Podivne chovani driveru KM.
Narazil jsem na podivne chovani driveru.Jedna se o driver M742,ktery mi dela zajimavy efekt. V jednom smeru jede motor hladce a v opacnem je zvuk viditelne jiny a motor obcas i ztraci kroky.Kdyz prehodim dva vodice KM, tak se efekt presune do druheho smeru. To vylucuje vliv zateze. Neni to ani problem motoru.Testoval jsem tri drivery a motory a vsechny se chovaji stejne. Naprosto me nenapada,kde muze byt problem.
Efekt je take zavisly na napajecim napeti a proudu.Pri 50V je dost vyrazny.Pri 60V temer mizi.S rostoucim proudem,se efekt zvysuje.
Zkusil jsem i ruzne zdroje. Je to dost zahada.
Efekt je take zavisly na napajecim napeti a proudu.Pri 50V je dost vyrazny.Pri 60V temer mizi.S rostoucim proudem,se efekt zvysuje.
Zkusil jsem i ruzne zdroje. Je to dost zahada.
Skuste porovnat prud tecuci motorom vo vetve A a vo vetve B. Napevno zapojte ampermeter najlepsie mikrokrokovanie aspon 1600 krokov na otocku a prehanajte motor zkraja na kraj.
Pokial tam namerate znatelny rozdiel prudov.. rozoberte driver .. je tam dvojica odporov pre vetvu a a dvojica pre B, skontrolujte ci maju naozaj rovnake R, resp. merajte pocas behania motormi ubytok napetia na tychto R.
Ak je prud vo vetvach rozdielny ale ubytky napeti asu rovnake, tak mam podozrenie na niektore IRF540N. viac sa da zistit zial len osciloskopom, zkora cast mostika je "sahnuta". Trochu pomzoe merat jednosmerne napetie A+,A- a B+,B- voci napajaniu (zem napajania). Pokial pri behani motorom toto napetie nie je niekde v "strede" tak niektory z mosfetov nespina ako ma. (problem nemusi byt nevyhnutne mosfet ale aj budic mosfetu, pripadne rezistori medzi budicom a gate IRF-ka).
Pokial je ubytok napeti rozdielny, (zodpoveda rozdielu nameranych prudov) bude problem v komparatore .. toto uz je dost probs diagnostikovat .. nakolko vacsina obvodov ma zbrusene cislo.
Pokial tam namerate znatelny rozdiel prudov.. rozoberte driver .. je tam dvojica odporov pre vetvu a a dvojica pre B, skontrolujte ci maju naozaj rovnake R, resp. merajte pocas behania motormi ubytok napetia na tychto R.
Ak je prud vo vetvach rozdielny ale ubytky napeti asu rovnake, tak mam podozrenie na niektore IRF540N. viac sa da zistit zial len osciloskopom, zkora cast mostika je "sahnuta". Trochu pomzoe merat jednosmerne napetie A+,A- a B+,B- voci napajaniu (zem napajania). Pokial pri behani motorom toto napetie nie je niekde v "strede" tak niektory z mosfetov nespina ako ma. (problem nemusi byt nevyhnutne mosfet ale aj budic mosfetu, pripadne rezistori medzi budicom a gate IRF-ka).
Pokial je ubytok napeti rozdielny, (zodpoveda rozdielu nameranych prudov) bude problem v komparatore .. toto uz je dost probs diagnostikovat .. nakolko vacsina obvodov ma zbrusene cislo.
este ma napada dalsi (jednoduchsi) sposob diagnostikovania .. namiesto motorov napojit medzi svorky A,B vykonovy odpor povedzme 27 ohmov .. (zlozeny z povedzme 10x 270-ky paralelne, alebo 24V ziarovka 25W). napajanie povedzme 30 V (idealne s prudovym omedzenim nieco nad maximalny prud nastaveny na drivri - dip prepinacmi nastavte max 1A, to prezije aj ta 24V ziarovka bez probs).
Na neindukcnej zatazi sa bude lahsie merat priamo napetie a z toho sa da lahko urcit ktora cast mostiku je vadna. Krokovat to uplne po jednom kroku a merat ako sa meni napetie na zatazi A svoriek a B svoriek. Mikroktok vypnut (na 400 krokov na otocku, bezi to vlastne halfstep).
