Povrchová úprava - obnova
pokud máte dobré zkušenosti s nějakým výrobkem určeným k odstraňování starých nátěrů, tmelení, odmašťování a nátěrům strojů, můžete doporučit?
Momentálně přestavuju starý konvenční stroj na CNC a chci mu dát nový nátěr. Starý nátěr jsem opískoval (odstranovač nátěrů mi nefungoval), takže jsem na původní litině. Po obrábění je povrch důkladně namaštěný, tak ted potřebuju něco na odmaštění .... pak základní nátěr, tmelení a nějaký odolný povrchový nátěr (možnost výběru odstínu dle RAL) ........ co používáte, pokud něco používáte?
Momentálně přestavuju starý konvenční stroj na CNC a chci mu dát nový nátěr. Starý nátěr jsem opískoval (odstranovač nátěrů mi nefungoval), takže jsem na původní litině. Po obrábění je povrch důkladně namaštěný, tak ted potřebuju něco na odmaštění .... pak základní nátěr, tmelení a nějaký odolný povrchový nátěr (možnost výběru odstínu dle RAL) ........ co používáte, pokud něco používáte?
Pro odmasteni pouzivam uciny detergent --- v mem pripade obycejny jar na nadobi jak pro pozdejsi nater cerstveho pozinku tak pod kvalitni autolak-- pozor staci jeden dotek rukou na osuseny povch a je tam oko z mastnoty prstu ! vzdy odmasteny povrch oplachuji tak jak nadobi a sem z vysledkem velmi spokojen nicmene klempirum nebo autolakyrnikum to proste nevysvetlis.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si doplnit: musí to být levný přípravek na nádobí. Ty drahé obsahují jakousi zbytečnou chemikálii která údajně chrání pokožku a reálně znovu zamastí ten povrch. Já osobně na odmašťování používám Syntapon ASE, což je koncentrovaný detergent ze kterého se přidáním barviva, voňavky, vody a 500 % ceny vyrábí Jar.
Aleš Procháska
Pokoušel jsem se to odmastit JARem a bez úspěchu. Jeho odmašťovací schopnost je naprosto nedostatečná (alespon u opískovaného , hrubého povrchu a za nízkých teplot........ soustruh prostě na 40-50°C neprohřeju).
Takže ted hledám něco drsnějšího průmyslového.
Takže ted hledám něco drsnějšího průmyslového.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jste třeba neměl ten Jar co je šetrný k pokožce? Ten moc nefunguje. S tím "jarovým základem" odmastím bez problémů cokoliv, lepší je už jen perchlor.
Aleš Procháska
Druhem jaru to není. Zůstalo tam dost velké množství řezného oleje. Drží to v těch nerovnostech jako čert. Není to jenom nějaké pokožku chránící aditivum, ale řezný olej. Na hladkém povrchu, nebo u menšího zamaštění, by to asi fungovalo. Místa, která byla mastná jenom od řezné emulze to odmastit dokázalo, ale tam kde se používal při řezání závitů olej to nezvládá téměř vůbec. Příště budu nejdřív frézovat a pak pískovat 

odmaštění už je vyřešené. Po poradě s odborníkem jsem zavrhl detergenty ve vodě ( za nízkých teplot nefungují). Pod soustruh jsem udělal jednoduchou vanu z PP desky a do zahradního postřikovače dal technický benzín. Postřikováním to šlo velice snadno a téměř bez práce. Základní nátěr jsem zvolil epoxidový dvousložkový EPOLEX S2300. Pracuje se s ním dobře, přilnavost i soudržnost jsou výborné. Ted už tmelím. Po počátečních nezdarech s tmelem POLY Tmel Super (moc krátká doba zpracovatelnosti) jsem přešel na POLY Tmel Profi, se kterým se dělá nádherně (až na ten smrad). Takže ted bude na řadě vrchní barva ........... nevíte o nějaké vhodné strukturální odolné barvě (pravděpodobně nějaké 2K PUR)?
A nebál jste se, že vám to všechno vyletí do vzduchu? Já si myslim, že
jste měl dost velké štěstí, že jste se dostal až k tomu natírání.
Píšu to hlavně kvůli ostatním čtenářům c-n-c, ať to raději benzínem
v zahradním postřikovači nezkouší. Vyrábí to ideálně výbušnou směs.
Stačilo aby sepnul ve vedlejším soustruhu jeden stykač a bylo po ptákách.
Tomáš
jste měl dost velké štěstí, že jste se dostal až k tomu natírání.
Píšu to hlavně kvůli ostatním čtenářům c-n-c, ať to raději benzínem
v zahradním postřikovači nezkouší. Vyrábí to ideálně výbušnou směs.
Stačilo aby sepnul ve vedlejším soustruhu jeden stykač a bylo po ptákách.
Tomáš
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Až takhle? Tak to jsem neměl váhat se svým postřehem jak se v ČKD čistívaly mašiny před generálkou, to by pro vás byla hračka. Šlo o obyčejnou páru, 200 stupňů, 50 atmosfér a šlo dolů všechno, olej, starý nátěr, rez, prostě nádheraQNX píše:Pod soustruh jsem udělal jednoduchou vanu z PP desky a do zahradního postřikovače dal technický benzín.

Aleš Procháska
Ale jo, bál jsem se
Jenže, kdo se bojí nesmí odmašťovat. Zajistil jsem alespon dobré větrání a žádné elekrické spotřebiče jsem nepouštěl. Plastový zahradní postřikovač asi nebude to pravé antistatické zařízení, ale třeba kovový už by byl zase o stupen bezpečnější (ten jsem neměl). Odborník, se kterým jsem to rešil doporučoval štětec a benzín, ale to by bylo na dlouho a pracné. Ten postřikovač (v mém případě ruční 2l) to umožnil udělat velice rychle a efektivně. Odpar benzínu je také podstatně menší, než při nějakém šmrdlání štětcem . Na celé lože soustruhu SV18 (délka 2m) jsem použil 6l benzínu a z nich jsem 4l opět nachytal .... celková spotřeba 2l/soustruh je docela dobrý výsledek, ne?
Takže: Bezpečné to není, ale pro ty co se nebojí riskovat život svůj a svých sousedů, tak to je možnost jak odmastit za nízkých teplot hodně zamaštěnou opískovanou litinu. Za mokra (bezpečně) pomocí jaru to nešlo, tak jsem musel použít benzín.

Takže: Bezpečné to není, ale pro ty co se nebojí riskovat život svůj a svých sousedů, tak to je možnost jak odmastit za nízkých teplot hodně zamaštěnou opískovanou litinu. Za mokra (bezpečně) pomocí jaru to nešlo, tak jsem musel použít benzín.

Problém odmaštění je dvojí. Odmastit se dají pouze rostliné oleje a mýdla z nich. např řepkový běžně používaný do řezných kapalin, Odmašťují se průmyslovými detergenty např Simple green - kontakt na prodejce dodám poté
Pokud se použijí oleje na bázi ropy nejdou odmastit nikdy. Prý pouze odpařením. ( ostatně jak tu již padlo) Viděl jsem odmašťovat PB hořákem.
Fyzika maštění je údajně taková, že nemaže parafin ale mýdla. I mýdla do parafinových bazí dodaná. Mýdlo jde odstranit a parafin se pouze obalí smáčivými konci detergentů a vytvoří se kapky emulze (voda/ olej či olej /voda dle použitého detergentu a poměru složek.) Emulze vždy na povrchu částečně zůstane. Nápad s benzínem není špatný. Viděl jsem odmašťovat petrolejem či naftou, prosředkem na čištění motorů ARVA. Méně to hoří, je to bezpečnější a na konec se opravdu použije lakařský benzín nanesený štětcem. Povrch se pak ohřeje led lampou. ( tedy až po odpaření druhý den )
Pokud se použijí oleje na bázi ropy nejdou odmastit nikdy. Prý pouze odpařením. ( ostatně jak tu již padlo) Viděl jsem odmašťovat PB hořákem.
Fyzika maštění je údajně taková, že nemaže parafin ale mýdla. I mýdla do parafinových bazí dodaná. Mýdlo jde odstranit a parafin se pouze obalí smáčivými konci detergentů a vytvoří se kapky emulze (voda/ olej či olej /voda dle použitého detergentu a poměru složek.) Emulze vždy na povrchu částečně zůstane. Nápad s benzínem není špatný. Viděl jsem odmašťovat petrolejem či naftou, prosředkem na čištění motorů ARVA. Méně to hoří, je to bezpečnější a na konec se opravdu použije lakařský benzín nanesený štětcem. Povrch se pak ohřeje led lampou. ( tedy až po odpaření druhý den )
rostliné oleje jdou odstranit poměrně snadno za pomoci louhu (vlastně dojde ke zmýdelnění a následném u rozpuštění). Také detergenty rostliné oleje snadněji emulgují. Ten soustruh jsem odmašťoval vlastně dvakrát. První odmaštění jsem dělal před pískováním a odstranil jsem s ním hrubé znečištění. Šlo to snadno pomocí mazlavého mýdla, bez problému i silné vrstvy mastné špíny. Mazlavé mýdlo pro teto účel lze rozhodně doporučit, je levné a funguje dobře.
Na minerální oleje lze detergenty použít také, ale ne za nízkých teplot. Tam kde mám ted uložený soustruh je teplota tak 15°C a i když jsem použil horkou vodu, tak na studené litině to nefungovalo. Pokud to bude malá součástka, kterou je možné ponořit do horké lázně, tak to bude bez problému. Odmašťování plamenem pokládám v mém konkrétním případě za nereálné. Bylo by potřeba lože prohřát na nějakých 400-500°C a to hořákem u cca 600kg litinového odlitku nepřipadá v úvahu. Nějaké lokální prohřátí možná ano, ale to bych si to lože určitě pokroutil.
Nafta a petrolej jsou také tak nějak "mastné", takže by bylo možné je použít pouze pro první oplach. Pak už bych použil nějakou lehčí ropnou frakci (třeba ten benzín) Je možné koupit speciální odmašťovací rozpouštědla (např triclean, ale s cenou 70kč/litr), ale ten technický benzín je snadno dostupný. Také toluen nebo xylen by se dal použít , oleje rozpoštějí snad ještě lépe než benzín. Následné ohřívání plamenem už není nutné. Když se benzín odpaří, zůstane dobře odmaštěný suchý povrch (tedy po důkladném opakovaném oplachu).
Na minerální oleje lze detergenty použít také, ale ne za nízkých teplot. Tam kde mám ted uložený soustruh je teplota tak 15°C a i když jsem použil horkou vodu, tak na studené litině to nefungovalo. Pokud to bude malá součástka, kterou je možné ponořit do horké lázně, tak to bude bez problému. Odmašťování plamenem pokládám v mém konkrétním případě za nereálné. Bylo by potřeba lože prohřát na nějakých 400-500°C a to hořákem u cca 600kg litinového odlitku nepřipadá v úvahu. Nějaké lokální prohřátí možná ano, ale to bych si to lože určitě pokroutil.
Nafta a petrolej jsou také tak nějak "mastné", takže by bylo možné je použít pouze pro první oplach. Pak už bych použil nějakou lehčí ropnou frakci (třeba ten benzín) Je možné koupit speciální odmašťovací rozpouštědla (např triclean, ale s cenou 70kč/litr), ale ten technický benzín je snadno dostupný. Také toluen nebo xylen by se dal použít , oleje rozpoštějí snad ještě lépe než benzín. Následné ohřívání plamenem už není nutné. Když se benzín odpaří, zůstane dobře odmaštěný suchý povrch (tedy po důkladném opakovaném oplachu).
Nafta a petrolej jsou sice mastné, ale pomalu seodpařují se i za normální teploty. A zahřát lože by bylo nezodpovědné. To souhlasím.
Tady je spojení na prodejce Simple green. Sám ho používám i na mytí nádobí. ( sám si vařím, sám si peru, že se na to nevy.... kašlu )
http://www.zenit.cz/content/view/195/251/
Simple green je na odmaštění lepší než Jar, neb ten má v sobě přídavek tuku aby chránil ruce před vysušením. a aby byly ruce hebkůčké. Mýdlo je silně alkalické a zčásti nahradí louh.
Ale jinak : Jar tuků zmar.
Tady je spojení na prodejce Simple green. Sám ho používám i na mytí nádobí. ( sám si vařím, sám si peru, že se na to nevy.... kašlu )
http://www.zenit.cz/content/view/195/251/
Simple green je na odmaštění lepší než Jar, neb ten má v sobě přídavek tuku aby chránil ruce před vysušením. a aby byly ruce hebkůčké. Mýdlo je silně alkalické a zčásti nahradí louh.
Ale jinak : Jar tuků zmar.