Jak to vlastně je s KM ???

TimeCop

8. 3. 2009, 12:41

Přečetl jsem tu spoustu infa o KM, velmi zajímavé (a nejvíce odpovídající mým dosavadním reálným pokusům s KM) jsou informace u uzivatele pupak na jeho webu.
Ale nemohl jsem nepostřehnout zde některé vcelku negativní ohlasy na KM. Možná je rozporuplné info o KM jen můj špatný pohled na věc, možná má každý jiné zkušenosti.

Chci mít jasno v jedné věci - tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=1174&start=0 v komentáři u videa autor píše : "počátek 1000 a pak 7200mm/m"
Suchým propočtem mi vyšlo, že mu KM točí nějakých 7200/3mm trapéz=2400 ot/min. :!: Je to reálně dosažitelná rychlost posuvu (otáček KM) oproti tomu co tu čtu jinde ? Nejde o překlep ?
V případě že ne, v čem je trik ? Jak toho uživatel digisonic dosáhnul ?

Díky za jakékoli pozitivní zkušenosti !
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2009, 1:04

kdyz mas poradny motor, poradnou elektroniku, tvrdy zdroj a kvalitni generator freqvence , tak toho lze dosahnou pomerne lehce.

V zadnem pripade toto nejde dosahnout vytahnutim nejakeho motoru z tiskarny a pouzitim elektroniky co neumi ridit proud/napeti pomoci PWM(aspon jednoduse).

Digisonic tuto rychlost urcite nepouziva bezne , ma tam nastavenou silene dlouhou rampu. Jinak by to nestihalo.
Rekl bych odhadem ze v praxi pouziva tak o 1/3 mensi.
Motory rady SX jsou hodne kvalitni.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
TimeCop

8. 3. 2009, 2:02

Dík za vcelku pozitivní názor ! - čiže shrnu :

- Zdroj mám dostatečně tvrdý, není problém.
- BiStep-y myslím taky umí to o čem píšeš.
- Motory - mám bedýnku 8-drátů, pospojované paralelně, 1,8°/krok, čím menší impedance tím lépe - jeví se mi zatím co do chodu nejlíp.

- AMD 2,2GHz, 2GB RAM, holé XP Home, Mach3 trial je dostatečný generátor frekvence pro výše uvedenou rychlost ? Bylo by to v této konfiguraci reálné ?

Je reálné udělat třeba pravoúhlé odbočení (ostrý roh) např. při řezání hořáčkem plasmy obdélníku 150 x 100 mm při této rychlosti bez "přibrždění" před každým rohem (laicky řečeno) ?
Potřebuji rychlost cca okolo 100 mm/sec = 6000 mm/min, proto mě údaje u digisonica zaujaly. Jak je to ale v praxi mimo testy mě pochopitelně zajímá více.
P.S. Nějaké plkání o ostrých rozích je asi i zde http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=2270 čiže pro mě z tojo plyne - "když jedu jako prase vynáší to v zatáčkách", je tak ? :wink: A čím hmotnější osy tím víc logicky ... zkusím z toho nějak vyjít.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2009, 5:59

problem je v pravem uhlu v tom ze jedna osa musi okamzite zasavit a druha okamzite vystartovat plnou rychlosti
to nedokaze vlastne zadnej pohon

v pripade ze to chces delat pri 6m/min tak to uz nebude aplikace pro krokace a kdyz tak velmi silne a velmi drahe koncove stupne tj. v cene servopohonu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
TimeCop

8. 3. 2009, 7:33

Aha, už mi svítá, fyzika, setrvačnost, váha rozjeté konstrukce. Pomalu nabývám představu.

Vypadá to, že než budovat jeden stroj s protichůdnými parametry - rychlost+malá hmotnost versus přesnost+tuhost
bude možná rozumnější postavit poctivou frézku a pak udělat něco lehkého na plasma hořáček na plechy.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2009, 9:47

Kdyz se podivas na moderni konstrukce CNC frezek nekterych japonskych firem,uvidis,ze je obrovska snaha nahradit hmotne objekty objekty s vyrazne nizsi hmotnosti a srovnatelnou tuhosti.Plny material totiz neni vzdy idealni reseni a setrvacne hmoty komplikuji rizeni a dynamiku stroje,cimz narusta cena.Rizeni KM je docela narocna zalezitost hlavne z hlediska odolnosti proti prekmitum KM pri brzdeni setrvacnych hmot stroje.Daleko lepe se zvlada rozjezd,nez brzdeni.
TimeCop

8. 3. 2009, 10:56

Rozumím, to je zajímavá informace. Tzn. doma to bude asi vždy nějaký kompromis. Rovněž díky za názor.
Pupik
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2009, 5:53

Pokud kluci chcete aby vam KM tocily velke otacky tz. >1000ot./min musite jit s napajecim napetim nahoru. 20 volty nic poradne neroztocite a ni 40V neni zadny zazrak. Za vsechno muze indukcnost. Problem je, ze se zvysujicim se napetim a samozrejme tvrdym zdrojem leze i teplota KM. Za behu je pak vhodne ju behem ladeni odsledovat. (tohle vse se ale vyplati jen pro motory > 1.5N)
Bezne napeti pro nase aplikace musi byt alespon 70V lepe 80V. Zazraky se pak deji nad 100V ;)
S 80V neni pak problem bezne tocit s motory 2500ot./min.
Takto mi jezdi KMs bezproblemu 12-16m/min! Vyuzivam ale jen 6-8m/min z duvodu velikosti stroju. Snizeni rychlosti na polovinu maxima, pak dela s KM zarizeni velmi spolehlive. A presto, ze cena DC (i AC) serv je den ode dne nizsi, stale jsou KM zejmena pro Hobbisty, idealni zejmena pro sve nizke naklady a jednoduche naladeni.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2009, 6:38