Na neindukcnej zatazi sa bude lahsie merat priamo napetie a z toho sa da lahko urcit ktora cast mostiku je vadna. Krokovat to uplne po jednom kroku a merat ako sa meni napetie na zatazi A svoriek a B svoriek. Mikroktok vypnut (na 400 krokov na otocku, bezi to vlastne halfstep).
Oscilem jsem na to koukal. Signal obou vinuti vypada v obou smerech uplne stejne a presto je citelny rozdil. Kdyz snizim proud na 2.6A,tak se ten jev silne omezi.Pri 3.5A je hodne vyrazny.Pri 60V a 2.5A to skoro neni poznat.Zkousel jsem menit MKK,ale zadny vliv to nema. Zatim se porad nechytam. Mam tri nove drivery a tri motory.Vsechny se chovaji stejne.
- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
neceho se domerit nejakym obycejnym oscilem je prakticky nemozne - kdyz jsem tenkrat resil chybu v DS u LMD18245 (ktera tam je dodnes) a prakticky identicke projevy (jeste na Bistepu) jako popisujes, tak to najit beznym analogovym osciloskopem bylo skoro na mesic hledani nez jsem si toho vsiml a nez jsem na to priselPupak píše:Oscilem jsem na to koukal. Signal obou vinuti vypada v obou smerech uplne stejne a presto je citelny rozdil. Kdyz snizim proud na 2.6A,tak se ten jev silne omezi.Pri 3.5A je hodne vyrazny.Pri 60V a 2.5A to skoro neni poznat.Zkousel jsem menit MKK,ale zadny vliv to nema. Zatim se porad nechytam. Mam tri nove drivery a tri motory.Vsechny se chovaji stejne.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
ako sa to sprava s este nizsim napetim (pod 40 V ) ? Zmeni sa spravanie pokial napajanie blokujete silnejsim kondikom a oddelite od zdroja diodou ? Ako sa to sprava s ohladom na frekvenciu krokovania ? je to horsie/lepsie s rastucou frekvenciou ?
Tak s klesajicim napetim se to chova hur. Motory jsou 1.9, 3, 4.5Nm z CNC shopu. Driver je ME742 z tehoz zdroje. Na motoru to evidentne nezavisi.Chovaji se vsechny tri drivery i motory stejne.Take jsem zkusil tri ruzne zdroje. Spinany 45V/8A,a Klasika 50V a 60V. Kondy jsou 15G.
Je to fakt zajimavy efekt. Pripada mi,jak kdyby v tom druhem smeru byl proud vyrazne mensi a jeste je zvuk takovy divny.No zkratka zahada.
Pouzivam ty drivery uz delsi dobu a zatim jsem si niceho podobneho nevsiml.Ted me to zaujalo pri zkouseni, a tak jsem se tim trochu zacal zaobirat,ale fakt se nechytam.
Je to fakt zajimavy efekt. Pripada mi,jak kdyby v tom druhem smeru byl proud vyrazne mensi a jeste je zvuk takovy divny.No zkratka zahada.
Pouzivam ty drivery uz delsi dobu a zatim jsem si niceho podobneho nevsiml.Ted me to zaujalo pri zkouseni, a tak jsem se tim trochu zacal zaobirat,ale fakt se nechytam.
Kedze jeden smer ide uplne ok, mam podozrenie ze vystupna cast (mostiky) su uplne v poriadku a chyba je uz v budeni mostikov podla dir/step .. ten driver umoznuje prepnut riadenie z dir/step na CW, CCW .. skuste ci spravanie bude rovnake.
Pripadne skuste negovat jumprom J1 DIR/STEP ci sa zmeni smer blbnutia.
Pripadne skuste negovat jumprom J1 DIR/STEP ci sa zmeni smer blbnutia.
Po nekolika hodinach laborovani jsem zjistil,ze problem je jako obvykle v nekvalitni cinske praci. Jejich motory nejsou navinuty kvalitne bifilarne a diky tomu je nelze provozovat v paralelnim rezimu.Pri stejnych otackach je rozdil napeti na obou vinutich az 0.75V,coz zpusobuje podivne vyrovnavaci proudy ve vinutich a nesmyslny chod. Motor od Vexty,ktery ma na vinuti naprosto shodne napeti chodi se vsemi drivery OK.
At zije Mao.
