Oddělovací deska

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Pavka

19. 3. 2017, 8:44

Zdravím, koupím desku z odkazu, potřebuji přesně tuto. Máte někdo na prodej?
http://www.ebay.com/itm/5-Axis-CNC-Brea ... 2099594144" onclick="window.open(this.href);return false;
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2017, 11:39

jak rychle? najdi si ji na aliexpresu a ja ti ji tam koupim
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
marabu

19. 3. 2017, 11:13

Jak je to stím nákupem třeba z Ebay do jaké částky kvůli clu

Chci koupit taky tu desku http://www.ebay.com/itm/5-Axis-CNC-Brea ... 2099594144" onclick="window.open(this.href);return false;
a drivery 3x http://www.ebay.com/itm/CNC-Single-Axis ... SwEetWA--a" onclick="window.open(this.href);return false;
na Ebay to vyjde na 1100Kč dopava asi měsíc

!!!!!!!!!!!!!!jestli nekdo má možnost kupovat vě větším tak bych se přidal !!!!!!!!!!!!
Mn-80
Mex

19. 3. 2017, 11:42

Do 22 Euro je to bez cla, bez DPH i bez poplatků poště (tj. neplatíš nic kromě kupní ceny).
Mezi 22 a 150 Euro platíš DPH a poplatky poště.
Nad 150 Euro platíš ještě i clo.
Všechno platí při nákupu z Číny nebo USA, při nákupu z Evropy samozřejmě nic neplatíš.

Takže si ty drivery kup na 3x, každý zvlášť. Ale udělej mezi nákupy třeba den nebo dva prodlevu, jinak se občas stane, že si prodejce ulehčí práci a vrazí to do jednoho balíku.
U všeho máš dopravu zdarma, takže ti nemusí vadit, že to bude na 3x.
elbarto

20. 3. 2017, 7:40

To marabu: vzdycky se na ebay divej odkud to bude odesilane. Obcas koupis to same zbozi jen preprodane pres ebay za 3x vetsi cenu. A opacne Ali ma obcas zbozi uz propasovane do evropy a posila ze skladu EU. DX zase vybudoval sklady v Rumunku, kam hadam neni problem zbozi pasovat. Jak to maji osefovane asi netusime nikdo ... Kamery za stovky USD mi prekvapve prisly bezcelne z nejakeho tusim Danskeho skladu, nechapu. Na Ali o tom nebyla ani zminka. Obcas to je i prijemne prekvapeni. Pokud nespechas tak Cina post. Kdyz je Celnice zavalena, tak cleni tolik nehroti, priplatkove DHL doda za 3-4 dny ovsem uz hroti i centy. Naposledy jsem mel asi 1.2USDpres a uz se platilo cleni.
marabu

20. 3. 2017, 8:56

díky za info ..............
jde taky o to že ne všichni umožnůjí platbu Pay Pal
Mn-80
marabu

21. 4. 2017, 9:11

pánové potřebuji poradit :
hledal jsem to tu na foru ale nenašel jsem co jsem potřeboval
víše uvedenou desku jsem propojil s drivery TB6600 5A dle návodu na fotce
Obrázek
ale nevím jestli je to dobře :
dle popisu co jsem k té odělovací desce našel má být napájena 12 - 24 V 0,4A nevím jestli to znamená max proud nebo minimální proud nebo je to fuk
já jelikož momentálně další zdroj nemám tak sem použil zdroj 12V 1,2A kontrolka na desce indikující napajení 12- 24V ale místo svitu jen slabě žhne
pro napájení TB6600 jsem použil zdroj 36V 9,7A ale stažen na jeho minimum 28V
odělovací deska je ještě napájena 5V přes usb
po zapnutí cvakne relátko a rozsvítí se další dvě ledky během startu PC relé ještě několikrát zacvrliká jak nabehne PC tak zustane svítin jen jedna plus ta co svítí slabe označující napájení
GND zdroje pro drivery propojené s GND PC není je to dobře ???
nevím co kde se dá naměřit ale já na všech pinech krom těch co jsou napájecí proti GND naměřil 0,08 takže nic
je možné napájet tu desku ze stejného zdroje jako drivery třeba přes nějaký regulátor a stáhnout to na 24 V ????
prozatím stačí a všem děkuji za odpovědi ( ani v machu ani v LinuxCNC to nic nedělá ) kabel mám novej 1:1 jako by chyběl ovladač nebo co... za každou radu budu vděčný
Mn-80
Mex

