Sloupová vrtačka - identifikace + rada

Odpovědět
DN1

19. 7. 2017, 7:28

Zdravím všechny,
prosím o informaci jestli nevíte o jakého výrobce a typ vrtačky se jedná + přibližné stáří. Hledal jsem na netu, ale tuto jsem nikde s popisem neviděl.
v1.png
v2.png
Ještě prosím o radu, mám možnost získat tuto sloupovou vrtačku nebo stolní Jihokov V16 (cca rok 1980) a mám dilema co vzít. Vrtám nejčastěji železo spíše menší věci a méně často dřevo a lamino. Motory jsou u obou 550W.
Sloupová vrtačka se mi jeví jako univerzálnější, mohu případně upnout větší věci, má MK2 a hloubku vrtání 11cm. Ale co jsem se díval tak u řemenice to vypadá na futro není tam ložisko a v pinole to asi bude taky bez ložisek, není tam moc místa. Současně má menší otáčky, max. 900, nevím jaké to bude při vrtání dřeva.
Jihokov V16 zase má vše v ložiscích, více vyšších rychlostí, ale hloubka vrtání je jenom 6cm, nemá MK, menší výška mezi stolem a sklíčidlem
Jako univerzálnější se mi jeví sloupová vrtačka, ale nevím jak to bude časem s vůlemi , když tam nejsou ložiska (co případná oprava) a jak bude při menších otáčkách vrtat dřevo případně lamino (bez vyštipování, otáčky na železo jsou naopak ideální).

Díky moc za odpovědi.
D.
Zdenek Valter

20. 7. 2017, 1:48

No babo raď, ale pokud má ta stojanovka morse a měl bych na ni místo tak já osobně bych šel do ní.
Co se týče rychlosti - přidáním měniče zajistíš podobný rozsah a pokud na ní ložiska nejsou vyvaklaná tak při slušném zacházení ji nemůžeš ani pořádně opotřebit.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
DN1

20. 7. 2017, 3:43

Díky za odpověď. Otáčky na stojanovce měnit můžu, jsou tam 3 rychlosti, případně měničem mohu měnit dle potřeby, ale maximální rychlost je dle motoru a ten má cca 900ot, tzn. vyšší otáčky jedině s jiným motorem (V16 má max. otáčky kolem 2600). Kdybych třeba v budoucnu vyměnil motor, který bude mít vyšší otáčky, nebude to té stojanovce vadit (řemenice pro vřeteno není uložena v ložisku), pokud byla konstruována na 900 ot? Ještě otázka, v té pinole budou ložiska nebo jen futra? Přijde mi volné místo mezi vřetenem a pinolou malé na ložisko.
D.
Pavka

20. 7. 2017, 4:18

Motor nechej být, nastav si měnič na vyšší frekvenci. Při 100Hz máš otáčka dvojnásobné.
soustružník

20. 7. 2017, 5:10

Valivá ložiska tam těžko budou. V lepším případě bronzová nebo také jen uložení přímo v litinové pinole. S ohledem na (ne)kvalitu mazání s vysokými otáčkami opatrně. Třeba pro své účely bych volil tu sloupovou, pokud je v pořádku zvládne téměř vše co ta stolní, naopak to bude horší. Na stolních vrtačkách je navíc obtížné trefit potřebné místo na upnutém obrobku, prostě chybí otočný stůl.
Zdenek Valter

20. 7. 2017, 7:51

DN1 píše:Díky za odpověď. Otáčky na stojanovce měnit můžu, jsou tam 3 rychlosti, případně měničem mohu měnit dle potřeby, ale maximální rychlost je dle motoru a ten má cca 900ot, tzn. vyšší otáčky jedině s jiným motorem (V16 má max. otáčky kolem 2600). Kdybych třeba v budoucnu vyměnil motor, který bude mít vyšší otáčky, nebude to té stojanovce vadit (řemenice pro vřeteno není uložena v ložisku), pokud byla konstruována na 900 ot? Ještě otázka, v té pinole budou ložiska nebo jen futra? Přijde mi volné místo mezi vřetenem a pinolou malé na ložisko.
D.
Hochu hochu - tohle dilema "kterou?" za Tebe nevyřešíme.
Ještě jedno + vidím v morse - nejsi limitován sklíčidlem
Jaké velikosti děr chceš vrtat?
Pokud je to víc než dostaněš do sklíčidla, pak je možné použít i vrtáky na Morse kuželu ;-)
Zde je potřeba více malých otáček.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
sisi

20. 7. 2017, 8:19

Nevím, nevím jestli blondýnu nebo brunetu, ale jde spíš o povahu. U vrtačky bych nejprve chtěl vědět jak vřeteno háže. Už tu bylo dost pláče když házelo a co pak s tím. Při tom tvém dotazu vycházíš zřejmě z předpokladu, že jsou obě stejně přesné. Jestli jsi to změřil tak pak se rozhoduj mezi blondýnou nebo brunetou. Jestli ne a máš možnost to změřit tak to udělej a pak budeš mít rychle jasno a bude po rozhodování. :D :D
Krása pomíjí, blbost je věčná
DN1

24. 7. 2017, 8:28

Díky moc za odpovědi, až budu mít možnost se k nim dostat tak je porovnám a podle toho vyberu.:-)
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“