10tka díra dokonale v ose na délce 80 mm
Potřebuju udělat PŘESNOU díru 10 mm do špalku pr. 30 mm problém je, že je to 80 mm dlouhý. Teda vrtákem 7.5 to ještě vyvrtám ale čim to dodělat?? Z čeho tak dlouhý vnitřní nůž?
Poradí někdo postup?
Poradí někdo postup?
Co je to PŘESNÁ díra? Pokud ji chceš mít přímou, tak to zkus po vrtáku projet nástrojem s ostrým rohem. Frézu takovou asi neseženeš, tak si nechej naostřit výhrubník na ostrý roh. Nevím, jak to funguje na soustruhu, ale na frézovacích strojích jo. Pokud má nástroj náběh (jako na výhrubníku), tak kopíruje díru po vrtáku, třeba do zatáčky.
Tohle se vesměs řeší vrtací tyčí na frézce nebo souřadnicový vrtačce.Aeroomni píše:Potřebuju udělat PŘESNOU díru 10 mm do špalku pr. 30 mm problém je, že je to 80 mm dlouhý. Teda vrtákem 7.5 to ještě vyvrtám ale čim to dodělat?? Z čeho tak dlouhý vnitřní nůž?
Poradí někdo postup?
Obecně bych v soustruhu zkusil "jednobřitej" nástroj (např, o něco menší dvoubřitou prodlouženou frézu kterou upneš jako nůž do prismatický podložky nebo nějakýho držáku. A samozřejmě. že musíš brát hodně malou špónu v předem vyvrtaný díře (v žádným případě ne do plnýho!!!!). Musíš taky nástroj upnout tak, abys bral jen špičkou frézy, ne bokama zubů, tedy ne zcela rovnoběžně s osou obrobku!!! Ale i tak to bude oříšek aby Ti to neuhnulo.

Často se volí postup opačný (pokud je to pouzdro kruhového tvaru) když je potíž udělat díru souose s povrchem. Uděláš díru, pak to upneš na díru mezi hroty s unášením a stočíš to.
Jelikož ale nevím jak ten Tvůj díl má vypadat a co je to ta požadovaná přesnost, tak to ber jako možný varianty řešení.

Vrták výhrubník výstružník neberu to mi jen okopčí případné prvotní uhnutí vrtáku. Blbá zkušenost, na druhou stranu jsem viděl video s "gun drill" laufovým vrtákem kde vyvrtali díru 300 mm,ale už tam nebylo vidět následné obrábění. Radeko nebo nůž OK? Nemám však představu jaký má mít tvar přesně ??
Předvrtak asi 5mm pr 9.5, osoustružit na vodící otvor pr. 10, Vrták monolit SK 140stupňů fa TITEX SK/pr. 10. vnitřní chlazení číslo A6585TFT-10 V=35m/min = 2387 ot. + emulze, posuv 0.2mm/ot obrobek mat 14100 (dle mat. posuv upravit). Jsou vrtáky i pro díru H8, H7.
Naposledy upravil(a) Hardmesr dne 2. 3. 2009, 10:40, celkem upraveno 3 x.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Taky by mě zajímalo jak funguje dělový vrták, že se sám nějak vede a vyleze přesně na druhé straně.
Nicméně nebylo by jednodušší (alespoň pro mě vždy bylo) eliminovat potřebu nesmyslně komplikovaného řešení při obrábění ?
Rozuměj - občůrat to jinak, bez potřeby tak dlouhé a malé díry...
A co vystružit díru do špalku s přesahem finálního průměru (třeba 35-40mm) ať vyleze kde chce a pak to bafnout mezi špičky a udělat tomu povrch tvých 30mm ???
Je to sice "vrtěti psem" ale výsledek máš 100%-ní. Než to vykoušeš kudličkou, osmkrát ji zlomíš máš tohle udělané.
Mebo díru větší a ze stran futra.
Nejlepší je vyklopit na co to potřebuješ, z jakého materiálu, řešení jsou miliony.
Přesné zadání=dostaneš přesné řešení. 
Čus bus.
P.S. Někdy jsem to řešil dírou řekněme 9mm do hloubky 20-30mm udělat nožem, pak 9mm vrtak ti to krasne vede, aniz by vyrazne uhnul, pak vystruznik finale.
Funguje podobně jako vodici komínek na očko při řezání závitu na delší tyči ručně - pro představu.
Ale jistější je styl viz výše - pokud chci 100% souosu, sjedu povrch mezi špičkama ve finále. (A čela samože) Bus.
Nicméně nebylo by jednodušší (alespoň pro mě vždy bylo) eliminovat potřebu nesmyslně komplikovaného řešení při obrábění ?
Rozuměj - občůrat to jinak, bez potřeby tak dlouhé a malé díry...
A co vystružit díru do špalku s přesahem finálního průměru (třeba 35-40mm) ať vyleze kde chce a pak to bafnout mezi špičky a udělat tomu povrch tvých 30mm ???
Je to sice "vrtěti psem" ale výsledek máš 100%-ní. Než to vykoušeš kudličkou, osmkrát ji zlomíš máš tohle udělané.
Mebo díru větší a ze stran futra.
Nejlepší je vyklopit na co to potřebuješ, z jakého materiálu, řešení jsou miliony.

