navrh cnc frezky

motorovy

20. 5. 2009, 7:38

Caute. Konecne som sa aj ja rozhybal a zacal som realne uvazovat nad stavbou frezky. V prvom rade chcem upozornit ze nie som strojar, takze trpezlivost so mnou :)
Nemam takmer ziadne strojne vybavenie, takze vsetky diely si musim dat u niekoho vyrobit. Nemam ziadne skusenosti s obrabanim, masinka bude hlavne sluzit na studium tejto problematiky. Rad by som sa naucil navrhovat a vyrabat formy pre laminovanie z dreva. Ak ten proces zvladnem, potom sa poobzeram po niecom vacsom. Takze obrabat sa bude drevo, nejake plasty a ked to nedajboze zvladne kov, nenahnevam sa.

No k veci. Zohnal som taky liatinovy rost s hrubkou myslim 10 mm(na obrazkoch v zelenom) a kus oceloveho plechu hrubeho asi 12 mm z ktoreho budu tie dve cervene podlozky ci ako by sa to dalo nazvat. Dal som to ofrezovat do nejakej firmy cez znameho. Netusim vsak kolko je realna cena za ofrezovanie vrchnej casti toho liatinoveho rostu a jeho skratenie a vyroby tych dvoch podloziek. Ten rost ma sirku 500 mm a dlzku cca 750 mm, pricom sa skrati na 500 mm. Tie cervene plechy sa vyrobia z jedneho kusu, zospodu sa ofrezuju a zvrchu sa zafrezuje drazka.To je cela robota co od nich chcem. Kolko by bola asi tak cena za robotu? Ide mi o to, ze v prvej dielni ktoru som navstivil chceli 300€ co sa mi zdalo prilis vela.
Přílohy
zakladna.jpg
zakladna_top.jpg
Naposledy upravil(a) motorovy dne 20. 5. 2009, 7:51, celkem upraveno 1 x.
ferguson

20. 5. 2009, 7:41

prepac, ale obrazky nejako nejdu :?
PavelZ

20. 5. 2009, 7:43

ferguson píše:prepac, ale obrazky nejako nejdu :?
Mě taky nejdou, přesto je tam napsáno "Zobrazeno 2x" :D
pájač

20. 5. 2009, 7:46

Koľkokrát na ne klikneš , toľkoktát sa ti zobrazí nič . :D
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
motorovy

20. 5. 2009, 7:49

skusim reuploadnut
motorovy

20. 5. 2009, 7:52

no obrazky by tam mali uz byt

tu je nejaky progres v navrhu, ten liatinovu kus som si vybral pretoze uz ma urobene drazky co budu sluzit na uchytavanie materialu. inak to uz dva tyzdne stoji vo firme co to ma obrobit lebo vraj nemaju na to cas :?

podoprete tyce su tam kvoli cene ak by sa niekto pytal :) vsetko mienim nakupovat z cncshopu, nepoznam nic lacnejsie mimo CR a SR
Přílohy
picture_2.jpg
picture_1.jpg
bobik

20. 5. 2009, 8:41

300 eu tak nějak odpovídá, když s tím stráví celou šichtu.
Jako základ frézky se mi ten děravej rošt moc nelíbí. Říkáš, že drážky budou složit k upínání. Litina je dosti křehká a na tvém roštu se mi zdá dosti slabá. Při upínání bude namáhána na ohyb a časem ti pravděpodobně praskne. To je jen můj pocit, možná to bude dobrý.

V jakým CAD systému to modeluješ? Jako konstruktér se o CAD dost zajímám a tohle nepoznávám.
motorovy

20. 5. 2009, 8:53

ono ten liatinovy rost bude podoprety este aj z bokov doskami, resp. plechami tak ako je to vpredu a vzadu tymi fialovymi. tie luce liatiny na tom roste su prierezu cca 10x15 mm, budem to opatrne zatazovat.

modeloval som to v google sketchup, neviem ci sa to da nazvat CADom, ale ide mi to v nom po pociatocnom nauceni dost rychlo. este skusam rhino, ale v nom este nie som moc dobry.
bobik

20. 5. 2009, 9:00

Pod ten rošt budeš moci sáhnout rukou? Předpokládám že použiješ nějaké T-matice (či jak se to jmenuje) do t-drážek. Bohužel t-drážky nemáš, tak si tu matici budeš muset podržet, než ji dotáhneš.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2009, 9:17

Než se do něčeho pustíš, podlož ten rošt v protilehlých rozích a přitlač prstem uprostřed, ať vidíš, jestli se moc neprohýbá. Podle obrázku tipuju, že se bude snadno kroutit. Ale třeba ne, experiment řekne vše.
Aleš Procháska
lamoz
Sponzor fora

20. 5. 2009, 9:20

ahoj motorovy!

cely ten projekt zalezi na tom kolik chces investovat penez...
mohl bych doporucit koupit bf20/sieg a udelat z neho cnc. myslim ze vsecko co potrebujes pro konverze by slo vyrobit na tom samem stroje.
co tyka toho navrhu tak mozna by bylo lepe pouzut hlinikovy profil.
neco takto:
Přílohy
bungard clone.jpg
motorovy

21. 5. 2009, 7:07

to bobik:
pravdepodobne nebude pristup zospodu rukou, uvazoval som prekryt to zospodu tenkym plechom aby tie T skrutky nepadali, ale napadlo mi pouzit take "dvojite T" ked pridem z prace, nakreslim to co myslim

to prochaska:
rad by som to skusil, ale je to uz vo firme na obrobenie. mohol som napisat prv nez som to tam zobral. inak ten kus liatiny mal okolo 20 kil ked bol neskrateny, cize 500 x cca 750 mm, to ma presvedcilo ze by to sa to nekrutilo, ale krk na to nedam. uz mi zostava to otestovat az pri frezovani :shock:

to lamoz:
nehcem do toho sypat nejak moc penazi, hlavne sa na tom budem ucit, takze necakam zazraky. investujem radsej do motorov a elekroniky, tie budem moct neskor vyuzit vo vaznejsej frezke :)
ale musim priznat ze som sa na prestavbu kupenej frezky tak nepozeral, vobec mi nenapadlo ze by som frezku ktoru idem prerobit pouzival na vyrobu jej komponentov :oops:
motorovy

7. 6. 2009, 10:49

musim sa pochvalit s progresom vo vyvoji:

projekt neuspesne ukonceny :)

firma ktora mala ofrezovat hore uvedeny rost mi to vratila znicene s tym ze sa im presne vtedy ked mi to robili pokazila frezka...takze som to rovno od nich zaniesol do srotu. vyzeralo to ako by to robili karboskou :evil:

nezohnal som v okoli nikoho kto by mi urobil diely v rozumnom case ani ked som bol ochotny platit vopred, takze som sa rozhdol kupit hotovu masinku.
lamoz
Sponzor fora

7. 6. 2009, 11:07

gratuluju :)
risa

10. 6. 2009, 9:19

neklesej na duchu a odhodlání.
pro inspiraci moje dítko,teprve se rodí (vaha 40kg,prac plocha 400x400x120) ,ale myslim na ni kudy chopdím.Ted čekám až bude hotový portál,a řeším problem se Z osou ,a jaké šrouby použít:jestli trapéz nebo kuličku,finančně to vyjde nastejno,použití pro opracování dřeva.
No a abych se přiznal mám v hlavě další dvě stejné konstrukce ,jenom větší a rychlejší.
Přílohy
DSCI0391.JPG
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“