At zije Mao.

- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
to mi ale nijak teoreticky nevysvetluje to proc to na jednu stranu jde dobre - z podstaty veci neni rozdil mezi tocenim na jednu nebo druhou stranu - je to jen obracena sekvence prouduPupak píše:Po nekolika hodinach laborovani jsem zjistil,ze problem je jako obvykle v nekvalitni cinske praci. Jejich motory nejsou navinuty kvalitne bifilarne a diky tomu je nelze provozovat v paralelnim rezimu.Pri stejnych otackach je rozdil napeti na obou vinutich az 0.75V,coz zpusobuje podivne vyrovnavaci proudy ve vinutich a nesmyslny chod. Motor od Vexty,ktery ma na vinuti naprosto shodne napeti chodi se vsemi drivery OK.
At zije Mao.
problem bude asi jinde
RadekCX
cez sviatky som pri laborovani s ME742 nacapal podobny probs. Napajam ten driver z jednocipaku. Z troch drivrov mi jeden strajkoval .. prehodenim drivrov medzi sebov, jednoznacne vychadzalo na probs drivra. Motor nedefinovane stracal krok a jednom alebo obcas aj oboch smeroch .. Pri merani prudu cez optocleny som po pochybnostiach do oboch vstupov (dir+step) pridal 100 ohm odpori .. a razom probs prestal. Nasledne som zistil, ze jednocip napajam s kusok vyssieho napetia nieco cez 5V .. po vybrati rezistorov a znizeni napetia pod 5V ide dobre aj tento driver.
Este jedna vec .. 2 drivre mam z pred cca 2 tyzdnov z cncshop.cz .. a oba su mierne rozlicne (iny dizajn krytu). Dalsi driver mam starsieho data a je zhodny s jednym z novych .. Prave ten jeden "novy" rozdielny sa spraval tak divne, este som ho nestihol otvorit, predpokladam, ze rozdiel nebude len v krytoch.
Samozrejme .. vobec sa nemusi jednat o zhodny problem aky popisuje Pupak.
Este jedna vec .. 2 drivre mam z pred cca 2 tyzdnov z cncshop.cz .. a oba su mierne rozlicne (iny dizajn krytu). Dalsi driver mam starsieho data a je zhodny s jednym z novych .. Prave ten jeden "novy" rozdielny sa spraval tak divne, este som ho nestihol otvorit, predpokladam, ze rozdiel nebude len v krytoch.
Nepokousim se zadny teoreticky rozbor,jen konstatuju zjistena fakta.
Ackoli by to skutecne na smer toceni nemelo mit vliv,znovu se ukazuje,ze sediva je teorie a zeleny je strom zivota. Zkratka,pokud motory nezapojim paralelne,tak chodi dobre.Pri paralelnim spojeni je evidentne citit jiste drhnuti,kdyz motorem tocim rukou pri odpojenem driveru.Samotne spojeni vinuti uz dela tento efekt.U ruznych motoru ruzne velky,ale je tam vzdy.Mluvim o motorech cinske provenience.Japonske motory se zjevne chovaji dobre.Vyzkousel jsem asi 5 ruznych kusu a vse OK.
Ackoli by to skutecne na smer toceni nemelo mit vliv,znovu se ukazuje,ze sediva je teorie a zeleny je strom zivota. Zkratka,pokud motory nezapojim paralelne,tak chodi dobre.Pri paralelnim spojeni je evidentne citit jiste drhnuti,kdyz motorem tocim rukou pri odpojenem driveru.Samotne spojeni vinuti uz dela tento efekt.U ruznych motoru ruzne velky,ale je tam vzdy.Mluvim o motorech cinske provenience.Japonske motory se zjevne chovaji dobre.Vyzkousel jsem asi 5 ruznych kusu a vse OK.
- Martinhora
Drivery 742 mám taky s rozdílným designem, ale jedná se opravdu jen o kesmetickou záležitost (náhrada plechu za plast) - uvnitř jsou drivery naprosto stejné. U těchto driverů jsem se setkal jen s jedním problémem a to bylo, že při současném zapojení třech driverů na IOBoard nešel jeden přepnout do modu disable (při dvouch to fungovalo). Byla to pravděpodobně výrobní vada na vstupním optočlenu, po výměně driveru vše maká perfektně.k píše: