Rozteč vozíků.
Dobrý den,
měl bych takový dotaz. Jak by měly být vzdáleny vozíky lineárního vedení, pokud se použije k pohonu osy pouze jeden centrální šroub. Tou osou mám na mysli pohyb portálu. Jde mi o to, že když budu mít délku portálu řekněme 1m, jak daleko musí být od sebe na každé straně vozíky, aby stačilo použít jeden šroub a ne dva po stranách. Je mi jasné, že to zavisí na použitém vedení, jeho předpětí, požadované přesnosti, atd. Jde mi spíš o nějaký rozumný poměr - třeba řekněme 1 : 4 (vzdálenost vozíků 25cm při délce portálu 1m) je ještě OK, 1:6.67 ( 1m / 15cm ) už je třeba nevyhovující. Jak to máte vy u svých strojů tohoto typu (pohyblivý portál) ? Díky.
měl bych takový dotaz. Jak by měly být vzdáleny vozíky lineárního vedení, pokud se použije k pohonu osy pouze jeden centrální šroub. Tou osou mám na mysli pohyb portálu. Jde mi o to, že když budu mít délku portálu řekněme 1m, jak daleko musí být od sebe na každé straně vozíky, aby stačilo použít jeden šroub a ne dva po stranách. Je mi jasné, že to zavisí na použitém vedení, jeho předpětí, požadované přesnosti, atd. Jde mi spíš o nějaký rozumný poměr - třeba řekněme 1 : 4 (vzdálenost vozíků 25cm při délce portálu 1m) je ještě OK, 1:6.67 ( 1m / 15cm ) už je třeba nevyhovující. Jak to máte vy u svých strojů tohoto typu (pohyblivý portál) ? Díky.
Přesně i moje pravidlo: Wabank:) A co určuje velikost čtverce? Ha?Asi nejidealnější je čtverec jak sou vozíky daleko od sede na kolejnici tak by měli bejt kolejnice daleko
Vzdalenost by se dala snadno zpocitat ze zateze a povolenych momentu.
Nicmene rozmezi 150-200mm je v pohode. Zalezi na vysce portalu nikoli na delce vedeni.Pokud mas portal pod 500mm staci 150mm,pokud vic,tak radsi pridej.
Nicmene rozmezi 150-200mm je v pohode. Zalezi na vysce portalu nikoli na delce vedeni.Pokud mas portal pod 500mm staci 150mm,pokud vic,tak radsi pridej.
No, já to vidím takhle: čtverec - 1:1, to je fakt moc. Nedovedu si představit, že bych měl při portálu 1m šířku bočnic 1m. Ono by to šlo určitě spočítat. Nejhorší případ bude, když je vřeteno úplně na jedné straně portálu a portál se pohybuje. Pak ta síla, která se bude snažit otočit portálem kolem osy bude působit nejvíc. A teď záleží na tom, do čeho jede fréza a jak zatížitelné a předepjaté jsou lineáry, jak napsal Josef. Pokud pojedu do překližky, tam problém nebude. Spíš u toho plechu.
Mně nejde ani tak o tu sílu, která se snaží portál "vyvrátit". Portál budu mít poměrně nízko, Z bude mít rozsah cca 100mm. Mně jde spíš o tu sílu, která se bude snažit otočit portálem kolem svislé osy, když budu mít jen jeden šroub středem a ne dva po krajích (v tomto případě by to asi velký problém nebyl).Pupak píše:Vzdalenost by se dala snadno zpocitat ze zateze a povolenych momentu.
Podle mě si může bejt portál vysokej jak chce - pokud je to logicky udělaný a portál není nesmyslně vysokej, pak stačí vycházet ze zdvihu osy Z. Takže při pohledu na osu X se bude velikost délky stran čtverce vozíků rovnat poměru spojnice základny a vrcholu v rovnostraném trojuhelníku - se rovná délce zdvihu Ztka. To je na 100 mm, nebo cm, nebo třeba brambor celých 89, takže s klidem můžu říct, kolik zdvíháš Ztko, tolik udělej strany čtverce rozložení domečků na X.
to je Zákon frézky, podle toho si odvodíme i Zákon soustruhu a všech dalších strojů, kdo vymyslí něco lepšího, je lepší než Bůh a budu se mu klanět
Ze si něco co je logický nedovedeš představit, pak máš problém někde jinde:)) Anyway, při pohledu na některé stroje skrz toto pravidlo se otvírá kudla v kapse a naopak, pokud je toto pravidlo dodrženo, aniž člověk tuší proč, stroj působí robustně a životaschopně.
to je Zákon frézky, podle toho si odvodíme i Zákon soustruhu a všech dalších strojů, kdo vymyslí něco lepšího, je lepší než Bůh a budu se mu klanět

Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 18. 3. 2009, 3:54, celkem upraveno 1 x.
Jo, tohle by šlo aplikovat i na to, na co se ve skutečnosti ptám, až na to, že se na to musím dívat shora. V tom vrcholu bude matice (v polovině portálu) a po stranách základny jsou vozíky. Pak by vycházel optimální poměr cca 1,8 : 1. A pokud budou kvalitní lineáry a budu obrábět něco ne příliš tvrdého, tak asi i 3:1 by vyhovělo.
Musíš se na to dívat ze všech stran - protože i síly působí tak. Matici si dej kam chceš na tej tak nezáleží jestli hejbe s vozíkem v jeho těžišti nebo na některé hraně. Koukni na moje stroje skoro nikde ji nemám v těžišti vozíku.
Koukni na poslední stroj velmistra Pupáka má tam matku na hřbetě X - nemáš co řešit. Hned jak sem Pupák pověsil fotky, jeden z prvních vyděšených dotazů byl porávě na plohu matky.
Jestliže je vozík pevnej, pak na poloze matky co sním strká vůbec nezáleží a síly se počítají z místa křížení sil vozíku v další ose. Tedy vrchol trojuhelníku bude zas a jen bodem křížení čtverce domečků na ose X
Nehledej v tom vědu, žádná v tom totiž není a pokud ji tam nějakej Phdr ING CSc hledá, zdaleka se mu vyhni..
Tento souboj iluzí a reality jsem sváděl se Syslem když dělal svuj stroj. Koukni na jeho mašinu tam to máš všechno jasný, nechal si poradit, sice tam má svéhlavě kus železa navíc, ale chodí mu to super.
Koukni na poslední stroj velmistra Pupáka má tam matku na hřbetě X - nemáš co řešit. Hned jak sem Pupák pověsil fotky, jeden z prvních vyděšených dotazů byl porávě na plohu matky.
Jestliže je vozík pevnej, pak na poloze matky co sním strká vůbec nezáleží a síly se počítají z místa křížení sil vozíku v další ose. Tedy vrchol trojuhelníku bude zas a jen bodem křížení čtverce domečků na ose X
Nehledej v tom vědu, žádná v tom totiž není a pokud ji tam nějakej Phdr ING CSc hledá, zdaleka se mu vyhni..

Tento souboj iluzí a reality jsem sváděl se Syslem když dělal svuj stroj. Koukni na jeho mašinu tam to máš všechno jasný, nechal si poradit, sice tam má svéhlavě kus železa navíc, ale chodí mu to super.
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 18. 3. 2009, 4:27, celkem upraveno 1 x.
Jde mi o to, co je na tom obrázku. Myslím, že pokud tam bude jeden šroub, pak musí být od sebe vozíky dál od sebe než v případě dvou šroubů. Nebo se pletu? Z hlediska výšky portálu je to v pohodě pro oba případy, budu ho mít jak jsem již psal poměrně nízko, takže ten výklad s tím trojúhelníkem sedí a souhlasím s ním.
No toruchu se mi zdá přemýšlíš moc v extrému od dorazu k dorazu. jenže realita je zcela jíná
Optej se Sysla, budeš mít vydřenej kruh okolo prostředka stolu. A jestliže platí že je jedno kde je matka v případě pevnýho vozíku, pak musí platit že je jedno kde je šroub ne? Jestliže máš lináry, pak si dej klidně matku i šroub k jedný straně, obráběj opačnou a MUSI to jet v pohodě. Pokud nemáš důvěru v portál, pak to musíš dohnat dvěma šrouby to je zas logika a samozřejmě ne SLAVE na krokáčích ale hezky mechanicky z jednoho krokáče uprostřed stolu. Ušetříš si hodně ttápení. To co máš namalováno říká: Mám slabej vozejk...

Ops..mluvíme doufám o pevném portálu pod nímž jezdí stůl - o syslově mašině nebo mém cnc2