cinske lineary
- luckym
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte.
Nemate niekto skusenosti s cinskymi linearmi napr:
http://cgi.ebay.com/linear-bearing-sli ... C294%3A50
Len by som chchel vediet ci sa to oplati kupit, ci sa to nerozpadne za chvilu alebo v tych tyciach nevybehaju drazky.
Dal som si poslat cenu napr. tea technik:
SOUB 12WW linearset D12, vè. pouzdra UBM 12 OPWW 8ks 7864,00 CZ
W12-0600+ FTSN 2G vodící tyè, kalená, d12h6, L-0600 mm+ podpìra 2ks 3034,00 CZ
W12-1200+ FTSN G vodící tyè, kalená, d12h6, L-1200 mm+ podpìra 2ks 6070,00 CZ
bez DPH
a od tam toho cinana to iste aj s dopravou + dan a clo (ak by sa to nevoslo do limitu) ma to vynde na okolo 180 EU co je 3x menej
Nechcem to na nejak extremne namahane ulozenie (rezacka polystyrenu)
michal
Nemate niekto skusenosti s cinskymi linearmi napr:
http://cgi.ebay.com/linear-bearing-sli ... C294%3A50
Len by som chchel vediet ci sa to oplati kupit, ci sa to nerozpadne za chvilu alebo v tych tyciach nevybehaju drazky.
Dal som si poslat cenu napr. tea technik:
SOUB 12WW linearset D12, vè. pouzdra UBM 12 OPWW 8ks 7864,00 CZ
W12-0600+ FTSN 2G vodící tyè, kalená, d12h6, L-0600 mm+ podpìra 2ks 3034,00 CZ
W12-1200+ FTSN G vodící tyè, kalená, d12h6, L-1200 mm+ podpìra 2ks 6070,00 CZ
bez DPH
a od tam toho cinana to iste aj s dopravou + dan a clo (ak by sa to nevoslo do limitu) ma to vynde na okolo 180 EU co je 3x menej
Nechcem to na nejak extremne namahane ulozenie (rezacka polystyrenu)
michal
Ano je to super - ber..
Kukaj tuna v strede stranky
http://dilna.aeroomni.com/cnc2/
Tie tyce som vyhodil a dal 2 metre nerezove. Jazdi to 2 roky ziaden problem.
Kukaj tuna v strede stranky
http://dilna.aeroomni.com/cnc2/
Tie tyce som vyhodil a dal 2 metre nerezove. Jazdi to 2 roky ziaden problem.
-
Pro Luckym: Pokud to použiješ pro řezačku polystyrenu, použij klidně ty levnější.
Pro ostatní: Pokud je chcete na obrábění plastů, dřeva a barevných kovů, použijte ty od Tea techniku, potom je ale na zvážení, jestli nepoužít kombinaci kolejnice-vozík, protože tam už není cena o mnoho vyžší a navíc vozík předepnutý a nepředepnutý se cenově od sebe téměř neliší.
Nevím, jak se od sebe liší kvalitou zpracování tyče, ale u vozíků je propastný rozdíl. Mám k dispozici obě provedení a ty levný vozíky, když trošičku předepnu, tak tam doslova přeskakují kuličky. U vozíků od Tea techniku tomu tak není, chodí klidně a dají se docela dost předepnout.
Tedy alespoň ty, co mám k dispozici.
Berte to jako můj osobní názor.
Pro ostatní: Pokud je chcete na obrábění plastů, dřeva a barevných kovů, použijte ty od Tea techniku, potom je ale na zvážení, jestli nepoužít kombinaci kolejnice-vozík, protože tam už není cena o mnoho vyžší a navíc vozík předepnutý a nepředepnutý se cenově od sebe téměř neliší.
Nevím, jak se od sebe liší kvalitou zpracování tyče, ale u vozíků je propastný rozdíl. Mám k dispozici obě provedení a ty levný vozíky, když trošičku předepnu, tak tam doslova přeskakují kuličky. U vozíků od Tea techniku tomu tak není, chodí klidně a dají se docela dost předepnout.
Tedy alespoň ty, co mám k dispozici.
