(Nakonec jsem vyvrtaný trysky přetočil venek v hrotech, takže vyřešíno ale stejně proč to sakra dělá?)
Díky
Jirka
Na čem to točíš?celeron píše:Potřeboval jsem vysoustružit z mosazi trysku, v podstatě trubička s 2 mm vnitřkem a závitem venku. Navrtám střed, pak novej 1,9 mm vrták. Na dýlce 25 mm vrták uhnul od středu skoro 1 mm. Zkusil jsem to znova s jiným vrtákem a stejný. Dal jsem na soustruh pevný hroty, mezi ně broušenou kulatinu a přejel hodinkama zda není uhnutej koník. Rozdíl vodorovně a svisle byl na 150 mm do 0,06mm. Líp to doklepat nejde. Pak jsem ještě zkusil do vrtací hlavičky upnout broušenou tyčku a přejet ji hodinkama, na 100 mm dýlky byl rozdíl necelou desetinu. To jsem jelenem, proč to 25 mm nevyvrtá v ose, tak moc ten soustruh snad rozjebanej není. Co to tedy dělá? Blbá geometrie vrtáků? Nějaká nehomogenita tařený mosazi? Poradí prosím někdo elektrikářovi, co krouhá pro osobní potěšení?![]()
(Nakonec jsem vyvrtaný trysky přetočil venek v hrotech, takže vyřešíno ale stejně proč to sakra dělá?)
Díky
Jirka
Díky za infoceleron píše:Točím na Proma SK400. Navrtáváček velkej průměr 4, malej 1,5 mm. Venkovní průměr trysky (trubičky) 6 mm, dýlka 25mm. Soustružnický kleštiny nemám. Něco jsem dělal v MK3 kleštinovým upínači do frézky naklepnutým místo univerzálky. Kleštiny do něj mám 6-22mm. Bylo to podstatně přesnější než v univerzálce.
Já bych řek že nemáš pravdu.celeron píše:No a k těm 0,06 mm úchylky hrotu koníku proti hrotu ve vřetenu. To bylo na tyčce 150 mm dlouhý, takže na dýlce 25 mm to bylo cca 5-6 x menší úchylka.
Na to existujou měřící trny - to je to co Ti posílal chb.celeron píše:Asi máš pravdu. Otázka ale je, kolik je ta tryska po přetočení venkovního průměru skutečně "šmajdavá" . Okem to není vidět a nevím, čím to změřit. Hlavně že tryska funguje.
S tím koněm je problém. Ta Proma má asi koníka technicky nejslabší věc na celým soustruhu. V štelování do boku maj šrouby hroznou vůli a nejhorší je, že zatahovací šroub koníku prochází přes vodící desku koníku (to co se šoupe po loži) a pokud se šroub koníku povolí, vodící deska koníku se proti koníku trochu hejbe. Už jsem to chtěl kolikrát řešit ale nevím jak změřit souosost MK2 v pinole proti vřetenu. Možná si nechat nabrousit MK2 a za kuželem cca 150 mm tyčky na který by se to dalo hodinkama vyměřit. Nebo je nějaká jiná metoda?