Opticke oddeleni LPT

Odpovědět
CZ_Pascal

8. 5. 2009, 2:44

Takhle nejak si predstavuji opticke oddeleni pocitace a frezky. Galvanicke oddeleni je kompletni (zadna spolecna zem). LPT port neni namahan zadnym proudem - vykonove "krmeni" optoclenu obstarava budic (v mem pripade CPLD kvuli dostatecnemu poctu nozicek :-) ). To same ze strany frezky. Napeti pro budic LPT casti obstarava DC/DC mnenic. Rozlozeni vstupu a vystupu programovatelne s omezenim : 12 vystupu a 5 vstupu (tak jak LPT pouziva MACH). Osazeni v paticich kdyby precejen nahodou neco "odeslo" (ale posledni dobou odchazi cim dal tim min :-) doufam ze tento trend zachovam). Urcite by se dalo jesta ledacos vylepsit, ale je to jen takove docasne udelatko nez spacham HW interpolator (coz muze vzhledem k nedostatku casu docela trvat:-( )
Přílohy
Spodni strana DPS
Spodni strana DPS
Horni strana DPS
Horni strana DPS
ferguson

8. 5. 2009, 3:25

tak toto je hoooodne dobryyyy. naozaj sa mi to lubi. dve otazky:
-treba tam naprogramovat nejaky IO?? ja sa tomu nerozumiem tak preto
-ako je to s cenou suciastok?
diky
CZ_Pascal

8. 5. 2009, 5:26

Naprogramovat se musí ty dva CPLD (proto jsem psal ze rozlozeni vstupu a vystupu je programovatelne).

Cenu součástek jsem raději nepočítal - nejsem masochysta, ale co bych pro vás neudělal :-)
jedno CPLD stoji kolem 100Kč, (použity 2 kusy)
jeden optočlen kolem 10Kč, (použito 17 kusů)
oboustrana fotocitliva deska 100Kč
DC/DC menic 195Kč
svorkovnice 8,5Kč (krát 18 kousků)
Konektor LPT kolem 15kč, nějaký to smdčko, elyt, stabilizator

Ale sečíst se to bojím :twisted:

Cena je sice o dost vyssi nez napriklad CNC IO Board - oddělovací deska pro paralelní port z CNCShopu, ale narozdil od ni poskytuje opravdove galvanicke oddeleni !!!
sejosef

8. 5. 2009, 5:54

Zarazilo mě to že nejsou vůbec zatížené výstupy LPT. Mě to bez zatížení (připojeno pouze na vstupy 74ACT04) generovalo kroky navíc. Nejvíc se to projevovalo při spuštěném vřetenu. Odpory k zemi to vyřešili. Už jsi to testoval na mašině?
misox

8. 5. 2009, 6:51

Zaujimalo by ma do kolko kHz je to scopne rozumne chodiť.
Na kolko mA je zatažiteľný vystup?
CZ_Pascal

8. 5. 2009, 7:20

LPT opravdu neni nijak zatizene, ale pri stinenem LPT kabelu by to nemelo vadit. Praxe ukaze - zatim bohuzel nemam jak vyzkouset - frezku nemaje.

Co se tyka rychlosti tak tam je to brzdene hlavne tim optoclenem ktery ma katalogovou rychlost 10MBaud coz by mohlo znamenat 5MHz obdelnik (samozrejme uz trochu zkresleny, ale stale schopny prenosu dat). CPLD jsou sice ty nejpomalejsi = pruchod signalu kolem 15 nanosekund. Ale nad 10MHz by se to melo dostat bez problemu pri pruchodu obouma CPLD.

Jinak CPLD je stavene na odber 24mA z kazdeho pinu pro logickou jednicku a -4mA pro logickou nulu. Vetsinou je potreba vykon spis na tu logickou jednicku. Ja mam ovsem vystupni proud omezen rezistorem 100Ohm (zkrat 50mA). Zadna velka ochrana se nekona nehodlam tomu moc škodit. Bude to budit optočleny na driveru :-)
sejosef

8. 5. 2009, 7:54

Odpor k zemi mám 1K2. Funguje to i s notebooky které posílají asi 2,4V v log. H. Kabel je stíněný tím "pozlátkem" a délka je 1,8m.

Ještě trochu mimo mísu. Stalo se vám někomu že vám Mach3 hlásil velice kolísavý takt základní frekvence. Myslím tím že když má být nastaven na 25kHz tak se jeho takt třebas na 10 vteřin přepne na 16kHz a pak najednou na podobně dlouhou dobu vyskočí na 32kHz a podobně kolísá po celou dobu. Mám vypnuté řízení spotřeby a vše je na plno (cpu a pod.).
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“