Berte to jako můj osobní názor.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dovoluji si nesouhlasit. Ani na řezačku polystyrenu nedoporučuji použít podřadné komponenty. Ty se dají použít když chci přes noc spíchnout nějaké hejbátko třeba aby bylo na čem ladit software nebo si vyzkoušet, že to doopravdy funguje. I řezačka musí mít tuhost, nesmí vibrovat, pohyblivé části se nesmí křížit a kroutit atd.Jiří Pavlík píše:Pokud to použiješ pro řezačku polystyrenu, použij klidně ty levnější.
Aleš Procháska
-
Mluvíme o podepřených tyčích, tudíž křížit by se to určitě nemělo, drnčet taky ne a ty vozíky zatím vůle nemají, problém mám s tím, že se u nich nedá zvýšit předpětí a tak nevím, jak by to vypadalo po nějaké době provozu. U řezačky polystyrenu, ta chodí celkem zlehka a není tam třeba takové síly, ale když zabere frézka, byť do dřeva, tak to je něco jiného.
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
U vozíku se vůle dá doštelovat, tady je vidět http://cnc.usysla.eu/fotky/v_tyce1.jpg že uprostřed vozíku je červík, který dotlačí ložisko na tu tyč a tím, že je rozříznuté tak tyč sevře... Na nových jsem to zkoušel a při jemném dotažení červíku jsem ložisko sevřel tak še s ním nešlo po tyči pohnout. Takže se dá vůle časem vymezit.
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
-
Je mě jasný, že je tam červík, ale když ho trošku dotáhnu, tak cítím, jak tam přeskakují kuličky. Ale máme třeba každej jiný vozíky. Já při svý smůle koupil určitě ty nejhorší. Měl jsem rozdělaný oba druhy těch vozíků a zatímco u těch od Tea techniku je to mezikruží, které zajišťuje předpětí opravdu ocel, tak 2,5 mm silná, tak u těch levných, co mám já, se to spíše podobá obyčejnému plechu, tak max. 1,5 mm silnému.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já mám samozřejmě také na mysli podepřené tyče. Nepodepřené jsou taková blbost že mi ani nestojí za zmínkuJiří Pavlík píše:Mluvíme o podepřených tyčích, tudíž křížit by se to určitě nemělo, drnčet taky ne a ty vozíky zatím vůle nemají, problém mám s tím, že se u nich nedá zvýšit předpětí a tak nevím, jak by to vypadalo po nějaké době provozu. U řezačky polystyrenu, ta chodí celkem zlehka a není tam třeba takové síly, ale když zabere frézka, byť do dřeva, tak to je něco jiného.

Aleš Procháska
Zas tak nestraš - mam je v delce 750 mm pr 20 obyč nerez nic kalenýho a jedu s nima i dural a v něm kapsy domečky pro ložiska - někde je tu video. Otevřený domečky mam v regalu plnou krabici a jak šikovně podepírat tyče je vidět na švýcaru. Takže kdyby to byl problém, už jsou dáááávno podepřený. Prohodit to je práce na hodinu. Už si nech vysvětlit, že když to stačí, tak to prostě a sprostě stačí a nemusí to být udělaný podle někjakých dogmatických iluzí. Pořád tu stále pár lidí nechce pochopit, že naše domácí CNC jsou stavěna za konkrétním účelem ke splnění konkrétního cíle, zatímco průmyslové stroje přesně naopak, ve snaze o co největší univerzalitu a schopnost uspokojit zákazníka s jakýmkoliv požadavkem. Pokud na věci budeš stále nahlížet skrz filtr zakázkové výroby na CNC mašině, pak si musíš najít jinou partu - profi výrobce schopné na svých strojích za miliony snést modré z nebe. Tady je to protiklad.Já mám samozřejmě také na mysli podepřené tyče. Nepodepřené jsou taková blbost že mi ani nestojí za zmínku
Asi by měl Robokop k registrační podmínce je mi 13 let, měřím aspoň metr třicet taky dopsat přísahám, na psí uši a kočičí svědomí, že plně chápu rozdíl mezi hobby a profi CNC

Podívejte se na Ebay pod heslem "CNC router" kolik je tam konstrukcí na nepodepřených tyčích - silně převažujou. Kdyby to bylo nepoužitelný jak se tu stále horem dolem tvrdí, tak to nikdo nekupuje a tudíž se to neprodává. Logika..
