Dnes som si doviezol šikovnú mašinku, pílu PH 261-1 HB.
Má jednu chybičku,prasklinu na začiatku rybinového vedenia zveráku.
Ako to opraviť?
Môj úlovok píla PH 261-1 HB
Kdysivá jsem dělal zkoušku u docenta Setničky z tohoto:
https://vufind.mzk.cz/Record/MZK01-000289497" onclick="window.open(this.href);return false;
Bohužel už to je moooc dávno a ta skripta se ztratila někdy během 4 stěhování. Ale třeba by se tam našla inspirace...
https://vufind.mzk.cz/Record/MZK01-000289497" onclick="window.open(this.href);return false;
Bohužel už to je moooc dávno a ta skripta se ztratila někdy během 4 stěhování. Ale třeba by se tam našla inspirace...
Je skoda znicit takyto stroj nejakym domacim experimentovanim so zvaranim. Nespekuloval by som, zverak rozober a velmi dokladne vycisti. Najlepsie ak by sa zopar dni kupal v nejakej chemii ktora dobre rozpusta vazelinu, kedze liatina je porezna a nasiakava. Potom to odnes zavarit do specializovanej firmy! Nie do zvaracskej skoly, kde sa na tom budu ucit ucni co su v kurze. Zaplatis si zato, ale budes to mat uz na furt. Je nutne dodrzat spravny technologicky postup vycistenie, priprava zvarenca, predohrev, zvolit vhodnu metodu, pridavny material, a po zavareni naspat do pece pomaly vychladnut. Zvaraci co to cely zivot robia, uz najlespe vedia co a ako a poznaju kadeake figle aby to bol vysledok perfektny.
Pán fofo ako môžte tvrdiť, že v zvaracskej škole sa na tom budú učiť učni? Myslim ze toto by nikdy rozumny clovek pracujuci v zvaracskej skole nedovolil.Už len z princípu by som to práve do zvaracskej školy odniesol lebo ľudia čo sú tam majú za sebou roky skúsenosti, potrebné vybavenie a veľmi často majú aj rôzne prídavné materialy ktoré, bežne doma ľudia nemajú a sú aj veľmi ťažko zohnatelne.Ale to už bolo mimo tému.
Pánovi fofo dám za pravdu v tom že doma by som to nerobil aj keď ide pravdepodobne o ocelo liatinu. Je nutný predohrev a dohrev.Plus by som doplnil o zihanie na odstránenie vnútorných napätí. Obávam sa že kúpať to v chémii stačiť nebude...v prípade nasiaknutia liatiny mazivami sa používa takzvané poduškovanie kedy sa na zvarove plochy nenesie vrstva návaru ktorá vypáli mazivo a následne sa obrusi...tento proces sa opakuje až kým v navarovej vrstve neprestanú vznikať defekty vzniknuté vplyvom odparovania maziva.
Pánovi fofo dám za pravdu v tom že doma by som to nerobil aj keď ide pravdepodobne o ocelo liatinu. Je nutný predohrev a dohrev.Plus by som doplnil o zihanie na odstránenie vnútorných napätí. Obávam sa že kúpať to v chémii stačiť nebude...v prípade nasiaknutia liatiny mazivami sa používa takzvané poduškovanie kedy sa na zvarove plochy nenesie vrstva návaru ktorá vypáli mazivo a následne sa obrusi...tento proces sa opakuje až kým v navarovej vrstve neprestanú vznikať defekty vzniknuté vplyvom odparovania maziva.
Svářím dost často ,když jsem potřeboval zavařit drahej litinovej namahanej odlitek tak jsem ho odvez do svařečské školy v Kolíně .Výsledek -asi 80cm sváru dost drahejma elektrodama cena komplet 980Kč ,odlitek drží beze změn.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
to 5_ulko: Vo zvaracskej skole to spravia ako bokovku len tak na rychlo pred fajrontom a rozhodne sa stym bavit nebudu. Vo specializovanej firme k tomu pristupuju individualne a venuju tomu nalezitu pozornost. Samozrejme si za to vypytaju aj viac penazi. Pisem z vlastnej skusenosti. Mozno sa vsak mylim 

V té svářečské škole by měl být alespoň jeden mistr, který to určitě umí, ale to by odporovalo Murphyho zákonům.
"Kdo to umí, ten to dělá.
Kdo to neumí, ten to učí.
Kdo to neumí učit, ten to řídí."
A dne se to setsakra dodržuje......
"Kdo to umí, ten to dělá.
Kdo to neumí, ten to učí.
Kdo to neumí učit, ten to řídí."
A dne se to setsakra dodržuje......
A tys byl ve svařečské škole??? Já nevím jak u vás ,ale u nás by to byl pěknej trapas kdyby to neklaplo.Mě svářeli skoro půl dne protože se to po dvou centimetrech muselo překlepat a nechat vychladnout.fofo píše:to 5_ulko: Vo zvaracskej skole to spravia ako bokovku len tak na rychlo pred fajrontom a rozhodne sa stym bavit nebudu. :
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
No, kdybych to musel řešit já, tak to opucuju, malou frézkou vybrousím drážku do 2/3, odvrtám konec praskliny, vytáhnu starý doma dělaný trafo, tuhle elektrodu http://www.svarecky-elektrody.cz/utp-86 ... 0-mm-1-kus" onclick="window.open(this.href);return false;, a za studena to zavařím. Pokud by to dělalo problémy, tak bych to udělal znova s předehřevem a dohřevem.
Pro pořádek, bejt to motor, nebo něco co tepelně pracuje, tak to vemu z předehřevem rovnou, ale tady bych to risknul.
Pro pořádek, bejt to motor, nebo něco co tepelně pracuje, tak to vemu z předehřevem rovnou, ale tady bych to risknul.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Takhle nějak jsem si svařil svůj svěrák - koupil jsem 3ks elektrod na litinu po 32,-/ks, předehřál propan-butanovým hořákem, svařil obyčejným invertorem na asi 60A a pak zakryl cihlama a hadrama (do písku jsem to dát nemoh, žádný jsem zrovna neměl). No a drží to dodnesDwPetr píše:No, kdybych to musel řešit já, tak to opucuju, malou frézkou vybrousím drážku do 2/3, odvrtám konec praskliny, vytáhnu starý doma dělaný trafo, tuhle elektrodu http://www.svarecky-elektrody.cz/utp-86 ... 0-mm-1-kus" onclick="window.open(this.href);return false;, a za studena to zavařím. Pokud by to dělalo problémy, tak bych to udělal znova s předehřevem a dohřevem.

Páni ja pracujem ako zváračský technológ vo zváračskej škole a určite sa k takýmto prácam nestaviame ako k "bokovkám" práve naopak, vždy urobíme všetko pre to aby bol zákazník spokojný. Postup ako navrhol Brutal je samozrejme v poriadku, s odvŕtaním konca trhliny úplne súhlasím(je to vec ktorá je myslím každému známa), spomínané elektródy od Bohlera sú na tento účel naozaj dobré, rozhodne by som to nerobil "nikelitkami" kvôli ich veľmi nízkej pevnosti. Materiál podľa fotiek vyzerá že nieje nasiaknutý olejom takže ani poduškovanie asi nebude potrebné. Ale určite by som zvolil preohrev a pomalé chladnutie v piesku alebo ešte lepšie v popole.Ide o to že oceloliatiny obsahujú dostatočné množstvo uhlíka na to aby pri bežnom chladnutí vznikali martenzitické krehké fázy ktoré nám po zvarení môžu vytvárať spolu so zostatkovým vodíkom studené trhliny v teplom ovplyvnenej oblasti.