Čus bus.
P.S. Někdy jsem to řešil dírou řekněme 9mm do hloubky 20-30mm udělat nožem, pak 9mm vrtak ti to krasne vede, aniz by vyrazne uhnul, pak vystruznik finale.
Funguje podobně jako vodici komínek na očko při řezání závitu na delší tyči ručně - pro představu.
Ale jistější je styl viz výše - pokud chci 100% souosu, sjedu povrch mezi špičkama ve finále. (A čela samože) Bus.

Potřebuju to na kleštinu ten průměr 30 už je hotovej.
Tak to nebude 100%, protože co když ten vrták půjde do "zatáčky"? Klasický výhrubník a výstružník to zkopírují. To tam pak do díry např. 10H7 nedostaneš trn a neztočíš. Pokud seženeš tak dlouhou frézu, třeba mezi 8 až 9,7 mm zkus to projet tou frézou. Potom už můžeš použít i výhrubník a výstružník. Je to ověřené ( na frézách a vyvrtávačkách běžně používané). Ten nástroj s ostrým rohem si tu díru srovná. A pak, jak tu radili, ještě přelíznout vnější průměr a čela.TimeCop píše: A co vystružit díru do špalku s přesahem finálního průměru (třeba 35-40mm) ať vyleze kde chce a pak to bafnout mezi špičky a udělat tomu povrch tvých 30mm ???
Je to sice "vrtěti psem" ale výsledek máš 100%-ní.
vím, že díry do hlavně pušky se ňák udělaj a pak to chlap normálně vyrovnává ohybem ve svěráku a od oka kontroluje, jestli to je rovný. Dlouhá díra skoro vždy uhne. Jednou jsem řezal hlaveň do vzduchovky v polovině a díra byla o 1mm vyosená.
Josef:
Nechci se přít, Ty seš profík, ale ta fréza má vždy stopku, ta je vždy slabší, bude to pružit úplně stejně jako tendle revolverový zázrak a bude z toho mít zase těžkou hlavu.
Hele ! http://dilna.aeroomni.com/svarovani/test_kone.wmv čti tady : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=238 ... ght=#23878
Sehnal bych matroš většího průměru a ušetřil nervovou soustavu. I přebrousit si to na těch 30 může vždycky (nebo nechat přebrousit).
Délka 80-100mm je dost na pr. 8-9mm.
Čus bus .
Nechci se přít, Ty seš profík, ale ta fréza má vždy stopku, ta je vždy slabší, bude to pružit úplně stejně jako tendle revolverový zázrak a bude z toho mít zase těžkou hlavu.
Hele ! http://dilna.aeroomni.com/svarovani/test_kone.wmv čti tady : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=238 ... ght=#23878
Sehnal bych matroš většího průměru a ušetřil nervovou soustavu. I přebrousit si to na těch 30 může vždycky (nebo nechat přebrousit).
Délka 80-100mm je dost na pr. 8-9mm.
Čus bus .
Je to vůbec možný ? Tak to slyším prvně. Ale možné je vše, napadá mě, co tankový lauf ???bobik píše:vím, že díry do hlavně pušky se ňák udělaj a pak to chlap normálně vyrovnává ohybem ve svěráku a od oka kontroluje, jestli to je rovný. Dlouhá díra skoro vždy uhne. Jednou jsem řezal hlaveň do vzduchovky v polovině a díra byla o 1mm vyosená.