21. 4. 2017, 10:39

Těch 12-24V je určeno jen k napájení optronů pro vstupní signály a pro analogový výstup 0-10V pro případné řízení otáček vřetena.
Tyto obvody jsou kompletně galvanicky odděleny od PC a tedu i od napájení driverů, takže je úplně fuk, jaký zdroj tam připojíš. Jen zem toho zdroje se objeví na jednom pinu koncáků nebo e-stop tlačítka, prostě toho, co připojíš na vstupy.
Takže to můžeš napájet třeba ze zdroje pro motory, nebo tam přivést 12V z PC (tak to mám pro jednoduchost i já na jednom stroji).

Na těch 12-24V je připojený stabilizátor LM317, který z nich má vyrábět 10V. Ty se pak používají pro vstupy (jsou tam omezovací odpory 1k, takže proud optronem je kolem 9mA). LM317 snese až 37V, takže když tam připojíš místo 24V nějakých 28V, tak to bez problémů dá. Maximálně bude trochu hřát, zvlášť když budeš mít koncáky použité jako rozpínací a budou zapojeny všechny vstupy. Zkus si po nějaké době na něho sáhnout, jak moc hřeje (je umístěný hned pod relé).

Podivné je, že ti kontrolní LEDka jenom slabě žhne. Zkus změřit, jaké napětí ten stabilizátor dává. Můžeš to změřit třeba přímo na tom stabilizátoru - GND měřáku připoj na GND svorku toho napájeni 12-24V, plus měřáku pak na chladicí plošku toho stabilizátoru, nebo na pin 1 kteréhokoli z těch pěti optronů v řadě.
Píšu to proto, že se už u jiného člena konference ukázalo, že měl desku, která byla blbě zapojena a ten stabilizátor dával hodně nízké napětí. Byla to asi chyba v nastavení osazovací linky, protože měl některé součástky na desce posunuty o 1 pozici vedle. Tak abys nebyl další nešťastník.

Ještě k tomu ruskému obrázku: fungovat by to mělo, ale dá se to zapojit líp. I CMOS obvody stále ještě líp snášení proud směrem dovnitř než ven, takže bývá zvykem zapojit ty vstupy naopak. Na DIR- a PUL- zapojit výstupní piny, na DIR+ a PUL+ pak připojit +5V (je na svorkách PC5V.). Vstupy EN+ a EN- bych pro začátek nezapojoval vůbec.
marabu

21. 4. 2017, 11:27

takže jestli to dobře chápu tak na odělovací desce nemusím měnit nic ...ale na drivrech step a dir z plusu přehodit na minus a ty spojené minus dát na dir +a step + a celé to spojit místo GND tak na PC5V
jestli tedy 12v stačí tak doufám že není deska v háji ale změřím dle tvých rad
enable tedy pro první testy odpojím ...
moc díky
apropoo jak zjistím jestli mi LPT v PC šlape dobře neboli že z toho lpt něco leze .....už jsem to tu četl že je nějaký program ale jak naschvál znova na to nemohu narazit
Mn-80
Mex

21. 4. 2017, 11:47

Ano, to přehození tak, jak jsi napsal.
Ještě poznámka: pokud nebudeš používat to relátko na desce, tak vytáhni jumper, který je vedle něho. Tím ho odpojíš. Jednat ti nebude zbytečně cvakat při startu, a taky ti nebude zatěžovat napájeni +5V v případě nevhodné polarity signálu na daném pinu LPT.

