kuličkový šroub technologie
Ahoj.
Pokoušel se někdo rozebrat matku kuličkového šroubu (předepnutá)?
Dá se vůbec po rozebrání vrátit do původního stavu?
Vlastním 2ks kuličkových šroubů Steinmeyer 20x5mm s předepnutou maticí.
Šrouby běhaly na stroji, mazány nějakou zelenou vazelínou, stav po umytí na pohled výborný, ale jejich chod není podle představ, myslím že jdou dost ztuha.
Jde mi o to, jestli se dá dělená (předepnutá) matice nějak rozebrat, vyčistit, popřípadě zmenšit předepnutí?
Na matici jsou nějaké otvory zalité, co je pod nimi? viz. obr.
Pokoušel se někdo rozebrat matku kuličkového šroubu (předepnutá)?
Dá se vůbec po rozebrání vrátit do původního stavu?
Vlastním 2ks kuličkových šroubů Steinmeyer 20x5mm s předepnutou maticí.
Šrouby běhaly na stroji, mazány nějakou zelenou vazelínou, stav po umytí na pohled výborný, ale jejich chod není podle představ, myslím že jdou dost ztuha.
Jde mi o to, jestli se dá dělená (předepnutá) matice nějak rozebrat, vyčistit, popřípadě zmenšit předepnutí?
Na matici jsou nějaké otvory zalité, co je pod nimi? viz. obr.
Ta matka je ze dvou casti,ktere jsou do sebe presne nalicovany a sesroubovany.Obvykle je tam ze strany takova zapadka na sroubek,ktera to jisti proti otoceni.Kdyz se odstrani,da se matka rozsroubovat.Menit predpeti je komplikovane,protoze je jedna o tisiciny mm,ktere ho definuji.Pokud se ti povede matku rozsroubovat,neni problem ji vycistit.
Rozebrat se to dá, ovšem horší se to skládá, hlavně taková malá matice. A s tím rozebráním bych to neřešil, stačí tu matici vyšroubovat, ale opatrně! Pochytat všechny kuličky. Všechno pořádně vymýt a vyfoukat. Pokud jsou kuličky dobré, a to většinou po dlouhém provozu nebývají, tak se funkční závity naplní mazacím tukem na ložiska. Potom se kuličkama naplní převáděcí můstek, potom se nalepí jedna vedle druhé do funkčních závitů a opatrně našroubuje na šroub. Předpětí zůstává jako předtím. Ovšem pokud to není vyběhané a neztratí se kuličky. Náhrada novými je v domácích podmínkách prakticky vyloučená. Pokud se v matici "šprajcla vazelína", mívají kuličky plošky.
S tí nemohu souhlasit. To to je matice ktera používa třech samostatných oběhovích drah tuto konstrukci používa např. SKF. Převáděcí můstky jsou zality, jejich demontáž nepřicází v uvahu předpětí těchto matic se dělá 3 způsoby
1. diference stoupání závitu na matce
2. diference stoupání závitu na šroubu
3. průměrem valivých těles
Matka je jedno dílná a předpětí se neda měnit
1. diference stoupání závitu na matce
2. diference stoupání závitu na šroubu
3. průměrem valivých těles
Matka je jedno dílná a předpětí se neda měnit
Nevím, jaká je tohle zrovna konstrukce, ale pokud je to zalité bude s tím problém. Matice, které se dají rozebrat se opravdu rozebírají snadno. Skládání také není problém, ale "lepení" do drah a následné šroubování mi nefungovalo. Já je skládám v suchém stavu (nenamazané) a kuličky tam dokutálím z jedné strany (druhou uzavřu).
Co se týká předpětí. Nevím, jak by měla fungovat ta diference stoupání na šroubu, ale používá se ještě stahovací matice (rozřízlá a stahovaná šroubem) nebo dvou matic, které se axiálně stahují k sobě. U těchto dvou konstrukcí se dá předpětí změnit.
Co se týká předpětí. Nevím, jak by měla fungovat ta diference stoupání na šroubu, ale používá se ještě stahovací matice (rozřízlá a stahovaná šroubem) nebo dvou matic, které se axiálně stahují k sobě. U těchto dvou konstrukcí se dá předpětí změnit.
Diference funguje tak že v matce jsou 2 oběhové systémy odělené mezerou která ale neodpovídá stoupání štoubu tím dojde k předpětí. U této konstrukce kuličky přebýhaji jen mezi 1 závitem většinou přes plastoví převaděč, větší délky matice se dosahuje skládáním jednotlivích závitu.
Monteg, dobře, ale to je diference stoupání v matce. Já nechápal co top je diference stoupání na šroubu.
Nejpresnejsi predpeti na brousenejch sroubech ma delena matice,ktera se seroubovava a predpeti vymezuje brousenej krouzek,kterej definuje tlak obou casti proti sobe.To zarucuje rovnomerne rozlozeni predpeti na vsechny kulicky.Mam takovech sroubu nekolik a funguji dokonale.
Pokud se predpeti vytvari vetsim prumerem kulicek,je chod citelne tuzsi a taky zivotnost tehle sroubu je mensi.Pri vyssich otackach se musi i chladit.
Staci troch spiny a uz se zadiraji.
Pokud se predpeti vytvari vetsim prumerem kulicek,je chod citelne tuzsi a taky zivotnost tehle sroubu je mensi.Pri vyssich otackach se musi i chladit.
Staci troch spiny a uz se zadiraji.
Dvojité matice mám také a fungují dobře. Mám i tu jednoduchou rozřízlou a stahovanou šroubem (STAR) to je také zajímavé řešení. Je to levnější, má to poloviční délku a především se u toho dá měnit předpětí. Matice je to už starší, takže nevím, jestli je ještě v nabídce. Pokud ano, tak ji můžu doporučit.
Asi chápu jak je provedeno předpětí matic, krásně to mají nakresleno a vysvětleno třeba v
http://www.ks-kurim.cz/cz/hlavni_fs.htm
katalog produktů strana 11.
Tato matice má nejspíš můstky zalité, jestli to jsou ty šikmé výřezy na matici viz obrázek.
Matice je také v půlce rozdělena, vypadá že je ze dvou částí - je to vidět
Po obvodu toho rozdělení jsou také dva otvory proti sobě cca 3,5 mm v průměru- též zalité.
Pokoušel jsem se jeden otvor odvrtat, a je tam prázdná díra,žádný červík, a na dně (hlobka asi 3mm) díra odbočuje pod úhlem směrem k té dělící rovině matky -též zalito. Celek se tváří jako matice dvoudílná uprostřed sešroubovaná a těmito 3,5mm otvory zalitý závit.
Mám se do toho pouštět.
Bojím se jen , když bude matka OK, tak abych to dal někdy zase dohromady. Přece jen takovéto díly pro CNC nerostou každý den na stromě.
http://www.ks-kurim.cz/cz/hlavni_fs.htm
katalog produktů strana 11.
Tato matice má nejspíš můstky zalité, jestli to jsou ty šikmé výřezy na matici viz obrázek.
Matice je také v půlce rozdělena, vypadá že je ze dvou částí - je to vidět
Po obvodu toho rozdělení jsou také dva otvory proti sobě cca 3,5 mm v průměru- též zalité.
Pokoušel jsem se jeden otvor odvrtat, a je tam prázdná díra,žádný červík, a na dně (hlobka asi 3mm) díra odbočuje pod úhlem směrem k té dělící rovině matky -též zalito. Celek se tváří jako matice dvoudílná uprostřed sešroubovaná a těmito 3,5mm otvory zalitý závit.
Mám se do toho pouštět.

