RaS píše:těch cest je spousty.. já osobně bych nešel cestou "kopie" toho co se dá koupit.. protože to vyjde minimálně na dvojnásobek než to co dodá ten číňan.. když už bych šel do této konstrukce tak bych asi upravil stávající čínskou.. pokud bych uvažoval nad stavbou tak bych vymyslel lepší konstrukci aby to alespoň mělo nějaký smysl.. ale je potřeba si ujasnit jakej na to je rozpočet, neboť prostě stavba pokud nemám za prdelí obrobnu a musím všechno platit něco stojí..
taky je dobré nazačátku vědět co chci dělat? jedna věc je brábět deskový materiál a stavět třeba letadélka z balzy a druhá věc je dělat rakety pro kima

od toho se odvíjí konstrukce stroje.. pro můj typ práce se portálka nehodí tak bych nad její stavbou neuvažoval.. další věc je místo a ve finále jde vždycky a jen o peníze..
Obrabeni neni problem. Uz jsem uvazoval o nakupu ciny a prestavbu, ale tam je to obrovska loterie. Cina toho chrli hrozne mnozstvi, vetsina nabidek ma vice mene stejne obrazky. Ve finale clovek koupi za celkem dost penez jen hromadku ne uplne dobre obrobenych 6063 profilu a nepodeprenych tyci. Takze pokud vis ty, nebo nekdo vas co tu jste, o cine, ktera jako vstupni polotovoar za to stoji, sem s tim

Snad jedina, co vypada celkem dobre je omiocnc a do neceho takoveho jsem se chtel pustit. Proste proto, ze dost dilu uz mam stejne doma (vreteno, lineary, drivery, kulickace, motory...), obrobna neni uplne za prdeli, ale je k dispozici. Bavi me to a beru to jako relax od moji prace.
Co od toho cekam - no letadelka z balzy uplne ne a rakety pro kima taky ne. Tak nejak neco mezi

Lehci modelarska prace tu a tam, ale chci mit moznost cas od casu zajet i do hliniku (6... a 2...). Samozrejme, ze od toho necekam rychlostni rekody, je mi jasne, ze kazda konstrukce ma sve limity.