Zdravím všechny,
prosím o informaci jestli nevíte o jakého výrobce a typ vrtačky se jedná + přibližné stáří. Hledal jsem na netu, ale tuto jsem nikde s popisem neviděl.
Ještě prosím o radu, mám možnost získat tuto sloupovou vrtačku nebo stolní Jihokov V16 (cca rok 1980) a mám dilema co vzít. Vrtám nejčastěji železo spíše menší věci a méně často dřevo a lamino. Motory jsou u obou 550W.
Sloupová vrtačka se mi jeví jako univerzálnější, mohu případně upnout větší věci, má MK2 a hloubku vrtání 11cm. Ale co jsem se díval tak u řemenice to vypadá na futro není tam ložisko a v pinole to asi bude taky bez ložisek, není tam moc místa. Současně má menší otáčky, max. 900, nevím jaké to bude při vrtání dřeva.
Jihokov V16 zase má vše v ložiscích, více vyšších rychlostí, ale hloubka vrtání je jenom 6cm, nemá MK, menší výška mezi stolem a sklíčidlem
Jako univerzálnější se mi jeví sloupová vrtačka, ale nevím jak to bude časem s vůlemi , když tam nejsou ložiska (co případná oprava) a jak bude při menších otáčkách vrtat dřevo případně lamino (bez vyštipování, otáčky na železo jsou naopak ideální).
Díky moc za odpovědi.
D.
Sloupová vrtačka - identifikace + rada
- Zdenek Valter
No babo raď, ale pokud má ta stojanovka morse a měl bych na ni místo tak já osobně bych šel do ní.
Co se týče rychlosti - přidáním měniče zajistíš podobný rozsah a pokud na ní ložiska nejsou vyvaklaná tak při slušném zacházení ji nemůžeš ani pořádně opotřebit.
Co se týče rychlosti - přidáním měniče zajistíš podobný rozsah a pokud na ní ložiska nejsou vyvaklaná tak při slušném zacházení ji nemůžeš ani pořádně opotřebit.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Díky za odpověď. Otáčky na stojanovce měnit můžu, jsou tam 3 rychlosti, případně měničem mohu měnit dle potřeby, ale maximální rychlost je dle motoru a ten má cca 900ot, tzn. vyšší otáčky jedině s jiným motorem (V16 má max. otáčky kolem 2600). Kdybych třeba v budoucnu vyměnil motor, který bude mít vyšší otáčky, nebude to té stojanovce vadit (řemenice pro vřeteno není uložena v ložisku), pokud byla konstruována na 900 ot? Ještě otázka, v té pinole budou ložiska nebo jen futra? Přijde mi volné místo mezi vřetenem a pinolou malé na ložisko.
D.
D.
-
Valivá ložiska tam těžko budou. V lepším případě bronzová nebo také jen uložení přímo v litinové pinole. S ohledem na (ne)kvalitu mazání s vysokými otáčkami opatrně. Třeba pro své účely bych volil tu sloupovou, pokud je v pořádku zvládne téměř vše co ta stolní, naopak to bude horší. Na stolních vrtačkách je navíc obtížné trefit potřebné místo na upnutém obrobku, prostě chybí otočný stůl.
- Zdenek Valter
Hochu hochu - tohle dilema "kterou?" za Tebe nevyřešíme.DN1 píše:Díky za odpověď. Otáčky na stojanovce měnit můžu, jsou tam 3 rychlosti, případně měničem mohu měnit dle potřeby, ale maximální rychlost je dle motoru a ten má cca 900ot, tzn. vyšší otáčky jedině s jiným motorem (V16 má max. otáčky kolem 2600). Kdybych třeba v budoucnu vyměnil motor, který bude mít vyšší otáčky, nebude to té stojanovce vadit (řemenice pro vřeteno není uložena v ložisku), pokud byla konstruována na 900 ot? Ještě otázka, v té pinole budou ložiska nebo jen futra? Přijde mi volné místo mezi vřetenem a pinolou malé na ložisko.
D.
Ještě jedno + vidím v morse - nejsi limitován sklíčidlem
Jaké velikosti děr chceš vrtat?
Pokud je to víc než dostaněš do sklíčidla, pak je možné použít i vrtáky na Morse kuželu

Zde je potřeba více malých otáček.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Nevím, nevím jestli blondýnu nebo brunetu, ale jde spíš o povahu. U vrtačky bych nejprve chtěl vědět jak vřeteno háže. Už tu bylo dost pláče když házelo a co pak s tím. Při tom tvém dotazu vycházíš zřejmě z předpokladu, že jsou obě stejně přesné. Jestli jsi to změřil tak pak se rozhoduj mezi blondýnou nebo brunetou. Jestli ne a máš možnost to změřit tak to udělej a pak budeš mít rychle jasno a bude po rozhodování.

Krása pomíjí, blbost je věčná