HDD v pytli

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
slezak77

18. 9. 2017, 5:44

Zdravím
Je to sice otázka více IT než CNC, ale určitě se někdo znalý najde.
Odešel mi ext. HDD, je to obyč 2,5 v USB krabičce. Pokud jej připojím, tak se po nějaké trochu delší době zobrazí obsah disku, ale pokud jej chci zkopírovat či nějak jinak číst, tak je konec. Nevěděl by někdo poradit jak z něj ještě dostat alespoň nějaká data. Něco jsem četl o acronis true image, k němu mám v práci přístup, tak by to šlo, ale už to nemohu najít, nebo jiný prográmek. Get data back jsem zkoušel, ten neprošel.
Odpovědi stylu: vole ukládej to na cloud, nebo kup si NAS z dvěma disky do RAID a pod. nechte na později.
Děkuji za pochopení :D .
S pozdravem Slezák.
elbarto

18. 9. 2017, 5:59

Neuveritelny ... vcera jsem resil upne to same. Jedna z manzelek mi donesla zemrely NB. Po vyndani 2.5 HDD a zapnuti na jiny PC primo na desku do radice to ihned sunda system. Data dolovat nehci, tak to neresim a objednavam SSD. Pokud ti jde o data jeste bych mozna vyzkousel pripojit pres extreni radic a USBcko a sosat Acronisem. Externi mam pouze IDE, SATacky nemam pri ruce. Sance mala, ale mozna stoji za to, nevim. Profici na HDD kam to nosi kolegove pro firmy co neresi finance zatim vzdy vydolovali pres 95 procent. Rozeberou, prehodi plotny atd. bohuzel cena je pro privatnika vysoka.
Na Raidy a NASky se uplne vykasli, to je drahy pravek. Za par desitek USD dostanes cloudovy prostor ve stokach GB, zabezpeceni extremni. Dokonce i kdyz prestanes uplne platit, jeste 2 roky data drzi. Zrejme se boji zalob, kdyby americky soudruh prokazal treba nemoc, atd.
Naposledy upravil(a) elbarto dne 18. 9. 2017, 6:12, celkem upraveno 1 x.
slezak77

18. 9. 2017, 6:11

O firmách které zachraňují data vím, ale jak píšeš, cena není pro mne, ony ty data sice jsou pro mne důležitá, ale ne za ty prachy, prakticky mi nejde ani o všechny, jen asi tři čtyři složky.
oshurty

18. 9. 2017, 6:31

nejsem IT odborník, ale mě když "odešel" HDD v notesu, tak mi odborník půjčil kablík SATA3/USB3 a disk používám dál jako externí u PC
filla
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2017, 6:35

nejcasteji odejde ide/sata prevodnik,rozdelej krabicku a modli se, aby tam byl ide/sata disk, ten pak muzes pripojit primo do pc, ci pres jiny prevodnik, pak nejlepe pripojit pod linuxem s parametrem "ro"
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
slezak77

18. 9. 2017, 6:58

je to sata disk, krabička je v pohodě, druhý disk jede v ní bez problémů, ona je taková dobrá ta krabička, žádné šroubky, jen zámek na otevření, lehce se přehazují disky pokud je třeba.
packa

18. 9. 2017, 7:29

no z mé zkušenosti se většinou podělají čtecí hlavičky nebo jejich řízení ,je slyšet že disk něco hrabe , ale nedohrabe , zhruba s padesátiprocentní úspěšností se mi podařilo vyměnit plotny do jiného disku , smaozřejmě to musel být identický disk ,
Pepa Žhář

18. 9. 2017, 7:58

Ahoj, no já tak před rokem zachranoval přenosný HDD 1 tera, také veškeré snahy o normální připojení či kopírování byly bez uspěchu, mám kabel do USB a na něm konektory pro starší i nové HDD i flop
nebylo již co zničit tak jsem přeformátoval a obnovil data přes recurva, zhruba 99procent dat jsem zachránil pri hloubkové obnově , trvalo to cca týden, problém je pouze v tom že u dost souborů to nepřiřadí puvodní název ale nahradí ho číslem a ty si pak ten soubor musíš někam a nějak přiřadit...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2017, 5:47

zkus ho ochldit
spousta odeslejch disku pak jeste chvili cte
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
MichalKraft
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2017, 5:59

Pokud se ještě načte tak není úplně mrtvý. Jen by bylo lepší připojit na přímo do pc ne přes usb. Hodně pomůže opravný program Hdd z balíku Hiren's Boot CD. Z deseti problémů mi tak sedmkrát pomohl. Pokud už nejde tak jedině opravdu přehodit plotny do identyckého šasí. Škoda jen, že to je 2, 5 disk pomohl bych s 3, 5 těch mám hromadu. Pokud budeš přehazovat plotny tak doporučuji mit rukavice https://www.obalove-materialy.cz/rukavi ... 7kQAvD_BwE
na ústech roušku. Vypadá to složitě ale dá se to. Pokud si to nedělal mohu ti poskytnou zkušební mrtvý disk na zkoušku rozebrání. Není to prdel. Takhle operovaný disk mi běží v noteboku už pět let a bez poruchy "zatim" ale data už na něj nedám. :-)
Nemám čas ztrácet čas.
slezak77

20. 9. 2017, 7:35

Tak jsem zatím vyzkoušel to zachlazení, tam jsem neuspěl, vyzkouším ten Hirens Boot a vrazit hdd do PC, někde jej mám smáhly. Mrtvé disky na rozborku mám taktéž, jak 3.5 tak i nějaké 2.5.
Všem díky za rady, budu zkoušet dále a postupně referovat.
S pozdravem Slezák.
filla
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2017, 8:28

nez na to zacnes poustet nejaky SW, tak se pokus udelat kopii 1:1, idealne pomoci dd v linuxu
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
slezak77

20. 9. 2017, 8:33

Šlo by prosím více konkretizovat to dd v linuxu? Jinak jsem tedy dopátral ten acronis, je tam při image disku volba sektor po sektoru, což by prý mohlo také fungovat, ale určitě si raději nechám poradit.
ok1in

20. 9. 2017, 8:41

Acronis, Hirens Rescue, Get Data Back - možností je dost, není třeba řešit zrovna přímo fyzickou kopii a Linux, i když je to ideální řešení a Hirens je bootovací CD na bázi Linuxu. Neboj se toho a něco z toho zkus (můj favorit je Hirens, ale starší verze 10-13)...
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
gnat
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2017, 11:24

Pokud odchází disk mechanicky (většinou se přidírá ložisko hlaviček), tak s každým dalším amatérským pokusem klesá šance na záchranu dat bez rozebrání disku. Jediný rozumný postup je disk podchladit (jak radil Robokop) a stáhnout RAW image celého disku (třeba např. pomocí dd). Všechny pokusy o obnovu dat pak dělat na kopii této zálohy.
SABLE-2015
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“