kmatsu nebo jak se to menuje ty krámy. Položili to na plotnu něco jako obro-lis, zatížili XY silou a svařili. Doma bych takto neměl šanci by se to kroutilo jako had. Pak to půl hodiny nivelovali na stole obro-frezky kde se frezujou čepy na radlice buldozerů. Když jsem viděl první mapu co zůstala po fréze, docela jsem zíral. Jak soustava třeboňských rybníků:D Cena nebyla zrovna lidova - 120 Eur +30 za materiál. Ale viděl sem co s tim je práce takže je to opravdu zasloužené a výsledek profi, takže jsem zaplatil rád.. Teď řešim jestli dát sloup plochou za zadní čelo a vyhodit ten nakláněcí mechanismus protože mi zabere 50 mm z osy Y nebo jeslti ho tam nechat a mít tím pádem možnost naklánět spindl, o 50 mm užší záběr má 160mm - takž eby měl jen 110 - a mít na druhou stranu o 70 mm vyší světlost na ose Z. Další otázka je jak je to s pevností - vedení přišroubovaný zezadu na tupo se zdá být mnohem tužším uložením než to přišroubované na nakláněcí patici.
Vařili to ve firmě kde spravujou buldozery Kmatsu nebo jak se to menuje ty krámy. Položili to na plotnu něco jako obro-lis, zatížili XY silou a svařili. Doma bych takto neměl šanci by se to kroutilo jako had. Pak to půl hodiny nivelovali na stole obro-frezky kde se frezujou čepy na radlice buldozerů. Když jsem viděl první mapu co zůstala po fréze, docela jsem zíral. Jak soustava třeboňských rybníků:D Cena nebyla zrovna lidova - 120 Eur +30 za materiál. Ale viděl sem co s tim je práce takže je to opravdu zasloužené a výsledek profi, takže jsem zaplatil rád.. Teď řešim jestli dát sloup plochou za zadní čelo a vyhodit ten nakláněcí mechanismus protože mi zabere 50 mm z osy Y nebo jeslti ho tam nechat a mít tím pádem možnost naklánět spindl, o 50 mm užší záběr má 160mm - takž eby měl jen 110 - a mít na druhou stranu o 70 mm vyší světlost na ose Z. Další otázka je jak je to s pevností - vedení přišroubovaný zezadu na tupo se zdá být mnohem tužším uložením než to přišroubované na nakláněcí patici.
Souhlas,a le je to maličká věc 300x360mm - ono to jen velký možná vypadá na fotce. Tak tam si nehrozí nějaká velká deformace. Rám na metrovou frézku bych tomu asi podrobil. Apoň tomu stárnutí - vyžíhání tady u nás těžko..
Tam by to zrezlo!! Voda je tu moc slaná

-
- Kontaktovat uživatele:
Chlapi,
prepacte mi, ze sa pytam tu, ale je velka blbost konstrukciu najprv zmontovat skrutkami a nasledne zvarit? Pokruti sa aj tymto sposobom?
prepacte mi, ze sa pytam tu, ale je velka blbost konstrukciu najprv zmontovat skrutkami a nasledne zvarit? Pokruti sa aj tymto sposobom?
Počas práce s CNC možno fajčiť...
Nevhodným postupem při sváření celku se zkroutí a hlavně zprohýbá většina konstrukčních dílů. Pokud potřebuju mít svařenec "nezkroucený" tak hodně pomůže jednotlivé díly přitáhnout k rovnému stolu (svařovací pracoviště), posvářet to dokupy a nechat přitažené minimálně 24hodin. Takhle jsem si sám svářel svůj stroj a druhý den po povolení úpinek se to ani nehnulo, když jsem to povoloval.
A nehnulo se to do dnešních dnů.
Dokáže se ohnout do luku i JACKEL 80x100/6 pokud na jeho bok natupo přivařím kolmo další kus.
Pokud je šikovný svářeč s praxí, tak si dokáže poradit, jelikož už má praxi a ví co kde a jak začít vařit, ale takových je málo.
A nehnulo se to do dnešních dnů.
Dokáže se ohnout do luku i JACKEL 80x100/6 pokud na jeho bok natupo přivařím kolmo další kus.
Pokud je šikovný svářeč s praxí, tak si dokáže poradit, jelikož už má praxi a ví co kde a jak začít vařit, ale takových je málo.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Kontaktovat uživatele:
Takze moja uvaha nebola az tak zcestna, dakujem.
Ono je ale taky rozdíl mezi sešroubovanou sestavou a přípravkem na svařovacím stole. Na tom stole je zpravidla každý díl zafixovaný v určené poloze proti pevné ploše. Sešroubovaná sestava jen tak, jak bude svařená se asi více mrskne. Pokud se to nebude ideálně vařit, mrskne se vše. Něco víc, něco míň
-
- Kontaktovat uživatele:
Ja si to predstavujem asi tak, ze sa to zoskrutkuje ako celok k sebe jednotlive diely. potom celu konstrukciu nejakymi svorkami k stolu, aby sa drzala co najrovnejsia plocha.
Asi by bol ale lepsi opacny postup - najprv k stolu fixovat plochu a postupne zoskrutkovavat diely k sebe.
Asi by bol ale lepsi opacny postup - najprv k stolu fixovat plochu a postupne zoskrutkovavat diely k sebe.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Kazdy svar taha, proto se svarec snazi svarovat jakoby ze vsech protistran aby svary tahaly proti sobe.
Kdyz to zafixujes a svaris tak hrozi ze z toho pak budes mit rohlik.
Porad se stim kdo to bude svarovat a prohnete tu konstrukci podle jeho odhadu do proti toho rohliku. Pred svarenim.
RADEK
Kdyz to zafixujes a svaris tak hrozi ze z toho pak budes mit rohlik.
Porad se stim kdo to bude svarovat a prohnete tu konstrukci podle jeho odhadu do proti toho rohliku. Pred svarenim.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
-
- Kontaktovat uživatele:
A nie su nahodou niekde spisane zasady spravneho zvarania takychto konstrukcii? Myslim nejaky link samozrejme. Je mi jasne, ze ucebnice pre zvaracov nejake existuju, k tym ale pristup nebude najjednoduchsi. Aspon nie v malych mestach, ako je nase.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Nejlepsi a jedina ucebnice je zivot
Prakticke skusenosti nenajdes v zadne ucebnici.
Dela se to bud skouskou a nebo odhadem. On musi vedet jak silny svar tam da a kolik to toho pusti tepla.
RADEK

Prakticke skusenosti nenajdes v zadne ucebnici.
Dela se to bud skouskou a nebo odhadem. On musi vedet jak silny svar tam da a kolik to toho pusti tepla.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce