Zdravím Vás,
mám takú konkrétnu otázku:
Akú mám nastaviť rýchlosť posunu pri frézovaní leteckej (6-vrstvovej) preglejky. Fréza na priemer 2,4 mm, hlbka rezu na jeden prechod je 1,5 mm, otáčky vretena cca 15.000
Je mi jasné, že presné číslo sa nedozviem, ale zaujímal by ma Váš názor.
Palo
Rýchlosť frézovania
15.000 otáček je pro tak malý průměr frézy krutě málo. Spočítej si řeznou rychlost! Každopádně taky záleží na počtu zubů, materiálu frézy, na tuhosti stroje délce nástroje........ Prostě to stejně musíš vyzkoušet a ono je už na poslech jasný, co se té fréze líbí a co už ne.
Fréza je dvojbritová, jedná sa o túto frézu http://www.gravirovanie.sk/01UVOD.htm Stroj som postavil iba nedávno a toto je moje prvé frézovanie na ostro. Dosť mi vadí, že ta frézka akoby vytláčala materiál pred sebou a nepríjemne niekedy píska. Čo sa ostrosti frézy týka, tak je nová.
ArtCam ma prednastavené pre frézu priemeru 3 mm, pri 15.000 otáčkach, rychlosť posunu až 42 mm/s. (v dreve) A to mi pripadá trochu moc.?
ArtCam ma prednastavené pre frézu priemeru 3 mm, pri 15.000 otáčkach, rychlosť posunu až 42 mm/s. (v dreve) A to mi pripadá trochu moc.?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Takovej první nástřel pro drážkovačky a jiné frézy které mají dost místa mezi zuby a bez ohledu na materiál je 0.5 % průměru na jeden zub. Takže 15000 * 2.4 * 0.005 * 2 = 360 mm/min. Ale přesně je to vždycky v katalogovém listu toho nástroje, protože se to případ od případu liší a někdy i o hodně. Příliš nízký i příliš vysoký posuv vadí, nízká řezná rychlost obvykle ne.
Aleš Procháska