Ahojte,
Chcel by som si postavit CNC. Chcel by som to koli elektronike a bol by som rad keby to zvladlo aj dural (pracovne pole formatu A3). Momentalne riesim konstrukciu a material. Chcem sa vas opytat na nazor ku konstrukcii prilozenej v prilohe - predovsetkym cast medzi x a y osou. Boky su kreslene s hrubkou 20mm a spojovacie listy 15mm. Konstrukcne sa mi javi najvhodnejsie dat to narezat plamenom al. vodnym lucom a potom to dat niekde opracovat na CNC tak, aby to do seba zapadalo. Na fore som sa docital ze AlMgSi0,5 (6060) je dost nevhodny lebo je makky. Pokusam sa tam najst viac info. Uz som sa dopatral ze rada 2xxx a 7xxx su podstatne lepsie. Chcel by som sa vas spytat na typ duralu aky pouzivate.
Vopred dakujem za odpovede
Konstrukcia
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že slitina 6060 není příliš oblíbená, protože se trošku hůř obrábí. Ale jinak co se týče tuhosti konstrukcí, tak bych řekl, že zase tolik nezaostává. Ostatně, veškeré konstrukční profily bývají ze 6060.
Takže ty spojnice tl. 15 bych z nich udělal, to se dá koupit přímo hotová plochá tyč, netřeba nic řezat na laseru či vodě, a obrobí se jen konce.
Ty bočnice z tl. 20 se asi na běžnou plochou tyč (největší je 20x200) nevejdou, takže to budeš muset udělat z plotny, kde je rozumný materiál 5083. Ale laserem Ti to asi nikdo neřízne, pokud vím, tak hliník se pálí maximálně do síly 6-8 mm. Na vodě by to šlo, ale jestli to chceš pak ještě objet na frézce, tak je to skoro zbytečné. Navíc se mi zdá, že po řezání vodou zůstávají v řezu zbytky abraziva, které tupí nástroj. Jestli kecám, tak mě zkušenější kolegové kdyžtak opravte, ale jednou jsem zafrézovával výpalky z vody a každý další kus byl hnusnější a hnusnější, až jsem ten nástroj nakonec musel zahodit.
Budeš-li potřebovat cokoliv vyrobit z duralu, tak se hlásím. Pár takových bočnic už jsem dělal. Dodám včetně materiálu, Ty se staráš jen o výkres.
petr.spacil@krutor.cz
Takže ty spojnice tl. 15 bych z nich udělal, to se dá koupit přímo hotová plochá tyč, netřeba nic řezat na laseru či vodě, a obrobí se jen konce.
Ty bočnice z tl. 20 se asi na běžnou plochou tyč (největší je 20x200) nevejdou, takže to budeš muset udělat z plotny, kde je rozumný materiál 5083. Ale laserem Ti to asi nikdo neřízne, pokud vím, tak hliník se pálí maximálně do síly 6-8 mm. Na vodě by to šlo, ale jestli to chceš pak ještě objet na frézce, tak je to skoro zbytečné. Navíc se mi zdá, že po řezání vodou zůstávají v řezu zbytky abraziva, které tupí nástroj. Jestli kecám, tak mě zkušenější kolegové kdyžtak opravte, ale jednou jsem zafrézovával výpalky z vody a každý další kus byl hnusnější a hnusnější, až jsem ten nástroj nakonec musel zahodit.
Budeš-li potřebovat cokoliv vyrobit z duralu, tak se hlásím. Pár takových bočnic už jsem dělal. Dodám včetně materiálu, Ty se staráš jen o výkres.
petr.spacil@krutor.cz