Bojím se jen , když bude matka OK, tak abych to dal někdy zase dohromady. Přece jen takovéto díly pro CNC nerostou každý den na stromě.
Monteg: aha, už chápu jak to funguje
diference stoupání bych to nenazval. Stoupání obou (nebo více) chodů závitu je stejné, ale závity jsou vůči sobě posunuté.

Díky všem za rady.
Konečně jsem se odhodlal a šroub rozebral. Matice je použita půlená s předepnutím jak již bylo uvedeno výše, každá půlka má tři mosazné mosty (zalité) matice je pevně sešroubována a ve spojení nejspíš zalita.
Obsahuje 108 kuliček.
Po důkladném vymytí jsem zjistil,že některé kulky jsou o dost tmavší (zřejmě vadné).
Horší bylo skládání, zkoušel jsem kuličky sypat do závitu, ale po 3h rovnání neúspěšně. Nakonec pomohlo nalepení na vazelínu v matici a našroubování šroubu - to šlo hned na 2. pokus.
Chod se trochu zlepšil, ale stejně matice přidrhává.
Dají se sehnat kuličky nové, nebo jsou nějaké speciál.
Někdo psal že to nemá cenu, vím ale že se šrouby běžně repasují
sice ne doma ale proč to nezkusit.
Myslím, že když seženu stejné kuličky, tak v tom nemůže být nic těžkého.
Konečně jsem se odhodlal a šroub rozebral. Matice je použita půlená s předepnutím jak již bylo uvedeno výše, každá půlka má tři mosazné mosty (zalité) matice je pevně sešroubována a ve spojení nejspíš zalita.
Obsahuje 108 kuliček.
Po důkladném vymytí jsem zjistil,že některé kulky jsou o dost tmavší (zřejmě vadné).
Horší bylo skládání, zkoušel jsem kuličky sypat do závitu, ale po 3h rovnání neúspěšně. Nakonec pomohlo nalepení na vazelínu v matici a našroubování šroubu - to šlo hned na 2. pokus.
Chod se trochu zlepšil, ale stejně matice přidrhává.
Dají se sehnat kuličky nové, nebo jsou nějaké speciál.

Někdo psal že to nemá cenu, vím ale že se šrouby běžně repasují
sice ne doma ale proč to nezkusit.

Myslím, že když seženu stejné kuličky, tak v tom nemůže být nic těžkého.
Zmer si kulicky mikrometrem.Pokud je to nejaky standardni rozmer,je urcita sance je sehnat.Pokud je to nejaka exotika 3.27 mm jako jsem mel v jedne matici ja,tak je sance temer nulova.Diference 0.01mm u kulicek je jiz problematicka.