Prave ztratove teplo pri vyssich frekvencich je omezujicim faktorem pracovnich otacek.Neni problem koupit driver na 200V,ale pri 12 kHz se motor uz uvari.Je to mozne provozovat opravu jen na prejezdy a jeste teplotu hlidat,pripadne aktivne chladit.
Delal jsem pokusy s motorem 2.2Nm 1.5V/3A na fazi,ktery s driverem na 160V opravdu tocil 3600 ot/min s docela pouzitelnym momentem.Proud v paralenim zapojeni byl 4A a teplota motoru prisroubovaneho na plochac 100x10x500mm se ustalila na cca 85 st.C. Pri polovicnich otackach byla teplota uz prijatelnych 55 st.C. Elektrodynamicka brzda ukazala moment vic nez 1.4 Nm.Pri 3600 ot byl moment 0.45 Nm.
Na netu jsem cetl o nove generaci dvoufazovych KM,ktere udajne jsou schopne tocit 1800 ot./min pri 75% jmen. momentu. Nejaky takovy motorek mam.Je sice maly (0.35Nm),ale pri 70V napajeni toci 3000 ot jak vino a ani moc se nehreje.
I ty cinske motory z CNC shopu maji slusne vlastnosti.Hlavne ty 1.9Nm co pouzivam se chovaji velice mravne.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2009, 6:46

Jeste jedna poznamka.Podstatnym omezujicim faktorem je vysoka momentova setrvacnost rotoru KM.Ve srovnani se servem i vic nez trojnasobna.To pochopitelne silne zhorsuje dynamiku rizeni otacek a KM nema smysl tocit moc vysoko,protoze pak se musi nastavit pomale rampy a ve vysledku je dynamika tak mizerna,ze se tim nic moc neziska.
Proto je dobre navrhnout pohon pro otacky do 600/min,kde se da vse jeste rozumne uhlidat.Pokud se vyleze moc vysoko,nastanou pri praci problemy se ztratou kroku,prekmity a pod.Casto lide nadavaji na Mach3 a problem si zpusobili sami spatnym navrhem pohonu osy.
Otacky nejsou vsechno.Dulezita je hlavne dynamika a spolehlivost pohonu osy.Na to je treba myslet.
k

9. 3. 2009, 7:08

este jednu vec doplnim .. KM vdaka charakteru svojeho pohybu moze stroj (aj tazky stroj aj tuhy stroj) rozrezonovat. Kazdy kto si skusil aspon 4A prud cez krokac a aspon 50V napetie na driver uz asi pocul ako krokac "rapci" takze staci trafit frekvenciu a stroj kmita. Zas plati, ze toto s motorcekom z tlaciarne nedosiahnete.

Este k rychlostial krokacov .. soft generator impulzov ako MACH3 a EMC dokazu ist spolahlivo niekam k 8kHz, je mozne ist aj dalej .. ale .. .. cim vyssia frekvencia tym horsia je potom pravidelnost pulzov. Nepomozu ani rychlejsie procesori .. problem je samotna zakladovka PC-diel. Je teda mozne dosiahnut aj 3000 otacok/min (pri 200krokoch na otocku ) ale realne je dobre ostat niekde pri uz spomenutych 600 otackach .. staci pozriet charakteristiky beznych motorov okolo 2 az 4Nm .. nad 600 otacok uz sila riadne klesa..
Pupik
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2009, 9:06

Nezlob se "k", ale trochu mates lidi, neni to pravda. Soucasne praxticke vysledky hovori jinak. Kdyby to bylo jak rikas, nedovolil bych si tu vubec dlouze zminovat moje vysledky. Zalezi velmi na driverech i na motorech. Doby kdy krokove motory "hraly" jako trolejbus jsou pryc ( i kdyz to zde asi vetsina lidi takto z neznalosti provozuje)
Netvrdim, ze impulzy z EMC-cka jsou nejak zazracne hladke, nebo ze KM nemaji rezonancni pole, ale koho pri obrabeni zajima nejaky osciloskop, kdyz masina jezdi spolehlive minimalne 8m/min s krokovanim 0.0025mm/krok bez jedine ztraty kroku !
zadne 200kroku na otacku, ale 2000 ! (asi nectes me prizpevky nebo jim neveris)
Mam rad serva i HW CNC controlery, ale vynikajici vysledky je mozno docilit i s KM a SW (EMC)
Avenger

9. 3. 2009, 9:41

Pupak píše: I ty cinske motory z CNC shopu maji slusne vlastnosti.Hlavne ty 1.9Nm co pouzivam se chovaji velice mravne.
Tyhle http://www.cncshop.cz/KM/57STH76.htm ? Jakých parametrů s nima dosahuješ? Ten datasheet je poměrně stručný co se dynamických vlastností týče a tak k nim nemám zatím moc důvěru i když jsou za moc pěknou cenu.
Pupik
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2009, 10:04

Tento motor je jeden z tech, ktery ma vlastnosti o kterych jsem psal ja :)
2500ot/min na 80V, paralelni zapojeni, proud PWM-ka 3-4A
S sroubem 5mm stoupani ti polame ruce ;)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2009, 11:58

Ja bych se na zaklade svych zkusenosti spis priklanel k tomu,co rika K.
On neni problem motor roztocit jak blazen,ale az budes frezovat material poradnou sponou,ne nejaky sudlani dve desetiny,tak uvidis,jak na dynamice rizeni zalezi.Take,kdyz se rozjede 60kg portal na 6m/min,tak zastavit ho na stovku presne neni zadna sranda.Ja uz se s rychlostma na KM radsi drzim pri zdi.Spolehlivost a presnost je u me na prvnim miste.
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“