Tříosé CNC pro studijní a vědecké účely

Odpovědět
Supiluliumas

28. 4. 2009, 9:04

Zdravím!

Potřeboval bych poradit s takovým CNC hejblátkem co bude teoreticky vypadat i z části fungovat jako CNC frézka. Nejprve bude sloužit pro výuku řízení CNC a následně pokud to bude fungovat i pro měření bezkontaktními metodami.
K dispozici je hromada starých tiskáren a skenerů. A další materiál taky nebude problém. Horší je to se vším přes co jde elektrický proud. V tom sem vedle.
Takže jak identifikovat krokové motory? Jaké řízení k nim? Zdroje, ...
Posuvy kolem 10x10x10 cm stačí. Vzorek na měření bude mít max půl kila, ani ne.
Nejvíc mě děsí ty řídící jednotky. Přečetl jsem si tu o nich vcelku dost a bohužel jako na každém fóru je těžké vyvodit z toho nějaký závěr.

Tak mi sem prosím něco pisněte co si o tom myslíte. Sám nevím co bych měl jěště řešit.

Díky moc
k

29. 4. 2009, 7:00

motor za motorom, najprv premerat ktore vodice su spojene (t.j. ktore su napojene nna rovnaku cievku). Pokusit sa uhadnut kolko cievok vobec dnu je .. (hladajte na nete obrazky zapojenia 4 5 6 8 vodicovych motorov).

Potom je sanca nejaky z motorov vybrat .. odporucam take co maju mensi odpor vinutia (pod 10 ohmov).. a ak je na stitku nejaky udaj o prude tak take co maju tento udaj co najvacsi.

Elektronika t.j. drivre .. pokial nie ste kamarat so spajkovackou . odporucam skusit inzerciu ci vam nieco niekto neubastli ... Pokial nepozadujete nejake vysoke zrychlenia (rychlosti na masine 10x10cm nema zmysel prehanat) tak prudovo postacia 1A drivre a napetim do tych 25V ..

Alternativa 2 .. drahsia ale podstatne jednoduchsia .. objednat vsetko na www.cncshop.cz z vyberu napr 3x driver M415B, 1x zdroj PS100/24, zoberte si aj ponukanu CNC IO board a pokial z motorov co najdete nevyberiete nic tak kupte aj napr 57HS09.

Pozrite si tam dokumentaciu k drivru M415B (pripadne aj ine drivre) .. a najdete v nej ako sa zapajaju vinutia motorov . mozno vam to pomoze pri merani
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“