Vrtání tvrdokovu

Odpovědět
Kopi.

10. 3. 2009, 8:49

Mam takovej menší problém. Pokoušim se o takovej malej pokus s ozubenejma kolečkama na mym šikmym soustruhu. Jelikož pracuju na laseru, napadlo mě vyzkoušet takový kolečka jednoduše vypálit.
Našel jsem zbytky velmi tvrdýho plechu tl.2mm, ale jelikož 2mm je málo, potřebuju jich spojit několik dohromady.
No a plán byl následující - po obvodu jsem si nakreslil cca 1,5mm dirky a skrz tyhle dirky jsem chtěl kolečka sešroubovat, resp. napřed znýtovat (jak se to píše??). Taky jsem na to pospíchal a neměl připravenej odpovídající spojovací materiál. Tak jsem udělal dirky 1,5mm s tim, že si je doma zvětšim na vrtačce.
Bohužel jsem ale netušil, že vrtákama co mam doma to jaksi nelze.
Otázka: Existuje nějakej vrták, kterym bych to mohl vyvrtat? Podotýkam, že dirky ž v kolečkách jsou, jen je potřebuju zvětšit.
Nabízí se řešení vypálit kolečka znovu s většíma dirkama, ale už nemam ten plech.

Poradí někdo? Jestli se to povede, jsem zvědavej jak dopadne test Lasermade koleček v praxi... :)
Josef
Sponzor fora

10. 3. 2009, 9:22

Tak to bude asi problém. Po tom laseru to bude ještě tvrdší. Další probévdímv tm, že se ti asi nepodaří ustavit ty kolca na sebe v požadované přesnosti, aby bylo výsledné ozubení OK. Po přesném ustavení nejprve zkolíkovat a pak šroubovat, či nýtovat. Vypálené díry mají stěnu tvrdou, vrtat nové. Vtrat tvrďáken, stružit tvrďákem.
Nakonec to stejně zahodíš, protože to nesešteluješ, povrch evolventy je drsný, jedině nechat přebrousit složené. Výsledně to vyjde dráž, než klasická cesta výroby.
Ty vypálené kola použij na zahradní gril. :lol:
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2009, 9:26

No, tvrdokov je poněkud zavádějící termín, ten se používá pro slinutý karbid. Ten Tvůj plech bude buď nerez (pak stačí vrták s 8% kobaltem - HSS Co8), nebo kalená ocel. Můžeš to zkusit tvrdokovovým (karbidovým) vrtákem (nemyslím vidiák), ale je dost riziko, že ho ztupíš a bude po něm.

Další možnost je plechy popustit (zahřát na vysokou teplotu a nechat pomalu zchládnout), tímto způsobem se mi podařilo např. navrtat díry do špachtle :-)
Kopi.

10. 3. 2009, 9:28

No já vim že je to jenom asi hraní na písečku, ale stejně tomu neuvěřim, dokud to nevyzkoušim. Pokud to nepůjde vyvrtat, vypálim to znova alespoň z normálního plechu a vyzkoušim.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2009, 9:41

Pokud vypálíš větší modul tak 3 a víc tak to v poho můžeš použít na nějaký ruční naviják .U malého modulu tam půjde ta přesnost do kopru jestliže budeš chtít nějaký vyšší otáčky:lol:
Vyrábím prakticky jen ozubený kola a už mě několikrát napadlo si to nechat předpálit a pak na odvalovací frézce dolíznout abych nemusel furt brousit odvalovky.Problém je v tom že tam kde si nechávám pálit mi můžou garantovat přesnost +- 0,2,bohužel nejsou schopni zaručit ani to mínus ani to plus :lol: takže by to bylo asi o náhodě,nehledě na to že naštelovat potom ty polotovary tak aby běžely v hřebenu odvalovky je opruz. :wink:
Možná chodím ke špatný firmě :lol:
Kopi.

11. 3. 2009, 10:32

No já co jsem to zkoušel u prototypů, tak na velkym obvodu jsem to jde +-2stovky, ostatní měřitelný parametry taky vypadaj na stovky... Ale jak jsem psal, je to z dvojky, čim silnější mátro, tim se víc projevuje kužel paprsku...
Kopi.

11. 3. 2009, 10:34

Už mam slímený nějaký vrtáky, tak to zkusim a když se povede vyvrtat, tak poreferuju. Stejně už mi zbejvaj jenom dvě možnosti, buď motor s frekvenčákem, nebo tohle, jelikož jsem trotl a učim se soustružit. No a trochu se mi to kouslo a plast holt nevydrží všechno že... :lol:
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2009, 10:49

Jasně , :lol: nevyjádřil jsem se přesně co se týče tloušťky nechávám si pálit tak z 10-12mm.Tam je to přirozeně o něčem jiném jak u tenšího plechu
Jinak pokud máš problémy s plastovýma kolečkama který potřebuješ přehodit za kovová tak napiš,vyrábím je na odvalovce ,možná bys čas strávený experimentováním na už vymyšleném mohl využít na něčem plodnějším :lol: co by případně sypalo
Ne dělám si srandu :D ,nemyslím to ve zlém,ale ta nabídka platí :wink: napiš rozměry a já ti řeknu cenu
Odpovědět

Zpět na „dalsi“