Potřeboval bych trochu kritiky či připomínek k návrhu.
Úkol je jasný - z jasně daných fyzických rozměrů (viz obrázek) vymlátit co největší pracovní prostor. Srandy kopec. Navíc nutno aby zvládala hliník (s nějakou alespoň trochu rozumnou tolerancí, řekněme 0,05). Srandy dva kopce... A rozpočet je cca 60.000,- na materiál. Už se nesměju...
No, dělal jsem co můžu. Jako základní plocha je hliníková 20mm litá frézovaná 70xx, ostatně vše co vyžaduje rovinnost pro lineáry je z lité frézované 70xx. A přímo na této desce je zespoda chycena kolejnice Y vozíků (snažil jsem se o co nejpřímější cestu materiál-stroj-nástroj).
Ovšem co by mě spíš zajímalo je názor na zadní umístění X vozíků. Dlouho jsem nad tím spekuloval, a i když tím porušuju onu co nejkratší cestu, přijde mi to jako dobrá cena za uchování kolejnic v relativní čistotě. Harmoniky nelze použít - zaberou spoustu prostoru navíc, a ten prostě není. Mrkněte na dimenzování materiálu hlavy. Stačí?
Jinak základ portálu je 25mm plnej 70xx hliník, ještě podepřenej čtyřmi 27mm širokými pásy.
Ještě je tam detail vedení kabeláže tělem boku portálu. Znamená to vybrání 10mm hloubky (z 20mm), čili poměrně citelné a plošné zeslabení, ale myslím že to by nemělo mít až příliš velký vliv na výsledný teoretický ohyb boku v zátěži.
Vozíky v Y ose nesoucí celý portál mají rozteč 300mm (stačí?), to zkosení boků dozadu je jen kvůli kabelům a úchytu motoru X. Deska portálu je přímo nad zadním vozíkem, Ytěžiště celého portálu je tak cca uprostřed mezi Y vozíky.
Jediný co tam asi už jen chybí jsou koncáky.
Pro kutily - celý stroj lze teoreticky sestavit i bez použití jiné frézky. Veškeré zafrézované drážky a zápustě jsou tam jen proto, že už frézku mám a můžu tak ušetřit nějaký ty milimetry, nebo to prostě jen udělat hezčí