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Zajdi si někdy do supermarketu a dělej si čárky za každou už od pohledu zjevně nepoužitelnou věc ... Myslím, že se oba shodnem na tom jak hustě ten papírek bude zaškrtaný, takže je asi jasné, že se tímhle moc argumentovat nedáAeroomni píše:Podívejte se na Ebay pod heslem "CNC router" kolik je tam konstrukcí na nepodepřených tyčích - silně převažujou. Kdyby to bylo nepoužitelný jak se tu stále horem dolem tvrdí, tak to nikdo nekupuje a tudíž se to neprodává. Logika..

Co se týká sporu tyče (obě varianty) vs. lineáry tak přece netvrdím, že by to vůbec s tyčemi nešlo

A k té tuhosti - řezné síly jsou jedna věc a druhá věc je setrvačnost. U profi i hobby mašin je nutné pro určení tuhosti uvažovat obojí a rozhodně se setrvačnost nedá zanedbat. Takže o ní musí přemýšlet i konstruktér řezačky na polystyren.
Jestli ovšem někdo uzákoní tu podmínku s chápáním hobby a profi CNC tak se asi budu muset odhlásit. Tohle moc nechápu. Vždycky když něco dělám tak se snažím to udělat nejlíp a nečistěji jak jsem schopen a když není mezi "profi" a "hobby" prakticky žádný rozdíl v ceně a pracnosti (a zrovna u vedení je to možná dokonce s těmi kelejnicemi jednodušší) tak volím to lepší řešení a nedržím se v koutě jen proto, že jsem jen blbý amatér který kvalitní řešení "nepotřebuje"

Aleš Procháska
Musim se taky pridat.Hobby neni blby a profi dobry. Hobby by melo byt stejne dobry jako profi,ale ne pro takovou pracovni zatez jako v profi nasazeni 8-16 hod. denne. Tady se porad argumentuje tim,ze to nemusi byt tak dobre,protoze je to pro hobby ucely,ale kdo ma jako hobby vyrabet zmetky.Asi nikdo ne? Kdyz neco vyrabim na CNC frezce,tak chci,aby to za neco stalo a ne aby mi z toho vylezl paskvil s napisem HOBBY. Pokud nekdo setri penize,tak se proste musi smirit s nizsi kvalitou,ale s pojmem hobby a profi to nema nic spolecneho.
Vždycky se směju Robokopovi, jak se snaží rozumě vysvětlit lidem proč jim nemůže dát cenu když mu oni rozumě nedokážou říct, na co tu mašinu vlastně chtějí. Důvod jednoduchý - oni to totiž sami většinou ani nevědí a Robokop pak vypadá jako tajnůstkář a spekulant. Všechno je to stejně a jen o penězích pak dlouho nic, pak kopa hnoje a pak je kvalita, tuhost, výkon a další parametry. Kdysi jsem se pokoušel vysvětlovat lidem také, viz větev "Nestavím CNC ale vrtulníky" a záhy jsem toho zanechal. Nemá to smysl! Člověku můžu radit jak chci, když má hluboko do kapsy, je to houby platný.
Dávno na první otázku zda pomůžu s výběrem odpovídám každému stejně: Máš dvě možnosti
- levně do 25 tisíc = trapéz; krokáč; levný driver; podepřené tyče;
- draze 50 tisíc a více = kuličkáč; sevo; gecko; driver; lineáry;
chceš a) nebo b) Jednou! ze stovek dotazů mi jedna firma odpověděla že chce b) ! Pupák už tu naznačil jak je "jednoduché" si sehnat kšeft aby mohl stavět kvalitu = zákazníka který si ji může dovolit = má PENIZE!
A to tu jde...
Jinak s Prochaska samozřejmě souhlas, že lze některé věci podhodit z kategorie a) do b) ale to už se člověk musí trochu vyznat a mít kus štěstí na šrotáku nebo na Ebay.
