Panove, damy, mam jiz delsi dobu jeden problem s vyfrezovanim vetsiho otvoru skrz cely material, viz foto. (zde se jednalo o pokus vyfrezovat kulate zrcadlo do koupelny).
Rikam schvalne pokus, protoze se se strojem CNC prakticky teprve zzivam a testuji a moc mu jeste nerozumim. Nebo on me??

Problem spociva v tom, ze mi neprojede az dolu pres cely material a zhruba v pulce se sekne a jede si do "home" pozice. Navic ani nevyjede zpatky v ose Z nahoru a ponici mi tak material, jak je opet videt na obrazku. Material ma tloustku 35mm. Nastavim si v softwaru ArtCam 2008 nebo ArtCam 2018 (mam oba), aby mi projel nuz az dolu, tedy nastavim obrabeni napriklad na 37mm. Krok dolu mam nastaveny na 1mm. Pote zadam simulaci a ta normalne projede az dolu. Nicmene potom v realu to tak neni. Tento otvor je o prumeru 900mm. Je zvlastni, ze ten mensi otvor, ktery je o prumeru 700mm, projel az dolu, tedy skrz cely material. V levem spodnim rohu i vidite, ze mensi otvory take vyfrezuje az dolu. Jenze u tohoto velkeho otvoru se mu proste nechce. Nevite, prosim, kde muze byt chyba? V nastaveni osy Z ci jinde?? Jeste dodam, ze mi CNC stroj dojel do hloubky nejdrive 11mm a pote se zacne sunout do "home" pozice. A tedy zbyva jeste profrezovat zbylych 26mm (35mm - 11mm = 26mm). Zkousel jsem vsechno mozne, nastavovat ruzne osu Z, a nic se nestalo. Vzdy jen do 11mm hloubky a pak konec. Zkusil jsem dat CNC i do tovarniho nastaveni a zde se preci jen prihodila mensi zmena. A to ta, ze mi nyni dojede do hloubky 16mm. Tedy o 5mm vice. Ale stale chybi dalsich 19mm do celeho profrezovani az dolu. Co me nejvic vsak trapi je to, ze se v tech 11mm pripadne 16mm hloubky zacne nuz z niceho nic sunout do pozice "home" a ponici mi tak cely material, jak je videt na obrazku ta cara s ryhou.
Mockrat dekuji predem za pripadne namety, navrhy, jak problem odstranit. Urcite to bude banalita, ale ja jsem zkratka naprosty zacatecnik. Delam s tim cca 4 tydny. Takze se timto i omlouvam za pripadne blbosti, co jsem napsal.
Dekuji Roman