Pro test LPT na starších Windows (třeba XP) snad funguje http://www.geekhideout.com/parmon.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

A určitě to můžeš otestovat tím CNC SW, který budeš používat (LinuxCNC nebo Mach).
K_73

22. 4. 2017, 7:22

Mex píše:... Píšu to proto, že se už u jiného člena konference ukázalo, že měl desku, která byla blbě zapojena a ten stabilizátor dával hodně nízké napětí. Byla to asi chyba v nastavení osazovací linky, protože měl některé součástky na desce posunuty o 1 pozici vedle. Tak abys nebyl další nešťastník. ...
Řešil jsem to tady ale nijak extra nešťastnej jsem z toho nebyl :) Byla to deska kterou mi někdo přines, že nefunguje. Od té doby jsem opravil další dvě se stejnou závadou. Ty už jsem opravil tak jak to popsal Mex v druhém postu toho vlákna na které odkazuji výše, tj. tak jak to mělo být původně správně osazené. Minulý týden se mi ozval další člověk z fóra, že má asi podobný problém a marabu je další. Takže těch špatně osazených oddělovacích desek asi Číňan nasekal dost.
marabu

22. 4. 2017, 2:26

Tak jsem provedl měření jak radil MEX a na plošce toho stabilizátoru je 1,5 V a ne 10 V takže deska je v prd.... nebo se s tím dá něco udělat ? může tam být jen třeba skrat na desce nebo je v háji ten regulátor ?
to snejné napětí je i na vstupech pro koncáky a Estop možná proto to na nic nereaguje a mach hlásí stále externí Estop
Mn-80
marabu

22. 4. 2017, 2:32

K_73 píše:
Mex píše:... Píšu to proto, že se už u jiného člena konference ukázalo, že měl desku, která byla blbě zapojena a ten stabilizátor dával hodně nízké napětí. Byla to asi chyba v nastavení osazovací linky, protože měl některé součástky na desce posunuty o 1 pozici vedle. Tak abys nebyl další nešťastník. ...
Řešil jsem to tady ale nijak extra nešťastnej jsem z toho nebyl :) Byla to deska kterou mi někdo přines, že nefunguje. Od té doby jsem opravil další dvě se stejnou závadou. Ty už jsem opravil tak jak to popsal Mex v druhém postu toho vlákna na které odkazuji výše, tj. tak jak to mělo být původně správně osazené. Minulý týden se mi ozval další člověk z fóra, že má asi podobný problém a marabu je další. Takže těch špatně osazených oddělovacích desek asi Číňan nasekal dost.
já hledal na netu informace a za boha jsem na tohle nenarazil .....pročtu tvoje vlákno ale nevím jestli si do opravy troufnu mám spousta elektroniky co jsem vytahal ze starých tiskáren třeba najdu i ten regulátor ale to je vše tak titěrné že nevím jestli si na to troufnu abych to nezmršil ještě víc ..
Mn-80
marabu

22. 4. 2017, 2:53

tak ta moje deska je ten stejnej případ prohozenej R za C a naopak i potisky místo EN tak NE předpokládám že to je ten důvod proč to nejede ale já nejsem schopnej to přepájet ani s lupou ,nenajde se někdo v okolí orlové ostravska co je ochoton to předělat , deska stála 130 kč ale čekat zase 5týdnů to už budu místo v dílně dělat na zahradě pokud zase nezasněží :oops:
Mn-80
marabu

23. 4. 2017, 5:58

dmes jsem tu desku snad zdarně opravil kondík jsem napájel na pozici 4 místo těch dvou 10k v serii jsem dal 2,2k a místo těch 300 jsem dal 500R trimr a nastavil jsem ho tak aby tam bylo těch 10V (10,2 ) snad to bude ok
ted se trápím s nastavováním pořád mi to jen cuká a nebo bzučí
Mn-80
Odpovědět

Zpět na „Nákup“