Ať se každý osobně řídí čím chce, mě dělení hobby čiže finanční hladina a); a profi b); vyhovuje, nebojím se dotazujícího drze a přímo optat kolik na to máš a proto tím dávno neztrácím čas jako mnohem slušnější, opatrnější a uctivější Robokop nebo Pupák.. Anyway, jak se naše forum v záhlaví jmenuje?
"hoby cnc mašinky a jiné domácí cnc projekty" ne??? Podle názvu fora, všichni co si "domácíma" CNC vyděláváme, at výrobou CNC samých nebo produkcí na nich se posouváme z kola ven směrem k profi ale držíme se tu proto, že na plné profi ještě nějaký ten pátek mít prostě nebudem jak vědomostma tak finančně.. Na posledních exelentních výplodech Pupáka už nic domácího opravdu nevidím. To samé stroje Radka-B - to je ještě o kousek blíž ke hvězdám..
Dávno na první otázku zda pomůžu s výběrem odpovídám každému stejně: Máš dvě možnosti
- levně do 25 tisíc = trapéz; krokáč; levný driver; podepřené tyče;
- draze 50 tisíc a více = kuličkáč; sevo; gecko; driver; lineáry;
chceš a) nebo b) Jednou! ze stovek dotazů mi jedna firma odpověděla že chce b) ! Pupák už tu naznačil jak je "jednoduché" si sehnat kšeft aby mohl stavět kvalitu = zákazníka který si ji může dovolit = má PENIZE!
A to tu jde...
Jinak s Prochaska samozřejmě souhlas, že lze některé věci podhodit z kategorie a) do b) ale to už se člověk musí trochu vyznat a mít kus štěstí na šrotáku nebo na Ebay.
Ať se každý osobně řídí čím chce, mě dělení hobby čiže finanční hladina a); a profi b); vyhovuje, nebojím se dotazujícího drze a přímo optat kolik na to máš a proto tím dávno neztrácím čas jako mnohem slušnější, opatrnější a uctivější Robokop nebo Pupák.. Anyway, jak se naše forum v záhlaví jmenuje?
"hoby cnc mašinky a jiné domácí cnc projekty" ne??? Podle názvu fora, všichni co si "domácíma" CNC vyděláváme, at výrobou CNC samých nebo produkcí na nich se posouváme z kola ven směrem k profi ale držíme se tu proto, že na plné profi ještě nějaký ten pátek mít prostě nebudem jak vědomostma tak finančně.. Na posledních exelentních výplodech Pupáka už nic domácího opravdu nevidím. To samé stroje Radka-B - to je ještě o kousek blíž ke hvězdám..
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pro mně je ten rozdíl mezi profi a hobby spíš než v kvalitě asi v přístupu ke konstrukci.
Profi: chceme mašinu s takovými rozjezdy, 12 kW vřetenem, zrychlením 15 ms-2, vlastními kmity nad 45 Hz, ... tudíž nakoupíme lineáry Rexroth, pohony Yaskawa, systém Heidenhain, ...
Amatér: hele, na ebay mají príma lineáry a ze šroťáku jsem si přitáh kuličkáče, tak z toho postavíme třeba frézku...
Ale v konečném důledku ten hobby projekt může být podobné kvality jako profi, jenom se holt staví v jednom kusu a člověk si může dovolit použít příležitostně sehnané komponenty a podle nich volit i rozměry a vlastnosti.
Profi: chceme mašinu s takovými rozjezdy, 12 kW vřetenem, zrychlením 15 ms-2, vlastními kmity nad 45 Hz, ... tudíž nakoupíme lineáry Rexroth, pohony Yaskawa, systém Heidenhain, ...
Amatér: hele, na ebay mají príma lineáry a ze šroťáku jsem si přitáh kuličkáče, tak z toho postavíme třeba frézku...
Ale v konečném důledku ten hobby projekt může být podobné kvality jako profi, jenom se holt staví v jednom kusu a člověk si může dovolit použít příležitostně sehnané komponenty a podle nich volit i rozměry a vlastnosti.
Aleš Procháska