V poslední době bývá většina laserů z Číny vybavena tímto systémem, a asi nejnovější je RDC6442S. Na první, dokonce i na druhý pohled se vše jeví docela v pohodě. Ani já jsem neměl žádný větší problém. Trochu horší dílenská montáž (to je fakt jenom o lidech) a protože nevládnu angličtinou, objednal jsem si stroj bez pohyblivého stolu. Byl to opruz, ale udělal jsem si ho. Protože vedle mi stál druhý laser, nebyl až takový tlak na zprovoznění. Nakonec jsem ale menší laser neočekávaně prodal a padnul jsem tak říkajíc rovnou do hluboké vody. Rychle dokončit těch pár drobností z mechaniky, nastavit zrcátka, nainstalovat SW a JAZDA. No a nic moc.

Bohužel, starý, již prodaný laser, dělal CWG lépe. CWG jsou dřevěná kolečka průměr 35mm, na které se gravírují různé obrázky a používá se to ve hře Geocaching. Co teď. Konzultoval jsem to s Lubošem, otravoval Robokopa, skouknul snad 50 hodin videomanuálů na "Trubce" no a nic. Na starém laseru jsem měl systém Leetro a oba se od sebe dost liší. Strýček Google si s manuálem taky moc neporadí, ale tam stejně moc věcí není. Šel jsem na to tedy z druhé strany, začal jsem porovnávat hardware. Motory, řemeny, vedení to vše je výrazně kvalitnější. Nakonec jsem objevil rozdíl. RDC644xS a RDC644xG, které číňáci berou jako identické, tak stejné nejsou. S-ko umí řízení trubky PWM i analog a G-čko pouze PWM. Já jsem měl řízení analogem a to ve výsledku odfiltruje člověka od případného nastavení některých parametrů. Po proměření kabelů jsem zjistil, že přechod z analogu na PWM je jenom přehození jednoho drátu na ŘS a zresetování a nové nastavení ŘS. Ale všechno je zaheslované

Tady jsou hesla: skleněná trubka - CC8888, kovová trubka - HF8888 a nastavení parametrů - RD8888. Po správném nastavení a přehození drátu řízení už není laser "all user frendly", ale začne dělat to co sami chcete. Když potom v nastavení vypnete všechny SW pomocníky, dostanete výslednou kvalitu na úroveň 5 let starého 40W laseru s ŘS Leetro. Tím nechci říci, že Ruida je špatná. Prostě je nastavená tak, aby každej trouba bez jakýchkoliv znalostí začal řezat, nebo gravírovat. Nemít před tím jiný laser, taky by mě nenapadlo, že to půjde lépe. Tenhle článek berte prosím s rezervou, protože opravdu neumím anglicky a tak vše, co tady prezentuju jsou i částečně dohady, vyplývající z desítek testů, které jsem na mašině dělal. Pokud by byl zájem, dám sem i případně fotky různých testů. Na druhou stranu, pokud má někdo další zkušenosti, sem s nimi

, informací je vždy málo.