stavba hobby cnc
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Ahoj, chtel bych postavit cnc pro obrabeni kovu, vpodstate neco co zvladne vyrobu telicek sipky, jen nevim jak na to, soustruh a nic takoveho doma nemam, takze jsem znacne omezen
pokud by mel nekdo nejakou radu, jak neco takoveho zhotovit, byl bych moc vdecen.

Myslíš šipky na házení do terče? Z jakého materiálu by to mělo být soustruženo?
Stejně si myslím, že správnou technologií by bylo tlakové lití...
Radek
Stejně si myslím, že správnou technologií by bylo tlakové lití...
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
presne tak, sipky na hazeni, jde mi jen o telo, soustruzeno z mosazi, pripadne wolfram-nikl, ale mosaz bude stacit, co jsem se dival, tak vyrobci je vyrabi taky na soustruhu, na tlakove liti asi doma neudelam podminky 

tak ono ta slitina nevim presne, sehnat se asi bude dat, ale staci i nikl, zatim jsem nezjistoval
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Tak promin , ale pokud nevis nic ani o tom co chces obrabet , tak to si hodne mimo misu.
A jestli chces obrabet nikl , tak to si vedle dvou mis. Jestli wolfram , tak to
jsi vedle 4 mis.
Chces zrejmne obrabet silne legovanou ocel , tipl bych nastrojovou nebo chirurgickou ocel.(asi i nerezovou //+ chrom)
Takze se soustruzenim budes mit na hobby masince hooodne velke problemy.
Pokud chces delat z mosazi , tak si kup cinsky soustruh a uprav ho na CNC. Viz vlakno soustruhy, neco malo se tam probiralo a probira.
Mosaz je relativne uplne v poho.
RADEK
A jestli chces obrabet nikl , tak to si vedle dvou mis. Jestli wolfram , tak to
jsi vedle 4 mis.
Chces zrejmne obrabet silne legovanou ocel , tipl bych nastrojovou nebo chirurgickou ocel.(asi i nerezovou //+ chrom)
Takze se soustruzenim budes mit na hobby masince hooodne velke problemy.
Pokud chces delat z mosazi , tak si kup cinsky soustruh a uprav ho na CNC. Viz vlakno soustruhy, neco malo se tam probiralo a probira.
Mosaz je relativne uplne v poho.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
-
Třeba budeš mít štěstí a kulatinu seženeš, ale bude to pořádná cena. Nevím ani jak to jde obrábět. Sháněl jsem to pro syna, závodně hraje šipky, už je to asi tři roky. Nakonec jsem je pro ně dělal z mosazi a jak postoupili, tak si je koupili originál. Ty tři šipky stojí asi tisícovku. Rozdíl je asi v tom, že wolframnikl je těžší. Měl jsem je teťkom v ruce a je to určitě obráběný. Kolik jich chceš dělat, že na to chceš dělat CNC soustruh. Na obyč. soutruhu bych si jich troufnul udělat tak 15 za hodinu, včetně závitů a vyleštění. Vždyť je na tom jenom pár zápichů.
no chci si udelat, jen par sipek, spis me laka ta stavba vlastniho cnc a pak tvorba tech sipek, proto jsem mozna o 4 - 2 misy vedle, s cnc a soustruhem jsem nikdy nedelal, proto se tu ptam
tak to je bomba, protoze ja potrebuji cca 6,2 - 5,7
ja len upozornim ze CNC sustruh oproti CNC frezke vyzaduje este presnejsie ulozenia (ziadna vola). Sustruh reze totiz jednym reznym klinom a je trvale v zabere na rozdiel od frezky ktora nie je trvale v zabere. Tak sa vam na "volnom" stroji velmi lahko stane ze sustruzeny povrch je katastrofa pricom na stroji s pdobnou tuhostou bude frezovanei este davat uspokojive vysledky.
(hore uvedene neplati univerzalne .. pri nizkej tuhosti hlavne pri opracovani tvrdych materialov je to v principe jedno ci freza ci sustruh, kvalita povrchu je otrasna a nastroje odchadzaju jedna radost takze niekedy je vyslednu suciastku lacnejsie kupit hotovu).
Pokial sa teda uspokojite s mosadzou tak to je celkom zvladnutelne .. pokial ale planujete obrabat kvalitnu ocel, tak budete tam velke stastie ak to Vas prvy CNC stroj zvladne.
(hore uvedene neplati univerzalne .. pri nizkej tuhosti hlavne pri opracovani tvrdych materialov je to v principe jedno ci freza ci sustruh, kvalita povrchu je otrasna a nastroje odchadzaju jedna radost takze niekedy je vyslednu suciastku lacnejsie kupit hotovu).
Pokial sa teda uspokojite s mosadzou tak to je celkom zvladnutelne .. pokial ale planujete obrabat kvalitnu ocel, tak budete tam velke stastie ak to Vas prvy CNC stroj zvladne.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ono i jinak je lepší to koupit hotové, protože ona jen ta elektroda stojí odhadem tak pětikilo a udělá se z ní jedna šipka
A to ještě s obtížemi a drahými nástroji, Radek-B už varoval, že obrábět wolfram není žádná slast. Ale jestli jde jen o to vyrábění tak je to samozřejmě něco jiného - já osobně nejsem s vlastním výrobkem spokojený dokud nestál jen na materiálu víc než za kolik by se to dalo koupit hotové 

Aleš Procháska