Tento týden jsem narazil na pána, co se celý život živil generálkami soustruhů z produkce TOS zejména typu SV18 a SU50. Vedle soustruhů dělal i frézky FA, méně pak brusky a vrtačky. Je to člověk, který zaškrabal bez větší nadsázky 100-ky metrů vodících ploch. V současné chvíli ukončuje živnost a prodává náhradní díly na uvedené společně s nářadím a měřidly. Sám jsem si od něj pár věcí bral a ceny jsou podle mě velmi příznivé, je to ovšem otázka osobního vkusu. Kdybych měl stručně vyjmenovat co tam má: šrouby posuvu příčných a nožových suportů, včetně bronzových matic, díly suportových skříní, převodovek a nortonek. S frézkami je to podobné, taktéž náplň převodovek a šrouby posuvů. Vřetena na brusky BPH 20, vřetena na vrtačky (na typ jsem se nedíval)... Z měřidel mě napadá páčkové hodinky 0,01 a 0,005 mm, sada johansonek, přípravky pro měření paralelnosti ploch. Z příslušenství na zaškrabávání: pneumatický škrabák, několik škrabáků s letovaným plátkem, příměrné desky - největší 500x500 mm, mostové pravítko, měřící pravítka, příměrná pravítka na zaškrabávání rybin (největší 1500 mm). Pak také měřící trny, prizmy a úhelníky. Těžko vypsat všechno. No zahlédl jsem tam i koníka na MN 80

. Součást dílny je i částečně generálkovaná FA1 , kterou si dělal pro sebe, jsou tam přeškráble všechny vodící plochy, včetně plochy stolu a přebroušený kužel vřetena na ISO 30, převodovou a posuvovou skříň tuším nedělal, protože tam bylo vše OK, ale rozhodně se na rozsah oprav poptejte. Tady můžu posloužit i cenovkou, chce za ni 48 000,- žádné další DPH. Někomu to může přijít hodně, zase je to malý tuhý stroj a při troše péče "na furt"

. Vzhledem k tomu, že se jedná o zviditelnění nabídky a sám neprodávám, dávám to sem a ne do vlákna prodeje, tam bych nesplnil stanovené podmínky.
No a pán i rád vysvětlí jak se co dělalo, jak měřit při zaškrabávání, různé finty na které si přišel apod.
Kontakt: Renato Muller, mob.:602940290, sídlo má v areálu Prechezy v Přerově. Nejlépe se domluvit a přijet se podívat a vybrat co se hodí

.
Majte se
Jaryn
Pro představu pár fotek: