RaS píše:jasně.. to vždycky říkám všem .. každej je konstruktér na baterky a pak si to ani neuvědomí.. jednoduchá blbost obrobit "válec" zepředu a zezadu ..
když ho obrobím po obvodu jen z jedné strany tak musím mít 1, dlouhou frézu a 2, nemůžu to pořádně upnout .. když to budu otáčet (což stejně musím kvůli dírám v čele např) tak pokud pojedu ten obvod z druhé strany (půlku výšky zvrchu půlku zespodu) tak se nikdy netrefím tak jako z té první strany.. můžu to najet sondou, doklepávat se s tím aby to bylo rovně ale stejně tam to navázání ploch o třeba 0,01 0,02mm zub bude vidět.. pokud to někdo navrhne s odsazením třeba 0,2mm v nějaké konstrukční rovině.. můžu v klidu obrábět z obou stran, v 99% případech o ničemu nevadí a i když se mi to nesejde o 0,05 a budu obrábět bez sondy jeden kus za druhým tak to v tom nikdo opticky nepozná.. můžu použít krátké frézy, můžu je nahulit, zkrátím čas frézování, zkrátím čas uchycení.. snížím cenu..
svatá pravda, mnoho se člověk naučí když má příležitost nebo povinnost nejen kreslit v CADu ale následně to musí odladit v CAMu a pak odstát u stroje se vším co k tomu patří. Pak ho rychle přejde malovat nevyrobitelné díly
Jsem jen samouk, dlouho mi trvalo odhalit proč si s CAMem nerozumíme (CAM integrovaný v CADu) - až jsem konečně pochopil, že to v CADu musím modelovat zhruba tak, jak to chci následně obrábět = začít blokem a materiál postupně odebírat.
(a pro 3D tisk to dovolí/vyžaduje modelovat zase jinak)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů