Dokončování CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
zdeko

20. 1. 2007, 10:18

Na http://www.elektrohome.info/CNC/index.html jsem vložil několik fotek z dokončování CNC.

zdeko
Pupak
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2007, 4:51

Moc hezka a cista prace.Jen si myslim,ze samotne tyce ti budou hrozne pruzit.vZejmena na Y,kde je pres Z velke rameno.
QNX
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2007, 5:51

Opravdu moc pěkná práce, naprosto profesionální provedení. S tuhostí stroje to bude horší.
Josef
Sponzor fora

20. 1. 2007, 9:29

Souhlasím, pěkně udělané. Jen mám obavy, že se to může "křížit". Vzdálenost kluzných ložisek by měla být alespoň poloviční, než je rozteč vodících tyčí. Nemám to ze sebe, ani z literatury, to tvrdili staří praktici. Jednou se mi to vymstilo a už na to věřím. Tohost stroje bude menší, ale s tím autor asi počítal. Tato konstrukce už je taková.
tomashal
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2007, 9:42

Opravdu pěkné. Stále sháním na můj stroj držák vřetena prům. 43 mm a když ho tady vidím v celé kráse nedá mi se nezeptat zda-li by nebylo možné (za úplatu samozřejmě) vyrobit ještě jeden kousek. I když myslím, že zájemců by se možná našlo i více. Nemám totiž možnost si něco takového sám vyrobit a toto je už pouze jedna z mála mechanických částí, která mi chybí. Kdyby se našel i někdo jiný, kdo by byl ochotný takový držák vyrobit ať mi napíše.

Tomáš
zdeko

21. 1. 2007, 7:34

Josef píše:Souhlasím, pěkně udělané. Jen mám obavy, že se to může "křížit". Vzdálenost kluzných ložisek by měla být alespoň poloviční, než je rozteč vodících tyčí. Nemám to ze sebe, ani z literatury, to tvrdili staří praktici. Jednou se mi to vymstilo a už na to věřím. Tohost stroje bude menší, ale s tím autor asi počítal. Tato konstrukce už je taková.
Rozteč vedení je 430mm, vzdálenost ložisek je 210mm
Josef
Sponzor fora

21. 1. 2007, 11:11

Podle fotek to nevypadá, že ten poměr je jakž takž. Ty úhly pohledu to asi zkreslily. Jinak doporučuju po ustavení a doladění geometrie os zakolíkovat, co zakolíkovat jde. Kuželovými kolíky, pro případ "rozborky a sborky", potom to velmi oceníte, že gemetrie bude sedět. I za provozu by se to nemělo hnout. Tak pěkné provedení si to zaslouží!
zdeko

21. 1. 2007, 11:38

Josef píše:Podle fotek to nevypadá, že ten poměr je jakž takž. Ty úhly pohledu to asi zkreslily. Jinak doporučuju po ustavení a doladění geometrie os zakolíkovat, co zakolíkovat jde. Kuželovými kolíky, pro případ "rozborky a sborky", potom to velmi oceníte, že gemetrie bude sedět. I za provozu by se to nemělo hnout. Tak pěkné provedení si to zaslouží!
počítám stím, ale kde sehnat kolíky ?

Z.Kobylka
Josef
Sponzor fora

21. 1. 2007, 2:25

Kolíky by měl mít každý solidní dodavatel spojovacího materiálu.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2007, 3:59

Měl jsem stejnou konstrukci a udělal jsem s ní domeček na ložisko v duralu -
sám jsem tomu nvěřil ale jde to když se s tím zachází na co je to stavěný. Konstrukce má takovou kapacitu jaká prostě vyjde - dopředu s něčím počítat je nesmysl. Až to autor vyzkouší, bude překvapen, co vše s tím jde dělat i přesto, že jeto bláto, protože osa X veze osu Y a Z a k tomu těžkej spindl. Já mam teď Osu Y natvrdo montnutou v bocích driveru a vozim stůl. Rozměr stolu mi tedy padl z metru délky na 50 cm takže mám stůl 50*50 ale to jen teoreticky, protože to vadí až v případě, že frézuju fromu delší než 50cm. Jinak běžně řežu věci z pásu carbonu 1000x100 mm a když frézka dojede k dorazu osy X, jednoduše couvnu zpět do nuly, povolim upínky posunu materiál a jedu dál. Takto zpracuju třeba kilometrový pás. Zisk na pevnosti je však drastický... Nejslabším místem jsou teď 20mm vodící tyče a ty teď měním za hiwin linearní pojezdy. Frézku už jsem dokončil, začínám motorovat soustruh - to je teprve porod! Kdotu má s tim zkušenost ať mailne. Nebo ať admin otevře další větev "sosutruh" Děkuji předem.
Tady je link na to ložisko http://dilna.aeroomni.com/html/cnc_bearing.html
Je udělaný frézou na dřevo vrchní frézkou za sucha:)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2007, 4:09

pridal jsem vlakno soustruh do sekce konverze stroju
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2007, 4:11

Zdeko, máš tam moc velkou chybu v uložení osy Y - ložiska který jezdí po ose Y musíš dát ne na záda desky osy Y ale na prsa - zkrátíš tim páku na osu Y o 90 milimetru!! Schválně strč do spindlu tužku a chy´t spindl rukama za upínku a za vrch a zkus zapáčit v radiálním směru nahoru a dolu - nebudeš věřit! Pak přesuň domečky dopředu a nebudeš věřit rozdílu znova. Pro porovnání před a po si dej do spindlu tužku a zakejvej s tim a po změnně znovu.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2007, 11:41

Tady sou dva linky
já to mam takhle
http://dilna.aeroomni.com/images/cnc_ulozeni_z.jpg
a kámoš to má takhle
http://osvald.xf.cz/cnc/plne/F26.JPG
Spoj to dohromady a seš těsně u osy! Pak to bude bomba.. - jako kdyby to viselo na pojezdech přímo:)
zdeko

24. 1. 2007, 11:42

Aeroomni píše:Tady sou dva linky
já to mam takhle
http://dilna.aeroomni.com/images/cnc_ulozeni_z.jpg
a kámoš to má takhle
http://osvald.xf.cz/cnc/plne/F26.JPG
Spoj to dohromady a seš těsně u osy! Pak to bude bomba.. - jako kdyby to viselo na pojezdech přímo:)
Celé jsem to překreslil, ale poku nechci příliš zmenšit Y posun tak se dostanu na osovou vzdálenost 46mm. Míň ani ťuk. To by znamenalo vše vyhodit a začít znovu.

zdeko
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2007, 11:49

no super aspoń něco- tohle je ukázka proč jsem začal dřevem co se lehce upraví a nic to nestojí,mít to rovnou z duralu tak mě trefí.. Po jednoročních zkušeností s provozen stále upravuju a upravuju. Rok jsme dělal s tak velkou chybou jako byla tahle. Už jsem se dostal na brutální vzdálenost od osy trapezu pr. 18 mm ciže 9mm + 1mm od trapézu + 5mm síla duralový desky na které už je držák spindlu + polovina průměru spindlu čiže 15 mm u dremellu takže jsem na 30 mm celkově pákou od pravdivé osy Y :) Bejvalo 180 mm!! Stydím se :( :D
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“