Maho MH600E, problém DNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
pepa4
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2017, 7:07

Ahoj Lidi,

už pár let pročítám tohle fórum a koketuji s myšlenkou postavit si vlastní CNC frézku, ale nakonec jsem se rozhodl koupit MAHO MH600E.

Po velmi náročném stěhování ji mám konečně doma :) (v místností hned vedle obýváku :D). Potom následovalo trápení s nahrávání strojních konstant, přilepeným stykačem atd. takže od konce února co ji mám doma se začalo vše hýbat a točit až ten to měsíc.

Nyní bojuju s posílání G-codu do mašiny a už si vážně nevím rady. Mám udělaný plný Handshake kabel dlouhý asi 5m, zkoušel jsem měnit v konstantách stroje rychlosti Baudrate 300,600,2400, dále jsem vyzkoušel různé nastavení DNC programů ConncetCNC a CademLite. Vždy mi to při při přijmu programu do stroje napíše chyby D42-baudrate chyba, D43- neplatná paměť navolena, D32- Paritní chyba, D33- chyba délky slova, ne v tom to pořadí pokaždé vyskočí jiná chyba...

Nastavení DNC programu mám dle http://www.smoregrava.net/Maho/mahomh500.htm

Nemáte prosím Vás nějaký nápad čím by to mohlo být?

Děkuji
Přílohy
maho 600e2.jpg
fmodel
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2017, 7:22

Ty máš asi problém viď :wink: :D Jestlipak máš na to posílání nějakej starej comp ?nebo je to přes USB a převodník?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pepa4
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2017, 7:47

fmodel píše:Ty máš asi problém viď :wink: :D Jestlipak máš na to posílání nějakej starej comp ?nebo je to přes USB a převodník?
Docela jo :oops: . Mám starý komp jeden stolní s win 7 a druhý noťas s XP, oba mají RS323. Ani na jednom to nejde.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2017, 7:52

Tak to jsem v péérdeli pane hrábě. :D Tak snad pomůžou ti víc kovaní v sítích.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

16. 6. 2017, 10:00

Podle toho odkazu, cos posílal, by to mělo být hladké a bezproblémové.
Zkoušel jsi to v interaktivním režimu nějakým terminálovým emulátorem (Hyperterm, Putty atd.)?
A máš správně nastavené parametry sériové linky (nejen baudrate, ale i délku znaku 7 nebo 8 bit a paritu)?
pepa4
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2017, 8:07

To jsem si také myslel, že to bude hladké a bezproblémové, když jsem si to četl :D.
Terminálový emulátor jsem nezkoušel, ani to neznám, ale zkusím.
Délka znaku je to políčko Data bit=7?
Vše by mělo být nastavené dle těch stránek.
Ještě jsem zkoušel http://www.connectcnc-dnc.com/Settings/ ... ho432.html
Teď mě napadlo, že bych mohl zkusit vypnout ještě to FIFO.
Přílohy
nastaveni.jpg
nastaveni2.jpg
Mex

17. 6. 2017, 4:07

Jestli to správně chápu, tak ten řídicí systém přijímá po sériové lince G-kód z připojeného počítače. A pravděpodobně to ten řídicí systém jen prostě přijímá, bez nějakého vyššího komunikačního protokolu nad tím.
Pak je úplně jedno, čím ten G-kód na sériovou linku vyšleš. Takže jako úplně nejjednodušší řešení je na PC spustit nějaký terminálový emulátor, tj. program, který všechno co napíšeš na klávesnici pošle na linku a naopak zobrazí vše, co z linky přijde.
Windows obsahují terminálový emulátor Hypeterminal. Podle mě je to šíleně hloupý program s debilním ovládáním, ale je to asi jenom můj názor, protože Microsoft ho v této podobě tvrdošíjně dodává už mnoho let.
Podle mě je nesrovnatelně lepší třeba program Putty, nemusí se instalovat, stačí ho po stažení jenom spustit a je free.
https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgt ... atest.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ať už použiješ jedno nebo druhé, tak je třeba v něm nastavit komunikační parametry. Nastavování parametrů na úrovni Windows (tj. někde v ovládacích panelech) je na prd, protože komunikační program si po svém spuštění vždy port nastaví podle své vlastní konfigurace, a přepíše tak nastavení systému.

Takže kdybych to dělal já, tak bych:
- stáhl si Putty, spustil a trochu se s tím neučil dělat
- připojil se k CNC, v Putty nastavil 2400 bps/7bit/parity even
- na CNC nastavil totéž (2400 bps/7bit/parity even)
- z klávesnice v Putty bych zadal nějaké testovací příkazy pro frézku
- šel bych si dát na oslavu úspěchu panáka
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2017, 4:37

Jo a byva tam pouzite HW rizeni toku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

17. 6. 2017, 5:02

Tady Maho někdo předělával na LinuxCNC (je to bakalářka).
https://core.ac.uk/download/pdf/30281244.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
pepa4
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2017, 7:40

Díky za radu, stáhnul jsem si to to PuTTY a už to chvíli zkouším, jen jsem zatím nepřišel na to jak mám ten G-cod dostat do toho terminálu v PuTTY, hledal jsem nějaké návody na netu, ale moc chytrý z toho nejsem :oops: .

Mex:
Díky o té bakalářce vím :), ale zatím bych to rád, rozchodil na starém systému, protože předělat to na Linux bez zkušeností s elektrikou, by bylo na hodně dlouhou dobu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2017, 8:07

copy a paste
ctrl-c a ctrl-v
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

17. 6. 2017, 8:38

Samozřejmě to v tom Putty můžeš napsat na klávesnici.
Pokud tam chceš něco vložit z clipboardu, tak to se dělá pravým tlačítkem myši.
pepa4
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2017, 8:50

Chlapi, tak to dělám asi něco špatně, protože vložit do toho terminálu nic nejde a ani napsat. Je tam jen zelený obdélník a nereaguje to.
Zapomněl jsem zmínit, že program to načte do paměti, ale v průběhu to vyhodí ty chyby co jsem psal takže z 200 řádků se pošle jen 20.
A nejlepší na tom je, že mám snad úplně jiné strojní konstanty než celý svět :roll: . Co jsem tak hledal na netu, tak tam probírají i tu chybu D42, ale asi mají jinou verzi systému, protože některé strojní konstanty co popisují, já nemám.
http://www.cnczone.com/forums/deckel-ma ... blems.html
Mex

17. 6. 2017, 9:21

Pokud ti to nic nepíše, tak si zapni Local echo (Terminal - Line discipline options - Local echo - Force on).
Je to prostě terminál, takže bez local echo ti to vypisuje jen to, co pošle stroj zpátky, a on asi nic neposílá.
Nepochopil jsem, co znamená, že se program načte a v průběhu vyhodí chyby. Odkud se načte? A proč to testuješ na tak dlouhém programu (200 řádků), napřed rozchoď to, aby to třeba udělalo třeba jenom jeden posuv.
A nastav si tam HW Flow control. Vyzkoušej obě varianty (CTS/RTS a DTR/DSR).
pepa4
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2017, 9:33

Dobře díky, jdu to zkusit. :)

Samozřejmě, jsem to testoval i na krátkém programu, ale ten se pošle, sice to hodí chybu, ale je celý. Posílal jsem to přes ten CademLite a conectCNC.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“